Μουσική μυσταγωγία στο κονσέρτο της Φιλαρμονικής του Βερολίνου στην Πάφο

Στιγμές μουσικής μυσταγωγίας έζησαν όσοι παρακολούθησαν σήμερα το κονσέρτο της Φιλαρμονικής του Βερολίνου που δόθηκε στο Μεσαιωνικό κάστρο της Κάτω Πάφου.

Στο κονσέρτο που έδωσε η παγκοσμίου φήμης Φιλαρμονική του Βερολίνου στον πλατειακό χώρο του κάστρου , δίπλα από το λιμανάκι , συμμετείχαν 94 μουσικοί.  Μπροστά από το εμβληματικό Κάστρο στην πλατεία του γραφικού  λιμανιού της Πάφου, η Φιλαρμονική του Βερολίνου εκτέλεσε  υπό τη διεύθυνση του Mariss Jansons, έργα των Carl Maria von Weber και  Antonín Dvořák.

O Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής, ο οποίος εκπροσώπησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην εκδήλωση, ανέφερε πως πρόκειται για ένα παγκοσμίου εμβέλειας πολιτιστικό γεγονός που δείχνει το πόσο καλά είναι οργανωμένο το πρόγραμμα του Πάφος 2017. Ο κ. Καδής συνεχάρη τον Οργανισμό του Πάφος 2017, το Δήμο Πάφου και όλους τους συντελεστές που συμβάλλουν στην ομαλή  υλοποίηση του προγράμματος και εξέφρασε την εκτίμηση πως η συνέχεια θα είναι ανάλογη. Από το 1991, κάθε Πρωτομαγιά, η Φιλαρμονική του Βερολίνου, διοργανώνει το ετήσιο «Κονσέρτο της Ευρώπης», το οποίο προβάλλεται σε ζωντανή μετάδοση από το 1ο Κρατικό τηλεοπτικό κανάλι της Γερμανίας (ARD) σε περισσότερες από 30 χώρες, σε εκατομμύρια θεατές και διαδικτυακά σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, ο οποίος παρακολούθησε το κονσέρτο, είπε πως είναι ένα εξαιρετικό γεγονός πανευρωπαϊκού ενδιαφέροντος που τοποθετεί την Κύπρο και την Πάφο στον ευρωπαϊκό πολιτιστικό χάρτη.Ο Πρόεδρος του ΔΣ του Πάφος 2017 Χρίστος Πατσαλίδης χαρακτήρισε πολύ σημαντική την ημέρα για την Πάφο, για την Κύπρο και για τον πολιτισμό. Είμαστε ανέφερε , ιδιαίτερα περήφανοι “που φιλοξενούμε το κονσέρτο της Ευρώπης από την Φιλαρμονική του Βερολίνου στην Πάφο, ένα κονσέρτο που μεταδίδεται σε πάνω από  δέκα χώρες και υπολογίζεται να το παρακολουθήσουν πέραν των 50 εκατομμυρίων τηλεθεατών".O κ. Πατσαλίδης αναφέρθηκε στην προβολή που παίρνει η Πάφος και η Κύπρος, και εξέφρασε την υπερηφάνεια του για την ανταπόκριση του κόσμου στη γιορτή και στο μήνυμα που στέλνει η Πάφος στην Ευρώπη για τον πολιτισμό.

Ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος δήλωσε πως είναι τιμή για την πόλη να φιλοξενεί αυτό το κονσέρτο, προσθέτοντας πως "είναι εδώ που δείχνει ότι έχει τις δυνατότητες μια μικρή πόλη να υποδέχεται και να ανταποκρίνεται με επάρκεια σε τέτοια μεγάλα πολιτιστικά γεγονότα". Ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΚΟΤ  Άγγελος Λοϊζου  μιλώντας στο ΚΥΠΕ χαρακτήρισε ιστορική τη στιγμή, δηλώνοντας πως ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού έχει αγκαλιάσει την εκδήλωση και είναι ο κύριος χορηγός της. Είπε πως “θέλαμε να έχουμε ένα μεγάλο γεγονός" που να τραβήξει το ενδιαφέρον της γερμανική αγοράς.Τ

ο κονσέρτο παρακολούθησε και ο Πρόεδρος του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου Josef Ackerman.O κ. Ackerman σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ανέφερε πως  βρίσκεται στην Πάφο από χθες  και πως παρακολούθησε και την πρόβα τζενεράλε. `Ηταν, ανέφερε, μια φανταστική ατμόσφαιρα, εκφράζοντας παράλληλα τη βεβαιότητα ότι το ίδιο θα ισχύσει και σήμερα. Επιπρόσθετα, είπε, πως η ορχήστρα ήταν εξαιρετική και η μουσική πολύ ωραία. Ο  κ. Ackerman είπε μάλιστα πως προσκάλεσε πολλούς πελάτες της Τράπεζας στο μεγάλο πολιτιστικό γεγονός και από το εξωτερικό.Ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πάφου Ανδρέας Δημητριάδης ανέφερε πως το κονσέρτο αυτό  προβάλλει την Πάφο και την Κύπρο γενικότερα σε όλη τη Γερμανία και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Επιπρόσθετα επεσήμανε πως πρέπει οι φορείς της Πάφου να χρησιμοποιήσουν αυτή την προβολή προς όφελος της Κύπρου, για την προώθηση τόσο των πολιτιστικών όσο και των επιχειρηματικών δράσεων.

Από την πλευρά του ο Πρέσβης της Γερμανίας στην Κύπρο Nikolai Von Schoepff είπε πως είναι μεγάλη τιμή που το κονσέρτο αυτό πραγματοποιείται στην Πάφο. Ο κ. Von Schoepff  ανέφερε πως η  Φιλαρμονική του Βερολίνου και η Πρεσβεία της Γερμανίας στην Κύπρο δημιούργησαν και οργάνωσαν και την Ορχήστρα Νέων # United By Music, ενώνοντας έτσι Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους νέους μουσικούς με μουσικούς της Φιλαρμονικής του Βερολίνου σε μια μοναδική κοινή εμπειρία. Το κονσέρτο της Ευρώπης, συμπλήρωσε, κατέχει ιδιαίτερα σημαντική θέση στο παγκόσμιο μουσικό γίγνεσθαι, αφού με αυτό  αφενός εορτάζεται ο ευρωπαϊκός πολιτισμός και οι αξίες του και αφετέρου η ίδρυση της ιστορικής αυτής ορχήστρας το 1991.

Το κονσέρτο παρακολούθησαν και αρκετοί πολιτικοί αρχηγοί. Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος συνεχάρη την οργανωτική επιτροπή του Πάφος 2017, για την εξαιρετική εκδήλωση, η οποία πραγματοποιείται στην Πάφο.Με τις δραστηριότητες που έχουν εγκαινιαστεί από τον Ιανουάριο του 2017, με την ευκαιρία της ΠΠΕ, η Πάφος είπε ο κ. Σιζόπουλος σταδιακά  αναδεικνύεται σ’ ένα  πολιτιστικό χώρο ο οποίος προβάλει την Κύπρο διεθνώς και δίνει ακριβώς μια άλλη διάσταση στα πολιτιστικά δρώμενα της πατρίδας μας.Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη Ελένη Θεοχάρους χαρακτήρισε συγκλονιστικό το γεγονός ότι βρίσκεται στην Πάφο η Φιλαρμονική του Βερολίνου. Είμαι, είπε, “πάρα πολύ περήφανη για τα επιτεύγματα του Πάφος 2017”.Πρόσθεσε πως παρόλο που συγχαίρει από τα βάθη της καρδιάς της και τους διοργανωτές και το Πάφος 2017, την πόλη της Πάφου στο σύνολο της και την Κύπρο, θα προτιμούσε όλα αυτά να γίνονταν στα κράσπεδα της Αμμοχώστου, "γιατί θα ήταν τεράστιος ο συμβολισμός και το μήνυμα που θα στέλνονταν σ’ όλο τον κόσμο", όπως είπε.
 
Η Φιλαρμονική του Βερολίνου αποτελεί ένα από τα κορυφαία μουσικά σχήματα της Ευρώπης, με εκατοντάδες κονσέρτα, εμφανίσεις και ηχογραφήσεις σε όλο τον κόσμο.  Την καλλιτεχνική διεύθυνση της Φιλαρμονικής είχε για χρόνια ο θρυλικός αρχιμουσικός Herbert von Karajan. Πέρα από την καλλιτεχνική αριστεία, η οποία υπογραμμίζεται με την παρουσία της Φιλαρμονικής, το κονσέρτο συμβάλλει καθοριστικά στην προώθηση της ευρωπαϊκής ιδέας και αναδεικνύει την ευρωπαϊκή διάσταση της διοργάνωσης, για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα στην Πάφο.Στη Διεύθυνση της ορχήστρας ήταν ο Mariss Jansons και Σολίστ ο  Andreas Ottensamer (κλαρινέτο).Το κονσέρτο παρακολούθησαν και Πρέσβεις διαφόρων χωρών στην Κύπρο .

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 18:47

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Αυστηρές προειδοποιήσεις Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά των οριζόντιων μέτρων
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.