Πορτραίτο βασίλισσας Κορνάρο στο Λεβέντειο Μουσείο

Πρόκειται για πίνακα της Αικατερίνης Κορνάρο, τελευταίας βασίλισσας της Κύπρου.

 Πίνακας της Αικατερίνης Κορνάρο, τελευταίας βασίλισσας της Κύπρου, που εντοπίστηκε πρόσφατα, θα εκτεθεί για πρώτη φορά, στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης «Τα Μυστικά ενός Βασιλικού Πορτραίτου» στο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας.Το βασιλικό πορτραίτο, θεωρείται από τα ελάχιστα σωζώμενα αναγεννησιακά έργα της βασίλισσας Κορνάρο και η ανακάλυψή του προκάλεσε σειρά επιστημονικών ερευνών και δραστηριοτήτων, οι οποίες αποκάλυψαν πολλά μυστικά που κρύβονταν πίσω από την ταυτότητα και την ιστορία του.Το πορτραίτο ανήκει στην ιδιωτική συλλογή του Μιχάλη Ζεϊπέκκη, ο οποίος παραχώρησε το έργο στο Λεβέντειο Μουσείο με μακροχρόνιο δανεισμό για σκοπούς έρευνας και μελέτης, αλλά και έκθεσής του στο μόνιμο εκθεσιακό χώρο του Μουσείου, ο οποίος είναι αφιερωμένος στην Αικατερίνη Κορνάρο.Στην έκθεση, που θα εγκαινιάσει την Πέμπτη ο Αναστάσιος Π. Λεβέντης, πρόεδρος του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη, παρουσιάζεται η πορεία της έρευνας στα ίχνη του χαμένου πίνακα, που φαίνεται να χρονολογείται στο 16ο αιώνα. Οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν μέσα από τον φακό της επιστήμης τα αποτελέσματα των επιστημονικών ερευνών, που ανέλαβε έφορος του Λεβέντειου Μουσείου, να μάθει περισσότερα για τις χημικές και τεχνικές αναλύσεις που διεξήγαγε το Ινστιτούτο Κύπρου και η Ακαδημία Εικαστικών Τεχνών της Δρέσδης, στη Γερμανία.

Ενδιαφέρον έχει και η παρουσίαση της διαδικασίας συντήρησης, που έγινε σε εξειδικευμένο εργαστήριο στη Γερμανία.Με την ευκαιρία της έκθεσης, στις 22 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί ημερίδα που θα περιλαμβάνει παρουσιάσεις από όλους τους εμπλεκόμενους, που μελέτησαν το πορτραίτο, αλλά και ειδικούς στην αναγεννησιακή τέχνη, από το εξωτερικό. Θα ολοκληρωθεί με συζήτηση γύρω από τα αποτελέσματα του προγράμματος. Έκθεση και ημερίδα, που προσφέρουν νέα «διά μουσείου μάθηση» στο κοινό, οργανώνονται με την επιστημονική συνεργασία του Ινστιτούτου Κύπρου, και τελούν υπό την αιγίδα της ιταλικής πρεσβείας στην Κύπρο.

Η Αικατερίνη Κορνάρο (1454-1510) ήταν η τελευταία βασίλισσα της Κύπρου από τις 26 Αυγούστου 1474 έως τις 26 Φεβρουαρίου 1489, και είχε ανακηρυχτεί «Κόρη του Αγίου Μάρκου». Η Αικατερίνη ήταν κόρη του ευγενή Μάρκο Κορνάρο και της Φλορέντσα Κρίσπο. Η οικογένεια Κορνάρο είχε σχέσεις με την Κύπρο. Στην περιοχή της Επισκοπής και στη περιοχή της Λεμεσού λειτουργούσαν μύλους ζάχαρης, τα προϊόντα των οποίων μαζί με άλλα κυπριακά προϊόντα εξήγαγαν στην Βενετία. Παντρεύτηκε το 1468 τον Ιάκωβο Β’ της Κύπρου (γνωστός ως Ιάκωβος ο Νόθος), σε ηλικία 14 χρονών. Με τον Ιάκωβο έκαναν ένα γιο, τον Ιάκωβο Γ’ που όμως πέθανε σε βρέφος. Η Αικατερίνη, μετά και το θάνατο του συζύγου της, απέμεινε κύρια της Κύπρου και βασίλεψε στην Κύπρο από το 1474 ως το 1489. Στις 14 Μαρτίου 1489 αναγκάστηκε να παραιτηθεί και να παραδώσει το νησί στη Δημοκρατία της Βενετίας. Της δόθηκε ως αποζημίωση η πόλη του Άζολο. Πέθανε στη Βενετία το 1510.

Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 14 Ιανουαρίου 2018.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας

 

Πηγή: Euronews

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 15:39

Τελευταιες Ειδησεις

19 Μαρτίου
Τρία οχήματα καταστράφηκαν ολοσχερώς από φωτιά στη Γεροσκήπου
08:38
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
06:48
ΗΠΑ: Νεκρός ο Μαρουάν Ίσα - Το «Νο3» του στρατιωτικού σκέλους της Χαμάς
06:38
Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν πυραύλους και drones των Χούθι
06:15
Βρυξέλλες: Βοήθεια ύψους 5 δισ. ευρώ στην Ουκρανία ενέκριναν οι Υπουργοί Εξωτερικών
06:02
Το Ισραήλ προχώρησε σε νέα αεροπορικά πλήγματα στη Συρία
05:56
«Αμάλθεια»: Συνάντηση 40 και πλέον κρατών στην Κύπρο ανακοίνωσε ο Κόμπος (ΒΙΝΤΕΟ)
05:55
Επί ποδός καθ'όλη της διάρκεια της νύχτας δεκατρία συνεργεία της Πυροσβεστικής για να επιλύσουν τα προβλήματα
05:53
Τμήμα Μετεωρογίας-1ο Δελτίο Καιρού 19/3/2024
05:48
18 Μαρτίου
ΗΠΑ: Αντιδημοκρατική η διαδικασία των εκλογών - Δεν συγχαίρουν τον Πούτιν
21:55
Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν - Νετανιάχου για την κατάσταση στη Ραφά
21:20
Ολοένα και περισσότερα κράτη στηρίζουν την πρωτοβουλία για τον ανθρωπιστικό διάδρομο δήλωσε ο Λετυμπιώτης
20:25
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.