Μουσικές ενατενίσεις του Jean Sibelius

Ένα αφιέρωμα στον Jean Sibelius με μαέστρο τον φινλανδό Esa Heikkilä και σολίστα τον βιολιστή Νίκο Πίττα ετοιμάζει η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Φινλανδίας στις 27 και 28 Απριλίου.

Στη συναυλία θα παρουσιαστούν τα έργα: Valse lyrique, έργο 96a, Κοντσέρτο για βιολί σε Ρε ελάσσονα, έργο 47, Συμφωνία αρ. 5 σε Μι ύφεση μείζονα, έργο 82   

Ο Συνθέτης: 

Ο Jean Sibelius, βαπτισμένος Johan Julius Christian Sibelius, γεννήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 1865 στη Φινλανδία. Θεωρείται ο σπουδαιότερος συμφωνικός συνθέτης της Σκανδιναβίας και ένας από τους τελευταίους μεγάλους ρομαντικούς. Ενώ η καρδιά του όλου έργου του είναι  αναμφισβήτητα οι επτά του συμφωνίες, κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει τα άλλα του έργα και κυρίως το Κοντσέρτο του για βιολί, μια και ήταν κι ο ίδιος εξαίρετος βιολινίστας. Γενικά όμως, και επιπρόσθετα με τα προαναφερθέντα έργα, ο Sibelius είναι επίσης γνωστός για τα συμφωνικά του ποιήματα, τα περισσότερα από 100 τραγούδια του για φωνή και πιάνο, τη σκηνική μουσική του για αριθμό θεατρικών έργων, και άλλα. Σε ολόκληρη τη σταδιοδρομία του, ο συνθέτης έβρισκε έμπνευση στη φύση και στη Σκανδιναβική μυθολογία, ειδικά στους ηρωικούς θρύλους του εθνικού έπους της Φινλανδίας, το Kalevala.

Ο Σολίστας Νίκος Πίττας

unnamed

Ο Νίκος Πίττας γεννήθηκε στην Λευκωσία το 1982. Αποφοίτησε από το Εθνικό Ωδείο Κύπρου σε ηλικία 16 ετών λαμβάνοντας επίσης το Δίπλωμα LRSM από το Royal Schools of Music. Συνέχισε τις σπουδές του στις ΗΠΑ στο Peabody Conservatory του Johns Hopkins University με καθηγητή τον Herbert Greenberg απ’ όπου απέσπασε τα πτυχία BM, MM και GPD. Έχει εκπροσωπήσει την Κύπρο στην Ορχήστρα Νέων της Μεσογείου. Το 1999, κατόπιν διαγωνισμού, ανακηρύχθηκε «Σολίστ της Χρονιάς» και προσκλήθηκε ως σολίστ στη Γλασκώβη από την Ορχήστρα Δωματίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης έχει εμφανιστεί ως σολίστ με την Κρατική Ορχήστρα Κύπρου, την Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, την Συμφωνική Ορχήστρα Νέον Κύπρου, με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, με τη Συμφωνική Ορχήστρα Morravian της Τσεχίας και με τους Pharos Trust Soloists. Έχει παίξει σε συναυλίες μουσικής δωματίου με τους Ledra Soloists και με το Ensemble Philharmonia. ‘Εχει δώσει ρεσιτάλ για διάφορους φιλανθρωπικούς σκοπούς, στο Προεδρικό Μέγαρο, για τα Ηνωμένα Έθνη και για άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Το 1999 προσκλήθηκε από την Χαρά Καλομοίρη και την Ελένη Μουζάλα για ρεσιτάλ στην Σάμο προς τιμή του αείμνηστου Μανώλη Καλομοίρη Στις ΗΠΑ έχει εμφανιστεί μεταξύ άλλων, στο Kennedy Center στην Washington, DC και στο Music Festival του Aspen όπου είχε την τιμή να συνεργαστεί με τον διεθνούς φήμης πιανίστα Leon Fleischer και τον μαέστρο David Zinnman. ‘Εχει κερδίσει πρώτα βραβεία στους διαγωνισμούς του Towson University Fine Arts, στον Παναμερικανικό Διαγωνισμό ASTA, στο National School Orchestra Association καθώς και σε Πανελλήνιο διαγωνισμό βιολιού όπου τιμήθηκε με χρυσό μετάλλιο από την UNESCO. Έχει διατελέσει πρώτο βιολί στην ορχήστρα Baltimore Concert Artists, στην Annapolis Symphony Orchestra, στην Alexandria Symphony Orchestra of Washington, DC, στην Orquesta Simfonica de Castilla y Leon στην Ισπανία, στη Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και στην Βergen Philharmonic Orchestra στη Νορβηγία. Από το 2012 εκτελεί καθήκοντα ως Β’ κορυφαίος της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου.

Ο μαέστρος Esa Heikkilä

esa heikkila 1

 

O Φινλανδικός μαέστρος, Esa Heikkilä, είναι Μουσικός Διευθυντής της Ορχήστρας της πόλης Lohja.
Επίσης, είναι Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Συμφωνικής Ορχήστρας Vivo, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Riihimäki Summer Festival και Senior Lecturer για Ορχήστρα και Επιμελητήριο Μουσική στο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών Λάχτι.
 Στο παρελθόν διετέλεσε  Διευθυντής Ορχήστρα της πόλης Joensuu (Joensuun Kaupunginorkesteri) στη Φινλανδία.

Ο Esa Heikkilä  κάνει επιτυχημένη καριέρα και εκτός Φινλανδίας . Διηύθυνε ανάμεσα σε άλλες την  Μινεσότα Ορχήστρα των ΗΠΑ, την Φιλαρμονική Südwestfalen στη Γερμανία, την Ulster Ορχήστρα του BBC στο Μπέλφαστ, την Συμφωνική Ορχήστρα Ισλανδίας, τη Βασιλική Φιλαρμονική Ορχήστρα της Φλάνδρας και ξανασυνεργάστηκε με τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρος.
Είναι γεννημένος το 1962 και  ξεκινήσει τη μουσική σταδιοδρομία του ως βιολιστής και έχει εμφανιστεί ως σολίστ με διάφορες ορχήστρες της Φινλανδίας.
Ως διευθυντής ορχήστρα έχει δώσει έμφαση στη μουσική του Sibelius.

Η συναυλίες θα δοθούν :

Λάρνακα: Πέμπτη 27 Απριλίου 2017
Δημοτικό Θέατρο, 20:30
Η συναυλία εντάσσεται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Λάρνακας

Λευκωσία: Παρασκευή 28 Απριλίου 2017
Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, 20:30

Τιμές εισιτηρίων:
€12, €7 (νέοι 18-26 ετών και συνταξιούχοι), €5 (νέοι 12-18 ετών), €3 (παιδιά κάτω των 12 ετών)

Προπώληση:
Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας (Λεωνίδα Κιούπη, Λάρνακα, 24 665794)
-    Ταμείο Θεάτρου, 2 βδομάδες πριν τη συναυλία (Δευ-Παρ 10:00-13:00, 16:00-18:00 και Σαβ 10:00-13:00) και 2 ώρες πριν την έναρξη
Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου (Λεωφόρος Στροβόλου 100, 2020 Στρόβολος)
-    Aπό την ιστοσελίδα www.cyso.org.cy   
-    Ταμείο Θεάτρου Παλλάς (Γωνία Ρηγαίνης και Αρσινόης, Λευκωσία 1010, 22 410181), Τετ 16:00-19:00
-    Ταμείο Δημοτικού Θεάτρου Στροβόλου, 2 ώρες πριν την έναρξη  

Πληροφορίες: 22 463144, www.cyso.org.cy 

Επιμέλεια : Στέλλα Ολυμπίου

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 18:59

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Τμήμα Μετεωρολογίας-2ο Δελτίου Καιρού 19/4/24
11:26
Ισραηλινά πλήγματα κατά στρατιωτικής θέσης στη νότια Συρία
10:53
Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ
10:42
Πίεση προς την Τουρκία - Ειδική προβολή ντοκιμαντέρ "Προσκλητήριο Αγνοουμένων"
10:11
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
09:10
G7: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να συσπειρώσουν τους Ευρωπαίους απέναντι στην Κίνα
09:06
Το Ισραήλ συμφώνησε να λάβει υπόψη τις ανησυχίες των ΗΠΑ για τη Ράφα
09:00
Παπαδόπουλος: Δεν υπάρχουν στοιχεία για μεταφορά πυραύλων στο Ισραήλ από τις βάσεις
08:45
H Tεχεράνη υποστηρίζει ότι δεν υπέστη πυραυλική επίθεση από το Ισραήλ
08:13
Αμερικανικά ΜΜΕ για την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν
07:59
Μεγάλη αύξηση στη διεθνή τιμή του πετρελαίου
07:41
Ιράν: Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στην επαρχία Ισφαχάν είναι απόλυτα ασφαλείς
07:36
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.