Σήμερα : Η γέφυρα της μουσικής

Με τίτλο « Η γέφυρα της μουσικής»| και υπό τη διεύθυνση του Μάεστρου Άλι Hoca η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου με σολίστες τους Χάρης Χατζηγεωργίου (βιολί) και Esra Poyrazoğlu Alpan (πιάνο) παρουσιάζει δύο συναυλίες σε Λευκωσία και Πάφο την Παρασκευή 23 Ιουνίου, στο Θέατρο Παλλάς, Πύλη Πάφου και το Σάββατο 24 Ιουνίου, στο Αμφιθέατρο Τάλας.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τα έργα:

J. Haydn: Εισαγωγή στην όπερα L'isola disabitata, Hob. 28/9
Κοντσέρτο για βιολί και πιάνο σε Φα μείζονα, Hob 18/6
Α. Μπαλτάς: 7 Κυπριακά παραδοσιακά τραγούδια
A. Hoca: Κυπριακό καπρίτσιο (Kibris Kapricyosu)

L’isola disabitata (Το έρημο νησί) ήταν η δέκατη όπερα του Haydn, και πρωτοπαίχτηκε στην Αυλή των Εστερχάζυ το 1779. Σήμερα, η όπερα είναι κυρίως γνωστή για τη δραματική της εισαγωγή στο ύφος “Sturm und Drang”, του πρωτο-ρομαντικού εκείνου κινήματος που σημάδεψε τον Γερμανόφωνο κόσμο της λογοτεχνίας και της μουσικής από τα τέλη της δεκαετίας του 1760 μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του 1780.
Το Κοντσέρτο για βιολί και πιάνο σε Φα μείζονα (αρχικός τίτλος «Κοντσέρτο για πληκτροφόρο, με βιολί και έγχορδα») είναι ένα από επτά τα οποία ο Haydn έγραψε για τον εαυτό του. Όπως ο ίδιος συχνά παραδεχόταν, δεν ήταν και κανένας «σπουδαίος ταχυδακτυλουργός» σε κανένα όργανο. Κι όμως, τα μελωδικότατα αυτά έργα δείχνουν ξεκάθαρα τις συμφωνικές φιλοδοξίες του συνθέτη.

Ο Άλκης Μπαλτάς εμπνεύστηκε από γνωστά παραδοσιακά κυπριακά τραγούδια όπως «Τέσσερα παλληκάρκα», «Αγάπησά την ‘που καρκιάς» και «Τσιάκκαρα-μάκκαρα» και επεξεργάστηκε τις όμορφες και πηγαίες αυτές μελωδίες χρησιμοποιώντας τα πλούσια ηχοχρώματα μιας σύγχρονης συμφωνικής ορχήστρας.

Ο Ali Hoca εμπνέεται από τις μελωδίες, ρυθμούς και τρόπους της Κύπρου, όπως τον Ζεïμπέκικο, τον Συρτό, το Τσιφτετέλι και τον παραδοσιακό χορό Μάντρα για να δημιουργήσει ένα έργο το οποίο εμπεριέχει αγάπη, πόνο, μελαγχολία και χαρά.

Τιμές εισιτηρίων:

Συναυλία στο Θέατρο Παλλάς: €12, €7 (νέοι 18-26 ετών και συνταξιούχοι), €5 (νέοι 12-18 ετών), €3 (παιδιά κάτω των 12 ετών)
Συναυλία στο Αμφιθέατρο Τάλας: Είσοδος ελεύθερη
Προπώληση:
Θέατρο Παλλάς (Γωνία Ρηγαίνης και Αρσινόης, Λευκωσία 1010, 22 410181)
- Aπό την ιστοσελίδα www.cyso.org.cy
- Ταμείο Θεάτρου, Τετ 16:00-19:00 και 2 ώρες πριν την έναρξη
Πληροφορίες: 22 463144, www.cyso.org.cy, www.pafos2017.eu

Ώρα έναρξης: 20:30

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 17:40

Τελευταιες Ειδησεις

18 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
22:00
Πυραύλοι από τις ΗΠΑ μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ, μέσω Κύπρου
21:41
Στο χείλος του γκρεμού η Μέση Ανατολή, τονίζει ο Αντόνιο Γκουτέρες
21:22
Ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από Κυβέρνηση και ΕΕ η Βουλή
21:19
Τριτοκοσμικές συνθήκες στο Νοσοκομείο Τρόοδους, καταγγέλλει ο Διευθυντής του
19:23
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίο Καιρού 18/4/2024
19:19
Μείωση της βροχόπτωσης στην Κύπρο τις επόμενες δεκαετίες
19:12
Στην 'Αγκυρα πλέον η ευθύνη ανταπόκρισης για επόμενο βήμα, λέει ο Κόμπος
19:08
Ανησυχία για τον θάνατο ανθρώπων, οι οποίοι είχαν προσβληθεί από τη γρίπη των πτηνών
17:53
Στις 13 Μαϊου η νέα συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, στην Άγκυρα
17:45
Διασπάθιση χρήματος και κατάχρηση εξουσίας διαπιστώνει η Ελεγκτική Υπηρεσία στο ΥΠΕΞ
17:40
Εξουσιοδότησαν ΣΕΚ-ΠΕΟ για σύμβαση, οι απεργοί στις εταιρείες ηλεκτρολογικών
17:35
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.