Σταυρόσχημα ειδώλια από τον κλάδο εικαστικών Τεχνών

Μια ξεχωριστή εκδήλωση του κλάδου εικαστικών  Τεχνών Σχολείων της Μέσης Παιδείας  σε συνεργασία με το Πάφος 2017 , αποτελούν οι κατασκευές μαθητών εκπαιδευτηρίων της Κύπρου .


Οι δεκάδες κατασκευές  απεικονίζουν   σταυρόσχημα ειδώλια , που παριστάνουν   έναν άνθρωπο με τα χέρια ανοιχτά σε σχήμα σταυρού, και που ακολούθως τοποθετήθηκαν στον πεζόδρομο του Φάρου.

Η Διευθύντρια του Καλλιτεχνικού Προγράμματος του Πάφος 2017 Γεωργία Ντέτσερ σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ ανέφερε πως πρόκειται για  μια Παγκύπρια δράση  που έχει να κάνει με τον εκπαιδευτικό στόχο που έθεσε και το ίδιο το Υπουργείο, στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Πάφος 2017.

Επίσης συνέχισε, είναι μια δράση που έχει οργανωθεί από τους καθηγητές Τέχνης που έχουν διαχειριστεί στο συγκεκριμένο project σ’όλη την Κύπρο υπό την ευθύνη του Επιθεωρητή της Τέχνης Γιώργο Γαβριήλ.  

“Το αποτέλεσμα, μιλά από μόνο του”, είπε η κ. Ντέτσερ,προσθέτοντας πως το πρόγραμμα έχει ενταχθεί στα Σχολεία εν δράση.

Η κ. Ντέτσερ είπε ακόμη πως όλα αυτά τα έργα δεν θα είχαν λόγο ύπαρξης αν δεν συσχετίζονταν, αν δεν συνομιλούσαν μεταξύ τους, αλλά και με το κοινό της Πάφου, της Κύπρου και της Ευρώπης.  

 Ο Γιάννος Οικονόμου εκπαιδευτικός καθηγητής Τέχνης γιός του μεγάλου ζωγράφου Κώστα Οικονόμου και συντονιστής της δράσης στην Πάφο, ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως είναι μια δραστηριότητα την οποία έχουν ξανακάνει βγαίνοντας –όπως είπε- έξω στους δρόμους και δείχνοντας την Τέχνη. 

Σ’ αυτή τη δράση συνέχισε, διαλέξαμε την Κυρά της Λέμπας σαν κύριο θέμα Συνδέοντας Ηπείρους – Γεφυρώνοντας Πολιτισμούς .

Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια είπε ο κ. Οικονόμου κάθε σχολείο Μέσης Εκπαίδευσης της Κύπρου ακόμη και κωφάλαλοι μαθητές πήραν ένα σταυρόσχημο και ακολούθως το  ζωγράφισαν  και το έντυσαν με διάφορα υλικά .

Το αποτέλεσμα μοναδικό. Στο πεζόδρομο τοποθετήθηκαν σταυρόσχημα στα οποία κάποιοι μαθητές ζωγράφισαν την Αφροδίτη τη Θεά του Έρωτα, τα περιστέρια της Ειρήνης ,μικρά εκκλησάκια, διάφορες εικόνες όπως καραβάκια, τη φύση της Κύπρου, το μοναδικό μεγαλείο της θάλασσας και άλλα. 

Σύμφωνα με τον κ.Οικονόμου τα σταυρόσχημα ειδώλια θα μείνουν στο πεζόδρομο μέχρι τον Σεπτέμβριο και αποτελούν ένα μοναδικό έργο Τέχνης που προσελκύει το ενδιαφέρον ντόπιων και ξένων περιηγητών . 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πάφος 2017 τα Σταυρόσχημα ειδώλια είναι μεγέθους 1,80 Χ 1,05 εκ. και φιλοτεχνήθηκαν με  ποικίλα υλικά και τεχνοτροπίες από μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίων και Λυκείων σε Παγκύπρια κλίμακα με την καθοδήγηση καθηγητών Τέχνης, στέλνοντας τα δικά τους μηνύματα.
 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 17:48

Τελευταιες Ειδησεις

16 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: -13:00- Tρίτη 16 Απριλίου 2024
22:00
Υψίστης σημασίας η αποκλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή, αναφέρει ο Κόμπος
21:32
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παραμένει σε τροχιά μείωσης των επιτοκίων, λέει η Λαγκάρντ
21:25
Έκκληση στις αρμόδιες αρχές να εγκύψουν στο θέμα περικοπών συστημάτων Πηγών Ενέργειας
21:18
Απορρίφθηκε έφεση ενάντια στην Τράπεζα Κύπρου και την ΚΤΚ για αγορά αξιογράφων
21:14
Τα είπαν τηλεφωνικώς οι Πρόεδροι της Ρωσίας και του Ιράν
21:01
Κυρώσεις ΗΠΑ κατά του Ιράν, λόγω επίθεσης στο Ισραήλ
20:53
Συνάντηση Προέδρου της Δημοκρατίας με επενδυτές στο Λονδίνο
20:48
Καθοδήγηση Κομισιόν για ορθή εφαρμογή περιοριστικών μέτρων κατά Ρωσίας
18:34
Διασώθηκαν δύο άτομα που επέβαιναν σε μικρό σκάφος στον κόλπο της Λεμεσού
18:31
Στοχεύουμε στη μείωση της θαλάσσιας ρύπανσης, λέει η Μαρία Παναγιώτου
18:25
Σε ανοδική τάση ο αγροτουρισμός στην Κύπρο, σύμφωνα με τον Υφ. Τουρισμού
17:57
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.