Εκτύπωση αυτής της σελίδας
%PM, %22 %578 %2020 %15:%Σεπ

Τον ιερό ναό Αγίου Νικολάου Στέγης στην Κακοπετρία, επισκέφθηκε η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα βυζαντινής τέχνης και ναοδομίας στην Κύπρο, τον ιστορικό ιερό ναό του Αγίου Νικολάου τής Στέγης στην ορεινή Κακοπετριά, επισκέφθηκε την Τρίτη η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο νησί μας.Ανακοίνωση από την Ιερά Αρχιεπισκοπή αναφέρει ότι «την ξενάγηση στον ναό και τον χώρο ανέλαβε η Αρχαιολογική Λειτουργός, Φρύνη Χατζηχριστοφή, ενώ ο εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, ο θεολόγος π. Μιχαήλ Νικολάου παρουσίασε εν συντομίᾳ τη λειτουργική χρήση του ναού διαχρονικά και τη δραστηριοποίηση των πέριξ αυτού χώρων».  

Πηγή: ΚΥΠΕ
Ο π. Νικολάου αναφέρθηκε ανάμεσα σε άλλα στην ύπαρξη μοναδικών τοιχογραφιών στον ναό, στην διοργάνωση στον χώρο κατασκηνώσεων για νέους και νέες από την Κύπρο, αλλά και στη φιλοξενία νέων από τις εκκλησίες της Μέσης Ανατολής σε κάθε θερινή κατασκηνωτική περίοδο, μία πρωτοβουλία τού Προκαθημένου της Εκκλησίας Κύπρου.
 
Την κ. Σακελλαροπούλου υποδέχθηκαν ο Υπουργός Μεταφορών, Γιάννης Καρούσος, ο Επίτροπος Ανάπτυξης Ορεινών Περιοχών, Κώστας Χαμπιαούρης, ο Πρόεδρος του συμπλέγματος Κοινοτήτων Σολέας και Κοινοτάρχης Ευρύχου, Ξενοφών Ξενοφώντος καθώς και αντιπροσωπεία τής Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου.
 
Σημειώνεται ότι ο ιερός ναός του Αγίου Νικολάου είναι μία από τις εννέα τοιχογραφημένες εκκλησίες τού Τροόδους, οι οποίες έχουν ανακηρυχθεί μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO από το 1985. Είναι ναός του 11ου αιώνα, καθολικό διαλυμένης μονής και το μόνο σωζόμενο μεσοβυζαντινό καθολικό της Κύπρου.
 
Η αρχιτεκτονική του Αγίου Νικολάου της Στέγης είναι σταυροειδής εγγεγραμμένος με τρούλο και πήρε το όνομά του από τη δεύτερη ξύλινη οροφή με επίπεδη πλακά. Οι εσωτερικοί τοίχοι της εκκλησίας είναι διακοσμημένοι με μια σειρά τοιχογραφιών με διαφορές στην ηλικία άνω των 600 ετών.
 
Ξεχωριστή για τη μοναδικότητά της είναι η τοιχογραφία της Γεννήσεως του Χριστού στην οποία η Κυρία Θεοτόκος παριστάνεται να θηλάζει τον αρτιγέννητο Ιησού.
 
Μετά την ξενάγηση παρατέθηκε κέρασμα προς τιμήν της κ. Σακελλαροπούλου και της συνοδείας της.