Commandaria Orchestra: «Συναυλία σε Παλαιό Ύφος»

Θεματική συναυλία θα παρουσιάσει η Commandaria Orchestra υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Francis Guy στο 2ο Φεστιβάλ "Μεσαιωνική Λευκωσία" την Κυριακή, 9 Απριλίου 2017 και η ώρα 19:30 στην Πύλη Αμμοχώστου.

Η «Συναυλία σε Παλαιό Ύφος» της Commandaria Orchestra, παρουσιάζει θεματικά έργα για ορχήστρα εγχόρδων, για τα οποία οι δημιουργοί τους αντλούν αυτούσιο ή μεμονωμένο θεματικό υλικό από τη μεσαιωνική κοσμική μουσική. Οι πηγές των συνθετών μπορούν να είναι μουσικά χειρόγραφα της εποχής, η λαϊκή μουσική παράδοση κλπ.
 H συναυλία θα αρχίσει με τον σύντομο «Ψαλμό» του Νικόλα Οικονόμου, που είναι παρμένος από το Άλμπουμ του “Kinderlaune” για πιάνο και θα ακουστεί για πρώτη φορά μεταγραμμένο για ορχήστρα εγχόρδων.
 Το πρώτο μέρος του προγράμματος αποτελείται επίσης από μεσαιωνικούς χορούς παρμένους από την πρώτη και τρίτη Σουίτα του Ottorino Respighi με τίτλο "Ancient Airs and Dances” καθώς επίσης και το Concerto grosso 'La Follia' του Francesco Geminiani, για δύο σόλο βιολιά και τσέλο τα οποία θα ερμηνεύσουν μέλη της Commandaria Orchestra, Pavel Rotaru, Mariana Doncheva και Μαριλίζα Παπαδούρη.  Oι ρίζες του μουσικού θέματος follia (ή folia) εκτείνονται πίσω στα τέλη του δέκατου πέμπτου αιώνα, πορτογαλικής καταγωγής, που σχετίζονται με τη λατινική ρίζα της λέξης που σημαίνει «ανόητος» ή «τρέλα», και αναφέρεται στο χορό “του ανόητου” της Βασιλικής αυλής.
 Το δεύτερο μέρος της συναυλίας  αποτελείται από δύο λαμπρές  σουίτες Άγγλων συνθετών.
Η πρώτη είναι η Σουίτα Capriol του Peter Warlock η οποία είναι βασισμένη σε μεσαιωνικούς χορούς οι οποίοι διασώθηκαν στη πραγματεία που εκδόθηκε στα τέλη του 16 αιώνα.
 Η δεύτερη είναι η  Σουίτα του Αγίου Πάυλου του Gustav Holst ο οποίος αντλεί το θεματικό του υλικό από τη Βρετανική λαϊκή παράδοση  με το οποίο πετυχαίνει να δημιουργήσει πρωτότυπη γοτθική ατμόσφαιρα.

COMMANDARIA ORCHESTRA copy 2


 Ιδρύθηκε το 2009 από το Κυπριακό Οινομουσείο
 
Το όνομα της ορχήστρας  οφείλεται στην τοποθεσία που  βρίσκεται το Κυπριακό Οινομουσείο, στο ιστορικό διοικητικό κέντρο της Μεγάλης Κουμανδαρίας, το οποίο ιδρύθηκε από το τάγμα των Ιωαννιτών Ιπποτών. Κουμανδαρία ονομάζεται, επίσης, το μοναδικό στον κόσμο και αρχαιότερο γλυκόπιοτο κρασί της Κύπρου, για το οποίο γίνονται αναφορές από τον Ησίοδο και τον Όμηρο.
 
Η Ορχήστρα έχει ως στόχο  την υλοποίηση των οραμάτων του  Οινομουσείου, οι οποίοι περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη διάδοση του εγχώριου λόγιου μουσικού πολιτισμού. To πλούσιο  ρεπερτόριο της ορχήστρας περιλαμβάνει έργα από τον μεσαίωνα έως τις  μέρες μας. Έχει παρουσιάσει και ηχογραφήσει μεγάλο αριθμό πρεμιέρων από τις οποίες οι πλείστες ήταν με έργα αφιερωμένα στην ίδια την ορχήστρα.
 
Φέτος λαμβάνει μέρος  σε δύο παραγωγές του Πάφος 2017. Η πρώτη είναι σε συνεργασία με το ελληνικό συγκρότημα ‘Εν Χορδές’ (Εξορία 28 Μαΐου 2017). Η δεύτερη παραγωγή είναι η συμμετοχή της ορχήστρας στην όπερα Cassandre (έργο ορόσημο στη σύγχρονη μουσική δημιουργία του 21ου αιώνα) του Michel Jarel στις 16 Σεπτεμβρίου 2017 γεγονός το οποίο αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα  του Πάφος 2017.

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 19:12

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Προτεραιότητα της κυβέρνησης η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών
10:43
Προβλήματα στην εξεύρεση εξαρτημάτων για τα αυτοκίνητα
10:37
Πρόταση νόμου ΑΚΕΛ για την καθυστέρηση των προϋπολογισμών
09:57
Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν 4 drone των ανταρτών Χούθι
09:53
Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κατέρριψαν 26 ρωσικά drone κατά τη διάρκεια της νύχτας
09:30
Ερωτοκρίτου: Συμπεριφορά που δεν χαρακτηρίζει συντεταγμένο κράτος η καθυστέρηση προϋπολογισμών
09:13
Ορέν Ανόλικ: Ο ναυτικός αποκλεισμός της Γάζας έχει αρθεί μόνο για την Κύπρο
08:57
Παραγωγική χαρακτήρισε τη συνάντηση του στο Ισραήλ με τον ομόλογο του ο υπουργός Ενέργειας
08:50
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
06:27
Ληστεία με κουκουλοφόρους χθες το βράδυ σε οικία στην Ερήμη.
06:03
Νιγηρία: Επιστρέφουν στα σπίτια τους οι 137 μαθητές που απήχθησαν πριν από 3 εβδομάδες
05:58
Εκτακτο υπουργικό Συμβούλιο για στοχευμένα μέτρα στήριξης των ευάλωτων
05:49
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.