Fauve: νικήτρια Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους

Στην ταινία "Fauve" του Jeremy Comte από τον Καναδά, απονεμήθηκε το μεγάλο βραβείο του φετινού 8ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου.

Το φεστιβάλ ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, με την τελετή βράβευσης, στο θέατρο Ριάλτο.
Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση, το πρώτο βραβείο καλύτερης ταινίας μικρού μήκους, που συνοδεύτηκε με χρηματικό έπαθλο €4,000, απονεμήθηκε στην ταινία "Fauve" για την ισχυρή κινηματογραφική της αφήγηση, την πρωτότυπη προσέγγισή της στη σκιαγράφηση μιας δυνατής σχέσης, καθώς και για τις εξαίρετες πρωταγωνιστικές ερμηνείες.
Για τις ξεχωριστές και ιδιαίτερες αφηγηματικές ικανότητες της σκηνοθέτιδας στη σκιαγράφηση της βαθιά συγκινητικής σχέσης δύο αδερφών στο Κόσσοβο, καθώς και για τον τρόπο με τον οποίο επιτρέπει στον θεατή να αντικρίσει και να βιώσει το τίμημα της οικονομικής μετανάστευσης, το Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας, που συνοδεύτηκε από το χρηματικό έπαθλο των €2,500, απονεμήθηκε στη Sarah Veltmeyer για την ταινία της "Kiem Holijanda", από την Ολλανδία.
Το δεύτερο βραβείο καλύτερης ταινίας μικρού μήκους, με χρηματικό έπαθλο €1,500, έλαβε η ταινία "The Transfer" του Michael Grudsky, μια συμπαραγωγή Ισραήλ, Γερμανίας και Αυστρίας, ενώ εξ ημισείας απονεμήθηκε το βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ, με χρηματικό έπαθλο €3,000, στις ταινίες "Dark Waves" του Ismael Joffroy Chandoutis, από τη Γαλλία και "Prisoner of Society" του Rati Tsiteladze, από τη Γεωργία.
Απονεμήθηκαν επίσης τρεις τιμητικές διακρίσεις στις ταινίες "Late Season" της Daniela Leitner από την Αυστρία, "The Mute" του Pham Thien An από το Βιετνάμ και τις ΗΠΑ και "Disruption" της Feyrouz Serhal, μία συμπαραγωγή Λιβάνου, Γερμανίας, Ισπανίας και Κατάρ.
Στο Εθνικό Διαγωνιστικό Τμήμα, το πρώτο βραβείο καλύτερης Κυπριακής Ταινίας, που συνοδεύτηκε από το χρηματικό έπαθλο των €4.000, απονεμήθηκε στην ταινία "Άρια" της Μυρσίνης Αριστείδου και το δεύτερο βραβείο καλύτερης Κυπριακής ταινίας, με χρηματικό έπαθλο €2.500, στην ταινία "Πέρα από τ’ Αστέρια", της Στελάνας Κληρή.
Το Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας Ντίνου Κατσουρίδη, που συνοδεύεται από παροχή τεχνικού εξοπλισμού για την επόμενη ταινία του σκηνοθέτη, απονεμήθηκε στον Anthony Πέτρου για την ταινία του "The Sound", ενώ το βραβείο καλύτερης φωτογραφίας, το οποίο συνοδευόταν από υπηρεσίες post-production, colour correction και DCP in HD, απονεμήθηκε στον Stefan Metzner για τη φωτογραφία του στην ταινία "Quidnunc",  του Χάρη Αγιώτη.
Το Βραβείο Καλύτερης Ερμηνείας, το οποίο συνοδευόταν από το ποσό των €500 απονεμήθηκε στη Μαρία Ζορμπά για την "εξαίρετη και γεμάτη πάθος" ερμηνεία της στην ταινία "Η Τομή" της Βαγγελιώς Σουμέλη, ενώ τιμητική διάκριση δόθηκε στη Σοφία Αναστασίου για το "ισχυρό και γεμάτο συναίσθημα" σκηνοθετικό της ντεμπούτο στην ταινία "The Way Things Go".
Φοιτητές από το τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου απένειμαν το "Βραβείο Φοιτητών" για το πρόγραμμα "Amaze me!", που τιμά το καλύτερο μουσικό βίντεο, που φέτος απέσπασε το "Gaia",  σε σκηνοθεσία Romain Segaud, από τη Γαλλία.
Η πενταμελής διεθνής Κριτική Επιτροπή του Φεστιβάλ αποτελείτο από τον βραβευμένο Έλληνα πεζογράφο, μεταφραστή, σεναριογράφο και σκηνοθέτη Αχιλλέα Κυριακίδη (Πρόεδρο) και μέλη τους Jean Rice, Παραγωγό - Υπεύθυνη Προγραμμάτων στην Εθνική Σχολή Κινηματογράφου της Ιρλανδίας, Daniel Ebner - Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ Vienna Shorts από την Αυστρία, Kilian Lilienfeld - Film Programmer από την Ελβετία, και τον Κύπριο σκηνοθέτη Ρένο Γάβρη.
Το  Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου, μια συνδιοργάνωση των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και του Θεάτρου Ριάλτο, ανανεώνει το ραντεβού του για τον Οκτώβριο του 2019.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 07:58

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
13:33
Ξεκίνησε η διαδικασία ποινικών υποθέσεων για ψευδείς δηλώσεις (Βίντεο)
13:15
Έκκληση για αποκλιμάκωση απευθύνει η Κυπριακή Δημοκρατία (Βίντεο)
13:07
Ανησυχία για την κλιμάκωση της έντασης εξέφρασε ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
13:02
Ολοκληρώθηκε η διαδικασία εξέτασης των ενστάσεων (Βίντεο)
11:58
Δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από το Ισράηλ για τις επιθέσεις σε Ιράν, Συρία και Ιράκ
11:51
Εντός του έτους τα απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης
11:49
Δημιουργείται Κέντρο Αριστείας Γαλάζιας Χάρτας της Κοινοπολιτείας στην Κύπρο
11:43
Τμήμα Μετεωρολογίας-2ο Δελτίου Καιρού 19/4/24
11:26
Ισραηλινά πλήγματα κατά στρατιωτικής θέσης στη νότια Συρία
10:53
Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ
10:42
Πίεση προς την Τουρκία - Ειδική προβολή ντοκιμαντέρ "Προσκλητήριο Αγνοουμένων"
10:11
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.