Συνθέτης Μιχάλης Ανδρονίκου : Διαπρέπει στο εξωτερικό, άγνωστος στην Κύπρο

Δεν είναι η πρώτη φορά που εντοπίζουμε Κύπριους καλλιτέχνες να διαπρέπουν στο εξωτερικό αλλά στην Κύπρο να είναι άγνωστοι και να μην έχουν παιχτεί σχεδόν ποτέ έργα τους στο νησί μας. Ένας από αυτούς είναι και ο Μιχάλης Ανδρονίκου ο οποίος διαπρέπει στο Καναδά και έχει διεθνή καριέρα στη σύνθεση. Έργα του έχουν παιχτεί σχεδόν σε όλο τον κόσμο, έχει κυκλοφορήσει δισκογραφική δουλειά και η μουσική του έχει ντύσει θεατρικές παραστάσεις ντοκιμαντέρ και ταινίες.  Φέτος η μουσική του ακούστηκε στο Φεστιβάλ των Καννών, αφού επένδυσε μουσικά την ταινία 'The Northlander' του Καναδού σκηνοθέτη Benjamin Ross Heyden.

Αφορμή για την παρουσίαση η πρόσφατη έκδοση από τον Καναδικό μουσικό εκδοτικό οίκο Palliser Music Publishing της νέας του δουλειάς  ‘Jazz Suite’ για δύο πιάνα. Εντός των ημερών αναμένεται να κυκλοφορήσει και η έκδοση του έργου ‘Harmony Within’ για σόλο πιάνο.

 

Ο Μιχάλης Ανδρονίκου γεννήθηκε στη Λεμεσό Κύπρου το 1977. Είναι διδάκτωρ Σύνθεσης του Πανεπιστημίου του Κάλγκαρυ. Κατέχει Δίπλωμα Κλασικής Κιθάρας, Κλαρινέτου και Θεωρητικών από το Trinity College κι από το Royal Academy of Music του Λονδίνου, καθώς και Δίπλωμα Βυζαντινής Μουσικής από το Δημοτικό Ωδείο Αργυρούπολης. Είναι πτυχιούχος Αρμονίας, Αντίστιξης, Φούγκας, διπλωματούχος Σύνθεσης από το  Ελληνικό Ωδείο (καθηγητής: Θεόδωρος Αντωνίου) και απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παράλληλα έχει μελετήσει παραδοσιακά  όργανα όπως πολίτικο λαούτο, ταμπουρά κλπ. Έχει γράψει μουσική για θέατρο, μουσική για μικρά και μεγάλα σύνολα, για σόλο όργανο, τραγούδια κλπ.
Τώρα είναι καλλιτεχνικός διευθυντής σε μια μεγάλη σχολή με ακαδημαϊκό πρόγραμμα και γράφει μουσική για όλους τους καθηγητές, διοργανώνει συναυλίες και παρουσιάσεις στη σχολή.
Παράλληλα γράφει μουσική για πολλά σχήματα τόσο στον Καναδά, όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Στην Κύπρο έργο του παρουσιάστηκε μόνο μια φορά και όπως ο ίδιος δηλώνει θα ήθελε να κάνει δισκογραφία, εκδόσεις και συναυλίες στην Κύπρο, γιατί αισθάνεται όπως μας ανέφερε ότι είναι χρέος του να αφήσει κάτι στον τόπο μου.
Τώρα ζει και εργάζεται στον Καναδά αλλά δεν αποκλείει το θέμα του επαναπατρισμού εάν υπάρξει η κατάλληλη ευκαιρία.
Δηλώνει ότι ενδιαφέρεται να αναπτύξει  κάποιες συνεργασίες με αρμόδιους φορείς, εκπαιδευτικούς οργανισμούς και εταιρείες στην Κύπρο, έτσι ώστε να μπορέσει να προσφέρει περισσότερα στην ιδιαίτερη του πατρίδα.

Ο συνθέτης Μιχάλης Ανδρονίκου το 2003 κυκλοφόρησε την πρώτη δισκογραφική του δουλειά με τίτλο «Μια Καθημερινή Μουσική» που περιλαμβάνει 12 μουσικές στιγμές για μικρό σύνολο ή σόλο όργανο και δύο τραγούδια σε ποίηση Κωστή Παλαμά. Το 2005 βραβεύτηκε σε διεθνή διαγωνισμό σύνθεσης που οργάνωσε το Ωδείο Φουντούλη και πραγματοποιήθηκε στο Βόλο.   Το 2006 κυκλοφορεί η δεύτερη δουλειά του -μια σύμπραξη με τους εικαστικούς καλλιτέχνες Μίλτο Παντελιά και Ειρήνη Γκόνου- με τίτλο «Διοσημεία», από τις εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ. H τρίτη δισκογραφική του δουλειά (2008) έχει τον τίτλο «Αλ-χαττ, η μαγική  γραφή» και περιλαμβάνει 12 «αυτοσχεδιασμούς» με διάφορα όργανα. Οι «αυτοσχεδιασμοί» γράφτηκαν για την ομώνυμη έκθεση της Ειρήνης Γκόνου που πραγματοποιήθηκε στο Ισλαμικό Μουσείο Μπενάκη. Το 2008 η Βουλγάρικη εταιρεία Balkanota εκδίδει την παρτιτούρα του έργου ‘Latin suite’ για δυο κιθάρες, το πρώτο έργο Έλληνα συνθέτη που εκδίδεται από την εν λόγω εταιρεία. Το Δεκέμβριο του 2008 κυκλοφόρησε από τη LYRA ο δίσκος με τίτλο «Απ΄τη στεριά, το νερό και το αέρα», που περιλαμβάνει τραγούδια με ανθρώπινες ιστορίες και ήρωες ζώα.

13989601 1016621175117251 1598134242 n

 

13988733 1016621288450573 1029682917 n
Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών (ΕΕΜ), της Ένωσης Μουσικοσυνθετών και Στιχουργών Ελλάδος (ΕΜΣΕ) και του Κέντρου Κυπρίων Συνθετών.
Πριν φύγει από την Ελλάδα, το 2008, κυκλοφόρησε στη Βουλγαρία από την Balkanota η παρτιτούρα του έργου του Latin Suite για δυο κιθάρες, που έγραψε μερικά χρόνια πριν και για το οποίο είχε βραβευτεί σε διεθνή διαγωνισμό.
Το 2010 παίχτηκε το έργο «Milonga needs Two» για δύο ακορντεόν στο Würzburg στη Γερμανία και στο Calgary στον Καναδά, από δύο ισπανούς ακορντεονίστες, τους Oroitz Maiz και Marina Hernáez, που το παρουσίασαν λίγο αργότερα και στην Ισπανία.
Το 2014 παρουσιαστηκε το «Dancing with the Sax» με το Armonia Saxophone Quartet στο Royal Holloway University of London.
To 2015 παρουσιάστηκε το «Tango for a dreamer» στο Festival International d' Orgue de Roquevaire στη Γαλλία με τους Michèle Peladan στο μαντολίνο και Jean Pierre Rolland στο όργανο.
Στη Ρωσία παρουσιάστηκε το έργο «Byzantium», το Μάιο του 2016.
Έχει επίσης  ένα CD με αυτοσχεδιασμούς για μπουζούκι και μαρίμπα το οποίο όμως δεν έχει εκδοθεί ακόμα.

Επιμέλεια: Στέλλα Ολυμπίου

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 23:48

Τελευταιες Ειδησεις

20 Απριλίου
Μακραίνει η λίστα των θυμάτων στη Γάζα
15:46
Έλληνας Υπ.Άμυνας: Ο ελληνικός εναέριος χώρος θα καταστεί αδιαπέραστος
14:55
Έκκληση για αυτοσυγκράτηση από Αίγυπτο και Τουρκία
13:39
Ελλάδα: Μικρά προβλήματα από την κακοκαιρία
13:29
Τίτλοι Ειδήσεων: Σάββατο 20 Απριλίου 2024
13:00
Ντουμπάι: Τεράστιο το κόστος των ζημιών από τις πλημμύρες των προηγούμενων ημερών
12:35
Επιστολή ΑΚΕΛ στον υπουργό Οικονομικών για την πράσινη φορολογία
12:18
Ελλάδα: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες
11:47
Σε ατύχημα αποδίδεται η έκρηξη στο Ιράκ
11:23
Τμήμα Μετεωρολογίας-2ο Δελτίου Καιρού 20/4/24
11:17
Ανάρτηση του φωτογραφικού υλικού «Διά χειρός Αττίλα» της Κάτιας Χριστοδούλου στον Ψηφιακό Ηρόδοτο
11:13
Περισσότερες από 10 νομοθεσίες αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή το υπουργείο Υγείας
10:32
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.