Συναυλία Χαρούλας Αλεξίου στη Σμύρνη- Δηλώσεις στο ΑΠΕ

Στην ιδιαίτερη πατρίδα τής μητέρας της, τη Σμύρνη, βρίσκεται η Χαρούλα Αλεξίου.

Η δημοφιλής τραγουδίστρια παραβρέθηκε στη Θεία Λειτουργία του πολιούχου Αγίου Βουκόλου, στην οποία χοροστάτησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Λίγες ώρες πριν από την αποψινή συναυλία που θα δώσει στο Μέγαρο Μουσικής Σμύρνης, μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την ιδιαίτερη σχέση που έχει με την πόλη, όπου ένας δρόμος φέρει το όνομά της, ενώ δεν παρέλειψε να σχολιάσει το δράμα των προσφύγων που από τα μικρασιατικά παράλια διασχίζουν την ίδια θάλασσα που διέσχισαν το 1922 με την Καταστροφή οι πρόγονοί της, για να φτάσουν στην Ελλάδα.

-Κα Αλεξίου, είστε κόρη πρόσφυγα. Πώς νιώθεται σε σχέση με τους σύγχρονους πρόσφυγες που περνούν την ίδια θάλασσα που πέρασαν οι πρόγονοί σας;

-Είναι σαν να ζω τώρα αυτό που έζησαν οι πρόγονοί μου και δεν το είχα δει ποτέ. Μόνο που οι πρόγονοί μου φύγανε και πήγανε σε μια χώρα που ήταν η πατρίδα. Μιλούσαν εκεί τη γλώσσα τους. Ενώ αυτοί οι άνθρωποι δεν ξέρουμε πού πάνε. Πάνε στο άγνωστο.

-Έχετε ξανάρθει στη Σμύρνη;

-Ναι βεβαίως έχω έρθει. £χω κάνει και μόνη μου συναυλίες στο Θέατρο του Πάρκου και με τη Σεζέν Ακσού. £χω έρθει επίσης να παραβρεθώ στην τιμή που μου έχει κάνει ο δήμαρχος του, Γκαζί Εμίρ, να δώσει το όνομά μου σε ένα δρόμο που λέγεται Λεωφόρος Ειρήνης και Φιλίας "Χάρις Αλεξίου". Αυτό για εμένα ήταν τεράστια τιμή, ποτέ δεν θα το φανταζόμουνα από ανθρώπους που δεν τους έχω γνωρίσει προσωπικά, μόνο και μόνο επειδή μάθανε ότι κατάγομαι από εδώ, από την οικογένεια της μητέρας μου. Είμαι αγαπητή στους Σμυρνιούς και επειδή έκανα κάποιες συναυλίες για να βοηθήσω ανθρώπους που είχαν υποστεί ζημιές με τους σεισμούς. Όπως και η Σεζέν είχε τραγουδήσει μαζί μας στην Αθήνα, έτσι κι εγώ με τη Σεζέν εδώ για να δώσουν τα χρήματα στους σεισμοπαθείς.

-Και τώρα, 94 χρόνια μετά τη μικρασιατική καταστροφή, είσαστε εδώ στη γιορτή του πολιούχου της Σμύρνης, του Αγίου Βουκόλου. Πώς νιώθεται τώρα;

-Συγκινήθηκα αφάνταστα σήμερα παρακολουθώντας τη λειτουργία που χοροστάτησε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος και είδα τους Σμυρνιούς. Υπάρχει ακόμα η ελληνική κοινότητα, είναι 100 άνθρωποι όλοι κι' όλοι, αλλά μπορούν να διατηρούν, να δουλεύουνε για τη συνέχιση του έργου, του πολιτισμού που γίνεται από τόσο λίγους ανθρώπους.

-Και το συναίσθημα για τη συναυλία το βράδυ;

-Με συνοδεύει ένα πολύ σημαντικό συγκρότημα που λέγεται Τακίμ, είναι νέα παιδιά, γύρω στα 30, ασχολούνται με τη δημοτική μουσική, παίζουν δημοτικά και σμυρναίικα τραγούδια και πρώτη φορά θα κάνω ένα τέτοιο πρόγραμμα, μόνο με σμυρναίικα.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 03:38

Τελευταιες Ειδησεις

25 Απριλίου
Ρωσία: Εικοσιεξάχρονος καταδικάστηκε σε δέκα χρόνια κάθειρξης για "εσχάτη προδοσία"
13:57
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
13:00
Κατέρρευσε ο κυβερνητικός συνασπισμός του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας και των Πρασίνων
11:54
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 25/04/24
11:22
Επιχείρηση εναντίον του νοτίου Λιβάνου εξαπέλυσε το Ισραήλ
11:08
Αρχίζει ποινική διερεύνηση για στημένους αγώνες ποδοσφαίρου
10:47
Κατάρριψη μη επανδρωμένου αεροσκάφους από τη φρεγάτα Ύδρα
10:41
Αγανακτισμένος ο Υπουργός Οικονομικών για τις προτάσεις για τις πολλαπλές συντάξεις
09:36
Αρχίζει διοικητική έρευνα για την πυρκαγιά στην περιοχή Ασγάτας – Σανίδας – Βάσας Κελλακίου
09:22
Ένταλμα σύλληψης σε επιχειρηματία για την πυρκαγιά στην επαρχία Πάφου
09:14
Κυριάκος Μητσοτάκης: Έτοιμη η Ελλάδα να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές του καλοκαιριού
08:58
Ελλάδα: Στον ανακριτή οδηγήθηκε ο Βουλευτής Κωνσταντίνος Φλώρος
06:27
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.