Η παράσταση “The (M)adam’s Family” σάρωσε τα βραβεία θεάτρου ΘΟΚ

Απονεμήθηκαν χθες βράδυ, σε ειδική τελετή, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, τα βραβεία Θεάτρου ΘΟΚ, για την περίοδο 2014-2015. Το Μεγάλο Βραβείο Θεάτρου απονεμήθηκε στον ποιητή και θεατρικό συγγραφέα, Μιχάλη Πασιαρδή. Ειδικό βραβείο σημαίνουσας προσωπικότητας του πολιτισμού απονεμήθηκε μετά θάνατον στο Λουκή Ακρίτα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στο χαιρετισμό του ανέφερε ότι η Κύπρος αποτελούσε πάντοτε στη μακρά ιστορία της ένα χώρο συνύπαρξης πολιτισμών, επισημαίνοντας ότι η χώρα κατάφερε να διασώσει αυτόν τον πολιτισμό μέσα από συνθήκες ιδιαίτερα δύσκολες, για να φτάσουμε σήμερα να είμαστε περήφανοι γι’ αυτό που είμαστε, για αυτό που συνεισφέρουμε ως μικρή ψηφίδα στην παγκόσμια κοινότητα.
Μέσα από το θέατρο και τον πολιτισμό, συνέχισε, αφήνουμε το δικό μας αποτύπωμα, στη δική μας εποχή και είναι για αυτόν ακριβώς το λόγο, που καθηκόντως οφείλουμε να μεριμνούμε για την καταξίωση και ανάδειξη των πνευματικών δημιουργών και την προβολή των επιτευγμάτων τους.

Προσφορά της κυβέρνησης στον Πολιτισμό

Επιπλέον, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως η κυβέρνηση στηρίζει στο βαθμό που οι συνθήκες της το επιτρέπουν, τον πολιτισμό και τους ανθρώπους του, σημειώνοντας ότι στο πλαίσιο αυτό αποφάσισε πολύ πρόσφατα να προχωρήσει στην αποκατάσταση του ιστορικού Δημοτικού Θεάτρου της Λευκωσίας, προχώρησε και βρίσκεται στο τελικό στάδιο της χωροθέτησης της κυπριακής βιβλιοθήκης, ούτως ώστε σύντομα να προχωρήσει η ανέγερση της στη Λευκωσία, ενώ κατακύρωσε τις προσφορές για έναρξη κατασκευαστικών εργασιών για μετατροπή της ΣΠΕΛ σε εκθεσιακό χώρο της Κρατικής Πινακοθήκης.
Επιπροσθέτως, είπε πως κυβέρνηση ολοκλήρωσε τη Στέγη Χορού της Λευκωσίας, ενώ αναμένει την ολοκλήρωση του Παπαδάκειου Δημοτικού Εικαστικού Κέντρου στους επόμενους δύο μήνες.
Επίσης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως η κυβέρνηση αποδίδει ιδιαίτερη σημασία και στην πολιτιστική αναβάθμιση της Πάφου, η οποία επιθυμεί να έχει πετυχημένη πορεία ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2017 και επιπλέον έχει εκσυγχρονίσει τις διαδικασίες χρηματοδότησης πολιτιστικών δραστηριοτήτων, καθιστώντας τες διαφανείς και αποτελεσματικές.
Είπε ακόμα πως η χορηγία προς το ελεύθερο θέατρο που μέσα από το ΘΟΚ χορηγεί το κράτος ανέρχεται ετησίως στο 1.200.000 ευρώ, εκφράζοντας την πεποίθηση πως  όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν το κράτος θα είναι ακόμα πιο γενναιόδωρο.

Τα βραβεία

Μεγάλος νικητής των φετινών βραβείων η παράσταση “The (M)adam’s Family” των Λέας Μαλένη, Χριστίνας Κωνσταντίνου και Θανάση Ιωάννου, που ανέβασε η Θεατρική Ομάδα “Persona”, σε σκηνοθεσία Λέας Μαλένη, η οποία απέσπασε έξι συνολικά βραβεία.

Με το Πρώτο Βραβείο Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της στο έργο του Νικ Πέιν, “Μια μέρα όταν ήμασταν νέοι”, μια ανεξάρτητη παραγωγή σε σκηνοθεσία του Μάριου Μεττή βραβεύτηκε η Νιόβη Χαραλάμπους .

Με το Πρώτο Βραβείο Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του στο έργο των Κορίνας Κονταξάκη και Ελένης Κοσμά, “Ποιο σώμα;” παραγωγής ΘΟΚ σε σκηνοθεσία Κορίνας Κονταξάκη βραβεύτηκε ο Γιώργος Αναγιωτός.

Το Βραβείο Σκηνοθεσίας απενεμήθη στον Τάκη Τζαμαργιά ο οποίος σκηνοθέτησε το “Τρίτο Στεφάνι” του Κώστα Ταχτσή, παραγωγής ΘΟΚ. Στον, επίσης συντελεστή της παράστασης, Σάββα Κυριακίδη, δόθηκε το Βραβείο Θεατρικής Διασκευής.

Μετά από απόφαση της Κριτικής Επιτροπής το Βραβείο Σκηνογραφίας και το Βραβείο Ενδυματολογίας απέσπασε ο Στέφανος Αθηαινίτης για το σκηνικό και τα κοστούμια του για το έργο των Λέας Μαλένη, Χριστίνας Κωνσταντίνου και Θανάση Ιωάννου, “The (M)adam’s Family” που ανέβασε η Θεατρική Ομάδα “Persona” σε σκηνοθεσία Λέας Μαλένη.

Η ίδια παράγωγη βραβεύτηκε και για την Χορογραφία, την Κίνηση, το Σχεδιασμό Φωτισμών και τη Μουσική.

Συγκεκριμένα, η Μαρία Μέση πήρε το Βραβείο Χορογραφίας, οι Λέα Μαλένη, Χριστίνα Αργύρη, Θανάση Ιωάννου Ελένη Σιδερά, Νεκτάριο Θεοδώρου, Μαρίνα Αργυρίδου και Νάντια Μουάφη το Βραβείο Κίνησης, η Καρολίνα Σπύρου το Βραβείο Σχεδιασμού Φωτισμών και η Χριστίνα Αργύρη το Βραβείο Μουσικής.

Το Βραβείο Καλύτερης Παράστασης Παιδικού Έργου απενεμήθη στον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου για την παράσταση «Μια Γιορτή στου Αλ-Νουρί» του Volker Ludwig σε σκηνοθεσία Βασίλη Κουκαλάνι.

Για την περίοδο 2014-2015 η Κριτική Επιτροπή για Βραβεία Θεάτρου Κύπρου αποτελείτο από τους: Μελέτη Αποστολίδη, Αρχιτέκτονα, Εικαστικό, τον Μαρίνο Καρτίκκη, Σκηνοθέτη Κινηματογράφου, Εικαστικό, τον Δρ Κώστα Κωνσταντινίδη, Ακαδημαϊκό, την Έλενα Πάρπα Iστορικό Tέχνης, Eπιμελήτρια Eκθέσεων, τον Σοφοκλή Σοφοκλέους, Ιατροδικαστή, την Δέσπω Πασιά, Εκπαιδευτικό, Μουσειολόγο, τον Γιώργο Στόγια, Εκπαιδευτικό και την Έλενα Στυλιανού Ακαδημαϊκός και Θεωρητικό Τέχνης.

Την τελετή απονομής των βραβείων σκηνοθέτησε ο Βασίλης Μυριανθόπουλος και βασίστηκε στην παραγωγή του ΘΟΚ “Εγώ, ο Πρίγκιπας”.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Επιμέλεια: Στέλλα Ολυμπίου

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 02:42

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Μονόωρη στάση εργασίας αυτή την ώρα στο ΡΙΚ
13:30
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13:04
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.