«Έφυγε» στα 85 του ο βαρύτονος Βασίλης Γιαννουλάκος

Ο Βασίλης Γιαννουλάκος διέγραψε μια σπουδαία καριέρα τόσο στην Εθνική Λυρική Σκηνή, όσο και σε μεγάλα λυρικά θέατρα του εξωτερικού, ερμηνεύοντας δεκάδες πρωταγωνιστικούς ρόλους του ρεπερτορίου.

Ο βαρύτονος Βασίλης Γιαννουλάκος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1933. Σπούδασε φωνητική μουσική στο Ωδείο Αθηνών, με τον Κίμωνα Τριανταφύλλου και στο Εθνικό Ωδείο με τη Μαρίκα Καλφοπούλου. Πρωτοεμφανίστηκε το 1959 σε πολύ νεαρή ηλικία ως Ιερέας του Απόλλωνα στην όπερα Άλκηστις του Γκλουκ σε παράσταση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού.
Το 1961 κέρδισε το βραβείο διεθνούς διαγωνισμού τραγουδιού της δισκογραφικής εταιρείας Decca στη Βιέννη, ξεκινώντας διεθνή σταδιοδρομία σε λυρικά θέατρα ανά τη γερμανική επικράτεια: Κολωνία, Στουτγάρδη, Μόναχο, Έσσεν, Ντόρτμουντ, Φρανκφούρτη, Αννόβερο, Νυρεμβέργη, Καρλσρούη, Βούππερταλ, Γερμανική Όπερα Βερολίνου, Γερμανική Όπερα Ρήνου, Κρατική Όπερα Αμβούργου.

vasilis giannoylakos kai ella li arheio els


Την περίοδο 1970-80 εμφανίστηκε στην Κρατική Όπερα της Βιέννης ως Αμονάσρο (Αΐντα), Ντον Τζοβάννι, Ριγολέττος, Σκάρπια (Τόσκα), Κόμης ντι Λούνα (Ο τροβαδούρος) και Τόνιο (Παλιάτσοι).
Εμφανίστηκε επίσης σε Ζυρίχη, Βασιλεία, Βέρνη, Τουλούζη, Σαν Φρανσίσκο, Καναδά, Φεστιβάλ του Σπολέτο, Φιλαδέλφεια, Κατάνια. Στο ρεπερτόριό του δεσπόζουν έντονα δραματικοί ρόλοι: Ντον Πιτσάρρο (Φιντέλιο), Ολλανδός (Ο ιπτάμενος Ολλανδός), Τέλραμουντ (Λόενγκριν), Αμφόρτας (Πάρσιφαλ), όλοι οι βερντιανοί ρόλοι, Ζεράρ (Αντρέα Σενιέ), Γιοχάνααν (Σαλώμη), Εσκαμίγιο (Κάρμεν) κ.ά. Συνεργάστηκε με κορυφαίους Έλληνες και ξένους αρχιμουσικούς και μονωδούς της εποχής του, ενώ έχει ευρεία δισκογραφία.
Με την Εθνική Λυρική Σκηνή συνεργάστηκε για τουλάχιστον τέσσερις δεκαετίες, μέχρι και τα μέσα του 1990, σε παραγωγές τόσο στο Θέατρο Ολύμπια όσο και στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού. Τραγούδησε με μεγάλη επιτυχία πολυάριθμους πρωταγωνιστικούς ρόλους σε έργα όπως Αΐντα (Αμονάσρο), Λόενγκριν (Τέλραμουντ), Κασσιανή του Σκλάβου (Ακύλλας), Φάουστ (Βαλεντίνο), Μπορίς Γκοντουνόφ (Τσερνικόφκσι), Τζοκόντα (Βαρνάβας), Φάλσταφ (Φορντ), Τουραντότ (Πινγκ), Αλιείς μαργαριταριών (Ζουργκά), Ο σικελικός εσπερινός (Μονφόρτε), Ο τροβαδούρος (Κόμης ντι Λούνα), Τραβιάτα (Ζερμόν), Ένας χορός μεταμφιεσμένων (Ρενάτο), Τόσκα (Σκάρπια), Οθέλλος (Ιάγος), Ριγολέττος και Ναμπούκκο.
Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου, στις 16.00, από το Κοιμητήριο της Καισαριανής.

Πηγή: iefimerida.gr

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 08:08

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Αυστηρές προειδοποιήσεις Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά των οριζόντιων μέτρων
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.