Εκθεση της Mary Plant για την Αφροδίτη στο πλαίσιο του Πάφος 2017 ΠΠΕ

Η εικαστικός Mary Plant, με καταγωγή από την Αμμόχωστο, παρουσιάζει έκθεση της αφιερωμένη στη θεά Αφροδίτη, στη Μεσαιωνική Αγρέπαυλη στα Κούκλια. Η έκθεση εντάσσεται στο πρόγραμμα του Πάφος 2017 ΠΠΕ.


Η εικαστικός σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ ανέφερε πως με το θέμα της Αφροδίτης ασχολείται για περισσότερα από 20 χρόνια.Η Πάφος,  ως τόπος λατρείας της Αφροδίτης, είλκυε προσκυνητές από όλη τη Μεσόγειο στις γιορτές προς τιμήν της θεάς, είπε εξηγώντας την επιλογή του χώρου για το έργο της.Εξάλλου, ανέφερε, στο μουσείο της Παλαίπαφου, στον κάτω χώρο, παρουσιάζονται δύο μεγάλες εγκαταστάσεις, που αποτελούν μια ενότητα σε συνεχή εξέλιξη, την οποία ξεκίνησε το 1996. Η πρώτη εγκατάσταση “Σημειώματα Αφροδίτης” είναι ένα μεγάλο έργο, διαστάσεων 4 Χ 11 μέτρα, και αποτελεί  το πιο πρόσφατο έργο (2016) της, ενώ η δεύτερη εγκατάσταση “Η Αναπαράσταση της Ανασκαφής και Ανακάλυψης της Βιβλιοθήκης της Αφροδίτης”, θα ολοκληρωθεί στο χώρο της έκθεσης. H κ. Plant ανέφερε πως μέσα από την έκθεση τα μηνύματα που επιθυμεί να στείλει είναι ότι “η θεά Αφροδίτη είναι πάντοτε μαζί μας”. Στην έκθεση παρουσιάζονται τα βιβλία της Αφροδίτης.Η συλλογή έχει προκύψει, όπως εξήγησε, μέσα από τη μακροχρόνια ενασχόληση της  με τη μορφή της Αφροδίτης, τους μύθους και τις παραδόσεις γύρω από αυτήν. Όπως ανέφερε, αυτά τα βιβλία είχε ξεκινήσει να τα συγκεντρώνει πριν αρκετά χρόνια, ενώ όταν άρχισε να μεγαλώνει η συλλογή, την ονόμασε Βιβλιοθήκη της Αφροδίτης. H κ. Plant είπε πως τα συγκεκριμένα βιβλία έχουν σχέση με τη ζωή,  τους έρωτες της και όλα αφορούν την Αφροδίτη.

Ανέφερε μάλιστα πως κάποιος σήμερα, την ρώτησε αν είχαν ανακαλυφθεί ποτέ τέτοια αρχαία βιβλία που να είναι η βιβλιοθήκη της Αφροδίτης, και επειδή δεν είχαν ανακαλυφθεί  αποφάσισε να τα “ανακαλύψει” η ίδια, όπως είπε, βιντεογραφώντας το γεγονός και κάνοντας αναπαράσταση.  Συγκεκριμένα, στο χώρο έφερε ένα - δύο τόνους άμμο και στην άμμο θα είναι θαμμένα και ορισμένα βιβλία εν είδει συμβολισμού.  Της ίδιας, όπως είπε, της κάνει μεγάλη εντύπωση πόσος κόσμος στην Κύπρο δεν έχει επισκεφτεί το ναό της Αφροδίτης, ενώ όλοι μιλούμε για το ναό της Αφροδίτης χωρίς να εμβαθύνουμε και να γνωρίζουμε τι είναι η Αφροδίτη.Είπε μάλιστα πως όταν πριν από χρόνια αναζήτησε βιβλία για την Αφροδίτη, αυτά ήταν γραμμένα από ξένες συγγραφείς- αρχαιολόγους. Η Mary Plant μετά τις σπουδές της έχει κάνει εκθέσεις στις Αγγλία, Κύπρο, Ιρλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία, Μογγολία, Χόνγκ Κόνγκ, Ισπανία και Ολλανδία, ενώ έργα της κοσμούν συλλογές σε πολλά μουσεία και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο.Σημειώνεται πως με το συγκεκριμένο τίτλο έχει κάνει  έκθεση στην Καστελιώτισσα και τη συγκεκριμένη έκθεση τη μετέφερε στον ίδιο χώρο στα Κούκλια  το 2004. Τα εγκαίνια της έκθεσης και η  ξενάγηση θα γίνουν στις 3 Μαρτίου, στις 19:00. Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις  20 Μαρτίου 2017, στη  Μεσαιωνική Αγρέπαυλη στα Κούκλια.Η εκδήλωση εντάσσεται στο πρόγραμμα του Πάφος 2017 ΠΠΕ και η είσοδος είναι ελεύθερη .

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 19:57

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Αυστηρές προειδοποιήσεις Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά των οριζόντιων μέτρων
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Τουλάχιστον 36 στρατιωτικοί νεκροί σε βομβαρδισμό του Ισραήλ στο Χαλέπι της Συρίας
05:57
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.