Τελετή έναρξης του Ευρωπαϊκού Ετους για την Πολιτιστική Κληρονομιά 2018

Τελετή έναρξης του Ευρωπαϊκού Έτους για την Πολιτιστική Κληρονομιά 2018 διοργανώνουν το Τμήμα Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και το Γραφείο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Υπουργείου Παιδείας σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, την ερχόμενη Πέμπτη, η ώρα 19:00 , στην αίθουσα Καστελιώτισσα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Χαμπιαούρης και η Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνών και Έργων, Βασιλική Αναστασιάδου. Ομιλία θα εκφωνήσει η Θέμις Χριστοφίδου, Γενική Διευθύντρια της Γενικής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, Νεολαίας, Αθλητισμού και Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η εκδήλωση θα διανθιστεί μουσικά από το Μουσικό Σύνολο του Μουσικού Γυμνασίου Λευκωσίας, υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Μουσικής Νικόλα Βρυώνη. Επιπρόσθετα, θα διαβαστούν αποσπάσματα από τα τρία πρώτα βραβευθέντα άρθρα του 2ου Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού Παραγωγής Γραπτού Λόγου για τη Β’ Λυκείου, ενώ θα γίνει και απονομή βραβείων του Διαγωνισμού Φωτογραφίας “Culture Snap” τον οποίο διοργάνωσε η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ορίσει το 2018 ως το Ευρωπαϊκό Έτος για την Πολιτιστική Κληρονομιά, γεγονός το οποίο τονίζει τη σημασία που αποδίδεται στον Πολιτισμό σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, με στόχο την κοινωνική συνοχή, την ισότητα και την αποδοχή της διαφορετικότητας και των μειονοτήτων.

Με σύνθημα «Η κληρονομιά μας: το παρελθόν συναντά το μέλλον» το Ευρωπαϊκό Έτος για την Πολιτιστική Κληρονομιά 2018 έχει ως σκοπό να υπενθυμίσει σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες ότι η πολιτιστική κληρονομιά αποτελεί τον πυρήνα της Ευρώπης, αλλά και του σύγχρονου τρόπου ζωής, καθορίζοντας πρωτίστως την κοινή μας ταυτότητα. Αυτή η κοινή κληρονομιά ορίζει το μέλλον μας και έχουμε χρέος να την προστατεύουμε, να τη διατηρούμε και να την αναδεικνύουμε.

Σε αυτό το πλαίσιο προωθούνται δράσεις από όλα τα Κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε όλοι οι πολίτες, και κυρίως οι νέοι, να αντιληφθούν και να διερευνήσουν την πολιτιστική πολυμορφία της Ευρώπης, κτίζοντας με τον τρόπο αυτό το όραμα, και τη βάση, πάνω στην οποία θα αντιμετωπιστούν τα σύγχρονα προβλήματα και οι προκλήσεις, στον οικονομικό, τον κοινωνικό, αλλά και τον πολιτικό τομέα, προωθώντας πανανθρώπινες αξίες.

 Η πολιτιστική μας κληρονομιά είναι τα υλικά και τα άυλα κληροδοτήματα των προγόνων μας, καθώς και η γλώσσα, η λογοτεχνία, η ποίηση, οι σύγχρονες τέχνες, ο χορός, το θέατρο, ο κινηματογράφος, οι χειροτεχνίες, ακόμη και τα φαγητά μας και οι καθημερινές ιστορίες που ζούμε και διηγούμαστε!

Η τελετή έναρξης θα σηματοδοτήσει την απαρχή των δράσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας για το Ευρωπαϊκό Έτος για την Πολιτιστική Κληρονομιά 2018 με γνώμονα ότι τα όποια μελλοντικά βήματα, για να έχουν στέρεα θεμέλια, πρέπει να στηρίζονται στην πολιτιστική κληρονομιά του παρελθόντος

(ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΓΧΡ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 11:28

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
21:35
Τουρίστες βρήκαν εκατοντάδες κροτίδες σε σακούλα σκουπιδιών
20:49
Αυξήθηκαν οι νεκροί τρεις μέρες μετά την καταιγίδα
20:42
Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν
20:35
Εκπρόσωπος Κομισιόν: Eνδείξεις για αποκλιμάκωση έντασης Ισραήλ- Ιράν
20:18
10 κράτη συμφωνούν με την Κύπρο για επανακαθορισμό περιοχών Συρίας
19:29
Δέσμευση χωρών του ΝΑΤΟ για ενίσχυση του Κίεβο
19:26
Επικοινωνία υπουργών εξωτερικών Τουρκίας - Ιράν
19:13
Εντοπίστηκε ο κρατούμενος που είχε αποδράσει από τις κεντρικές
19:07
Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα
18:52
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση να ενημερωθεί εάν έγινε μεταφορά πυραύλων στο Ισράηλ μέσω Κύπρου
17:37
Γ.Γ ΟΗΕ: Καιρός να σταματήσει ο κύκλος των αντιποίνων στη Μέση Ανατολή
17:29
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.