ΥΠΠΑΝ: Αυτή την εβδομάδα η Κυβέρνηση πήρε πολύ σημαντικές αποφάσεις και για το χώρο του πολιτισμού

Αυτή την εβδομάδα η Κυβέρνηση πήρε πολύ σημαντικές αποφάσεις και για το χώρο του πολιτισμού, είπε ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομος Προδρόμου, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, προσθέτοντας ότι «γνωρίζοντας και αναγνωρίζοντας ότι η πολιτιστική δραστηριότητα είναι από τους τομείς που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία, προτείναμε στο Υπουργικό Συμβούλιο και εγκρίθηκε μια δέσμη μέτρων που συνολικά μεταφράζεται σε στήριξη τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ».
 
«Τα μέτρα αυτά ενισχύουν ουσιαστικά μερικές χιλιάδες ανθρώπους, καλλιτέχνες και άλλους εργαζόμενους στο χώρο του πολιτισμού. Σημειώστε ότι οι υπόλοιπες ενισχύσεις που περιλαμβάνονται ήδη στον Προϋπολογισμό θα διατεθούν στο ακέραιο», συμπλήρωσε.
 
Ανέφερε, επίσης, ότι μέσω των προγραμμάτων των Πολιτιστικών Υπηρεσιών ο χώρος του πολιτισμού στηρίζεται ήδη με άλλα σχεδόν 5 εκατομμύρια ευρώ.
 
Με την προσθήκη των τεσσάρων εκατομμυρίων τώρα, συνέχισε ο κ. Προδρόμου, ουσιαστικά διπλασιάζεται η προσπάθεια που κάνει το κράτος.
 
«Νομίζω ότι δεν υπήρξε ποτέ στο παρελθόν μια ανάλογης έκτασης ενίσχυση.  Με αυτά τα μέτρα τεσσάρων εκατομμύριων ενισχύονται τα εισοδήματα των συντελεστών, οι παραστάσεις και τα λειτουργικά έξοδα, δηλαδή η βιωσιμότητα των φορέων και οργανισμών. Έχουμε ένα σχέδιο αυξημένης εισοδηματικής ενίσχυσης, 1500 ευρώ που θα καλύψει περί τους 1500 ή και περισσότερους καλλιτέχνες και άλλους εργαζόμενους σε πολιτιστικές δραστηριότητες. Αυτή η ενίσχυση δίνεται σε όσους λόγω της φύσης της απασχόλησής τους δεν μπορούν να ενταχθούν στα γενικά σχέδια του κράτους», πρόσθεσε.
 
Συνολική προβλεπόμενη δαπάνη 2,5 εκατομμυρίων, είπε ο ΥΠΠΑΝ και σημείωσε ότι ένα δεύτερο σχέδιο αντισταθμίζει θέσεις που θα μείνουν κενές σε παραστάσεις λόγω των υγειονομικών περιορισμών.
 
Όπως είπε, ενισχύονται οι παραστάσεις με ένα ποσό που αντιστοιχεί σε πενήντα θέσεις κάθε φορά (500 ευρώ).
 
«Έτσι υποστηρίζεται τόσο η θεατρική κίνηση, όσο και άλλες παραστάσεις. Δηλαδή παραστάσεις που θα ήταν οικονομικά ανέφικτο να πραγματοποιηθούν, τώρα θα μπορεί να δοθούν. Θα απασχοληθούν πολλοί εργαζόμενοι και θα παραμένουν ενεργοί και οι ίδιοι οι  φορείς», συμπλήρωσε.
 
Ανέφερε, επίσης, ότι η τρίτη επίσης πολύ σημαντική πτυχή της δέσμης μέτρων αφορά τους ίδιους τους οργανισμούς και φορείς πολιτιστικής δραστηριότητας.
 
«Πρώτον ενισχύεται το υφιστάμενο πρόγραμμα «Πολιτισμός» με τρόπο που πέραν των 200 φορέων θα έχουν ενισχυμένη στήριξη κατά 10%, με ποσό 170 χιλιάδων. Το πρόγραμμα αυτό θα δώσει έτσι ενισχύσεις συνολικά 1,9 εκατομμυρίων. Έπειτα η πολιτεία καταβάλλει τα λειτουργικά έξοδα οργανισμών και φορέων στο χώρο του πολιτισμού, προκειμένου να στηριχθούν και να παραμείνουν ενεργοί μέχρι να λειτουργήσουμε κανονικά. Για το σκοπό αυτό θα διατεθούν κονδύλια 825 χιλιάδων. Με το σχέδιο θα ενισχυθούν τόσο φορείς που ήδη συμμετέχουν σε προγράμματα, όσο και άλλοι οι οποίοι θα υποβάλουν τώρα σχετική αίτηση», πρόσθεσε.
 
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Προδρόμου είπε ότι προηγήθηκαν αποφάσεις για την εισοδηματική ενίσχυση των εργαζόμενων στο χώρο του αθλητισμού.
 
«Αποφασίστηκε ένα σχέδιο ούτως ώστε με τα κριτήρια που ισχύουν στα σχέδια του Υπουργείου Εργασίας για τους άλλους εργαζόμενους, να ενισχυθούν και πολλές εκατοντάδες -περίπου χίλιοι- εργαζόμενοι σε αθλητικούς οργανισμούς και φορείς που δεν μπορούσε να συμμετέχουν στα σχέδια που εφαρμόζονταν ήδη», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 08 Φεβρουαρίου 2021 - 01:11

Τελευταιες Ειδησεις

20 Απριλίου
Έλληνας Υπ.Άμυνας: Ο ελληνικός εναέριος χώρος θα καταστεί αδιαπέραστος
14:55
Έκκληση για αυτοσυγκράτηση από Αίγυπτο και Τουρκία
13:39
Ελλάδα: Μικρά προβλήματα από την κακοκαιρία
13:29
Τίτλοι Ειδήσεων: Σάββατο 20 Απριλίου 2024
13:00
Ντουμπάι: Τεράστιο το κόστος των ζημιών από τις πλημμύρες των προηγούμενων ημερών
12:35
Επιστολή ΑΚΕΛ στον υπουργό Οικονομικών για την πράσινη φορολογία
12:18
Ελλάδα: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες
11:47
Σε ατύχημα αποδίδεται η έκρηξη στο Ιράκ
11:23
Τμήμα Μετεωρολογίας-2ο Δελτίου Καιρού 20/4/24
11:17
Ανάρτηση του φωτογραφικού υλικού «Διά χειρός Αττίλα» της Κάτιας Χριστοδούλου στον Ψηφιακό Ηρόδοτο
11:13
Περισσότερες από 10 νομοθεσίες αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή το υπουργείο Υγείας
10:32
Βαφεάδης: Τη Δευτέρα η επικοινωνία με την ανάδοχο εταιρεία για την ανάπτυξη στη Λάρνακα
10:01
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.