Ο Αρχιεπίσκοπος ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Πύργου Ηλείας

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Πύργου Ηλείας και τιμήθηκε για τους αγώνες του για την Κύπρο, την Εκκλησία και τον Ελληνισμό, κατά τη διάρκεια τελετής που πραγματοποιήθηκε, στις 18 Ιανουαρίου, στο Δημοτικό Μέγαρο της πόλης.



Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής, σε ομιλία του κατά την τελετή, ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι αυτή η τιμή αντανακλάται στους Κυπρίους και στους αγώνες τους να συνεχίσουν να ζουν και δημιουργούν στην γη των πατέρων τους, διατηρώντας όλα  τα χαρακτηριστικά του Έλληνα και Ορθοδόξου Χριστιανού.

Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε επίσης στις σταθερές επιδιώξεις της Τουρκίας στην Κύπρο, και στην ανάγκη ενότητας και συνεργασίας στην Κύπρο και ευρύτερα στον Ελληνισμό και αντιμετώπισης όλων των δυσκολιών και εμποδίων ου αναφύονται.

Ο Δήμαρχος Πύργου Γαβριήλ Λιατσής μίλησε για την Κύπρο και την ιστορική της πορεία, ιδιαίτερα από το 1950 και μετά, την Εκκλησία της Κύπρου και τους αγώνες της μέσα στους αιώνες να κρατήσει την ταυτότητα των αδελφών Κυπρίων.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ιστορική επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου το 1958, και στην ιστορική ομιλία που εκφώνησε ενώπιον χιλιάδων Ελλήνων της Ηλείας. Επίσης υπογράμμισε τη μεγάλη προσφορά του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου και της Εκκλησίας της Κύπρου εν γένει, μετά τις πυρκαγιές του 2007. Αναφέρθηκε στις εκκλησίες που αποκαταστάθηκαν αφού είχαν καεί ολοσχερώς, καθώς και στον βρεφονηπιακό σταθμό που οικοδομήθηκε εκ βάθρων.
 
Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτριος Μεσσαλάς ανέγνωσε το σκεπτικό της απόφασης και το ψήφισμα ανακήρυξης του  Αρχιεπισκόπου Κύπρου σε δημότη του Πύργου Ηλείας και απονομής του χρυσού μεταλλίου της πόλης του Πύργου.

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος προσέφερε στον Αρχιεπίσκοπο το χρυσό μετάλλιο της πόλης και το ψήφισμα της ανακήρυξης του Προκαθημένου της Εκκλησίας Κύπρου σε επίτιμο δημότη του Πύργου, για τους αγώνες του για την Κύπρο, την Εκκλησία και τον Ελληνισμό.
 
Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος πρόσφερε στον Δήμαρχο Πύργου ασημένιο ανάγλυφο της εικόνας που ιστορεί το κήρυγμα του Αποστόλου Παύλου στην Κύπρο το 45 μ. Χ. και τον εκχριστιανισμό του πρώτου Ρωμαίου αξιωματούχου στην Πάφο, τότε πρωτεύουσα του νησιού.
 
Ο Αρχιεπίσκοπος και όλοι οι προσκεκλημένοι στη συνέχεια ξεναγήθηκαν στο Μουσείο του Δημαρχείου.
 
Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΧΡ)
 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 13:00

Τελευταιες Ειδησεις

26 Απριλίου
ΤΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΤΟΥ ΔΗΚΟ (28)
22:02
ΤΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΤΟΥ ΑΚΕΛ (27)
21:56
ΤΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΔΗΣΥ (26)
21:55
ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΟΜΜΑΤΩΝ (25)
21:54
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΝΙΚΗΣ (24)
21:53
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024 (23)
21:52
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΞΙΩΜΑΤΩΝ (22)
21:51
ΠΡΟΘΕΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ (21)
21:49
ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ (20)
21:48
ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ (19)
21:47
ΩΦΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ & ΤΟ ΕΥΡΩ (18)
21:46
ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ (17)
21:45
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.