Στον Χρίστο Χατζήπαπα το Βραβείο Γ.Φ. Πιερίδης

Στον ποιητή και πεζογράφο, Χρίστο Χατζήπαπα, απονέμεται το Βραβείο Γ.Φ. Πιερίδης για το 2017 κατόπιν ομόφωνης απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου.

Ανακοίνωση της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου αναφέρει ότι “η τελετή απονομής του βραβείου θα πραγματοποιηθεί Πέμπτη, 4 Μαΐου 2017, ώρα 7.30μ.μ., στην αίθουσα Καστελλιώτισσα στη Λευκωσία”.
Για το έργο του τιμώμενου λογοτέχνη θα μιλήσουν οι Παναγιώτης Νικολαΐδης, Αιμίλιος Σολωμού, Γιώργος Φράγκος και Μυρτώ Αζίνα ενώ αποσπάσματα από το έργο του Χρίστου Χατζήπαπα θα διαβάσει η δημοσιογράφος Όλγα Πιερίδου”.
Ο Παναγιώτης Μιχαηλίδης θα μιλήσει με θέμα: «Πηγάδια της ιστορίας και της μνήμης: σχόλια στην ποίηση και την ποιητική του Χρίστου Χατζήπαπα», ο Αιμίλιος Σολωμού θα μιλήσει για τα: «Τρία μυθιστορήματα + ένα του Χρίστου Χατζήπαπα», ο Γιώργος Φράγκος θα αναπτύξει το θέμα : «Ο διηγηματογράφος Χατζήπαπας, ένας κατ’ εξοχήν πολιτικός συγγραφέας».
H Μυρτώ Αζίνα θα μιλήσει με κεντρικό θέμα : «Παραγωγικός Έρωτας στην Τριαδική του υπόσταση».
Χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο πρόεδρος της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου, Γιώργος Μολέσκης και ο διευθυντής των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Παύλος Παρασκευάς, ο οποίος θα επιδώσει και το βραβείο.
Ο Χρίστος Χατζήπαπας γεννήθηκε το 1947. Σπούδασε Κτηνιατρική στη Σόφια όπου αργότερα έκανε μεταπτυχιακά. Εξέδωσε τρεις ποιητικές συλλογές, με τελευταία “Τα πηγάδια της Ιστορίας”, Εκδόσεις Γαβριηλίδης, 2012. Εξέδωσε επίσης τρία μυθιστορήματα και τέσσερις συλλογές διηγημάτων.
Δύο μυθιστορήματα και δύο συλλογές διηγημάτων του τιμήθηκαν με Κρατικό βραβείο. Το τελευταίο του μυθιστόρημα “Στο μάτι του φιδιού”, Εκδόσεις Καστανιώτης, 2000, κυκλοφόρησε στα βουλγάρικα ενώ η συλλογή διηγημάτων “Το Ασταθές βήμα”, Εκδόσεις Γαβριηλίδης, 2012, κυκλοφόρησε στα γαλλικά, βουλγάρικα και τούρκικα.
Ένα άλλο βιβλίο του με διηγήματα από όλες τις συλλογές διηγημάτων εκδόθηκε στα αγγλικά με τον τίτλο “Like a discus thrower”, Εκδόσεις Αρμίδα, 2009.
Ξεχωριστά ποιήματα και διηγήματά του μεταφράστηκαν σε πολλές ξένες γλώσσες.
Ο Χρίστος Χατζήπαπας διετέλεσε Πρόεδρος της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου και μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του λογοτεχνικού περιοδικού “Νέα Εποχή”, στην οποία συμμετέχει μέχρι σήμερα.
Η Ένωση Λογοτεχνών Κύπρου έχει καθιερώσει το βραβείο Γ.Φ. Πιερίδης από το 2009, στο όνομα του πρώτου προέδρου και αργότερα επίτιμου προέδρου της Ένωσης.
Το βραβείο απονέμεται σε καταξιωμένους Κύπριους λογοτέχνες, με απόφαση του εκάστοτε Διοικητικού Συμβουλίου του σωματείου.
Με το βραβείο αυτό έχουν τιμηθεί μέχρι σήμερα οι λογοτέχνες: Μαρία Πυλιώτου, Πάνος Ιωαννίδης, Χριστάκης Γεωργίου, Θεοκλής Κουγιάλης, Ντίνα Κατσούρη, Ήβη Μελεάγρου και Μαρία Αβραμίδου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 18:54

Τελευταιες Ειδησεις

16 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: -13:00- Tρίτη 16 Απριλίου 2024
22:00
Υψίστης σημασίας η αποκλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή, αναφέρει ο Κόμπος
21:32
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παραμένει σε τροχιά μείωσης των επιτοκίων, λέει η Λαγκάρντ
21:25
Έκκληση στις αρμόδιες αρχές να εγκύψουν στο θέμα περικοπών συστημάτων Πηγών Ενέργειας
21:18
Απορρίφθηκε έφεση ενάντια στην Τράπεζα Κύπρου και την ΚΤΚ για αγορά αξιογράφων
21:14
Τα είπαν τηλεφωνικώς οι Πρόεδροι της Ρωσίας και του Ιράν
21:01
Κυρώσεις ΗΠΑ κατά του Ιράν, λόγω επίθεσης στο Ισραήλ
20:53
Συνάντηση Προέδρου της Δημοκρατίας με επενδυτές στο Λονδίνο
20:48
Καθοδήγηση Κομισιόν για ορθή εφαρμογή περιοριστικών μέτρων κατά Ρωσίας
18:34
Διασώθηκαν δύο άτομα που επέβαιναν σε μικρό σκάφος στον κόλπο της Λεμεσού
18:31
Στοχεύουμε στη μείωση της θαλάσσιας ρύπανσης, λέει η Μαρία Παναγιώτου
18:25
Σε ανοδική τάση ο αγροτουρισμός στην Κύπρο, σύμφωνα με τον Υφ. Τουρισμού
17:57
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.