ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΜΟΤΣΑΡΤ: 4 Κοντσέρτα για Πιάνο με Κουαρτέτο Εγχόρδων

Τέσσερα κονσέρτα του Βόλφγκανγκ Αματέους Μότσαρτ θα δώσουν 3 πιανίστες και το κουαρτέτο εγχόρδων « Προμηθέας» σε δύο συναυλίες που θα πραγματοποιηθούν στις 15 και 22 Μαίου στο θέατρο Παλλάς στη Λευκωσία.

Η σειρά των κοντσέρτων για πιάνο που ο Μότσαρτ συνέθεσε στη Βιέννη είναι πιθανώς το μεγαλύτερο του επίτευγμα στην ενόργανη μουσική. Αντιπροσωπεύουν μια συλλογή μουσικής εξαιρετικής ποιότητας και πρωτοτυπίας, πολύ πέρα από τα κοντσέρτα των προηγούμενων ή σύγχρονών του συνθετών, όσο αφορά την έκτασή τους, τον θεματικό τους πλούτο και την έξυπνη, υψηλά ανεπτυγμένη σχέση μεταξύ σολίστα και ορχήστρας.

Ο Μότσαρτ έγραψε τρία κοντσέρτα για πιάνο στο διάστημα 1782-3 και έξι το 1784· οκτώ ακόμη κοντσέρτα θα ακολουθούσαν αργότερα.

Ο ίδιος, σε επιστολή προς τον πατέρα του, στις 28 Δεκεμβρίου του 1782, περιγράφει τα τρία κοντσέρτα της περιόδου 1782-3:

Αυτά τα κονσέρτα είναι η χρυσή τομή ανάμεσα στο τι είναι πάρα πολύ εύκολο και πάρα πολύ δύσκολο· είναι λαμπερά, ευχάριστα στο αυτί και απλά, χωρίς να είναι ανούσια. Υπάρχουν περάσματα εδώ κι εκεί στα οποία μόνο οι ειδήμονες θα βρουν ικανοποίηση· αλλά αυτά τα περάσματα είναι γραμμένα με τέτοιο τρόπο που και ο λιγότερο λόγιος δεν μπορεί παρά να μείνει ευχαριστημένος, έστω και αν δεν γνωρίζει το γιατί.

Το KV 413 είναι το πιο λεπτοκαμωμένο και πιο συντηρητικό από τα τρία - το φινάλε του επανέρχεται στον τύπο του μινουέτου-ροντό στον οποίο έδειχνε προτίμηση ο Γ. Κρ. Μπαχ και τον οποίο χρησιμοποίησε ο Μότσαρτ ήδη από το 1774.

Το KV 415 είναι γραμμένο με την πομπώδη, τυπική τεχνοτροπία πολλών από τις συμφωνίες του Μότσαρτ που είναι γραμμένες στη Ντο μείζονα, με ζωηρούς, στρατιωτικούς ρυθμούς και λαμπερά περάσματα.

Το KV 414 είναι το πιο ξεχωριστό κοντσέρτο από αυτά τα τρία έργα, με την εξαιρετικά ντελικάτη ορχηστρική γραφή, την αβίαστη διαδοχή των μελωδιών και τα ανεπιτήδευτα δεξιοτεχνικά περάσματα.

Αυτά τα κοντσέρτα, είπε ο Μότσαρτ, γράφτηκαν για εκτέλεση με ορχήστρα που περιλαμβάνει όμποε και κόρνα -στην πραγματικότητα το KV 413 επιπροσθέτως απαιτεί φαγκότα και το KV 415 φαγκότα, τρομπέτες και τύμπανα- ή ακόμα για εκτέλεση “a quattro” (για τέσσερα), ενδεχομένως εννοώντας μόνο τέσσερα έγχορδα όργανα, πράγμα που τα καθιστά κατάλληλα για πιο συχνές παρουσιάσεις σε μικρές αίθουσες.

Το KV 449 μπορεί επίσης να εκτελεστεί μόνο με έγχορδα. Παρόλο που έτσι στερείται την ποικιλία των χρωμάτων που χαρακτηρίζουν τα πιο θαυμάσια κοντσέρτα αυτής της σειράς, μπορεί να θεωρηθεί ως το πρώτο από τα ώριμα κοντσέρτα του.

Στην πρώτη συναυλία την Τρίτη, 15 Μαΐου 2018 θα ακουστούν τα κονσέρτα KV 413, KV 414

Πρόγραμμα:

Ντιβερτιμέντο σε Ρε Μείζονα, KV 136, πρώτο μέρος

Κοντσέρτο για Πιάνο αρ. 11, σε Φα Μείζονα, KV 413

σολίστ: Νικόλας Μελής, πιάνο

Κοντσέρτο για Πιάνο αρ. 12, σε Λα Μείζονα, KV 414

σολίστ: Έλενα Μουζάλα, πιάνο

Κουαρτέτο Εγχόρδων “Προμηθέας”:

-Nίκος Πίττας, βιολί

-Ηρακλής Μιτέλλας, βιολί

-Νικόλας Παπαγεωργίου, βιόλα

-Μιράντα Παπανεοκλέους, βιολοντσέλο

Στη δεύτερη συναυλία στις 22 Μαΐου θα ακουστούν τα κονσέρτα KV 415, KV 449

Πρόγραμμα:

Ντιβερτιμέντο σε Φα Μείζονα, KV 138, πρώτο μέρος

Κοντσέρτο για Πιάνο αρ. 13, σε Ντο Μείζονα, KV 415

σολίστ: Μανώλης Νεοφύτου, πιάνο

Κοντσέρτο για Πιάνο αρ. 14, σε Μι ύφεση Μείζονα, KV 449

σολίστ: Έλενα Μουζάλα, πιάνο

Το Κουαρτέτο Εγχόρδων “Προμηθέας” αποτελούν οι μουσικοί:

-Nίκος Πίττας, βιολί

-Ηρακλής Μιτέλλας, βιολί

-Νικόλας Παπαγεωργίου, βιόλα

-Μιράντα Παπανεοκλέους, βιολοντσέλο

Γενική είσοδος για κάθε συναυλία : €5

Εισιτήρια θα διατίθενται στο ταμείο του Θεάτρου Παλλάς μόνο τις βραδιές των συναυλιών, από τις 19:00 που ανοίγει το ταμείο και οι θέσεις δεν θα είναι αριθμημένες.
Δεν υπάρχει η δυνατότητα κράτησης θέσεων ή προπώλησης εισιτηρίων. 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 10:51

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ
10:42
Πίεση προς την Τουρκία - Ειδική προβολή ντοκιμαντέρ "Προσκλητήριο Αγνοουμένων"
10:11
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
09:10
G7: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να συσπειρώσουν τους Ευρωπαίους απέναντι στην Κίνα
09:06
Το Ισραήλ συμφώνησε να λάβει υπόψη τις ανησυχίες των ΗΠΑ για τη Ράφα
09:00
Παπαδόπουλος: Δεν υπάρχουν στοιχεία για μεταφορά πυραύλων στο Ισραήλ από τις βάσεις
08:45
H Tεχεράνη υποστηρίζει ότι δεν υπέστη πυραυλική επίθεση από το Ισραήλ
08:13
Αμερικανικά ΜΜΕ για την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν
07:59
Μεγάλη αύξηση στη διεθνή τιμή του πετρελαίου
07:41
Ιράν: Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στην επαρχία Ισφαχάν είναι απόλυτα ασφαλείς
07:36
Τμήμα Μετεωρολογίας-1ο Δελτίου Καιρού 19/4/24
06:13
Αμερικανικό βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την ένταξη της Παλαιστίνης ως κράτους πλήρους μέλους στον ΟΗΕ
06:05
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.