Υπ.Παιδείας: Υπεραμύνεται τους χειρισμούς της Κυβέρνησης σε θέματα Πολιτισμού

Γίνονται πληρωμές «ανεξαρτήτως αν ορισμένες εκδηλώσεις και δραστηριότητες αναβλήθηκαν ή και ματαιώθηκαν και συγκεκριμένα, καλύφθηκαν δαπάνες εγκεκριμένων εκδηλώσεων καθώς και άλλων προγραμμάτων που δεν πραγματοποιήθηκαν, δόθηκαν αποζημιώσεις για κινηματογραφικές ταινίες που επηρεάστηκαν, ενώ ανακοινώθηκε και έκτακτο πρόγραμμα οικονομικής στήριξης σκηνοθετών και βιντεοκαλλιτεχνών, εγκρίθηκαν δαπάνες για αγορά έργων τέχνης και καλύφθηκαν λειτουργικές δαπάνες και άλλα».

Με αυτά τα λόγια, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, Πρόδρομος Προδρόμου επιχείρησε να καθησυχάσει τις ανησυχίες και αντιδράσεις και των ανθρώπων της τέχνης και του θεάματος οι οποίοι υποστηρίζουν ότι υπέπεσαν σε σοβαρή οικονομική δυσμένεια λόγω των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού.

Πρόσθεσε ότι «αυτά τα στοιχεία πρέπει να είναι υπόψη όσων θέλουν να κρίνουν την πολιτική της Κυβέρνησης και του Υπουργείου στον χώρο του Πολιτισμού».

Όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Πρόδρομος Προδρόμου «το πρώτο που πρέπει να λεχθεί είναι ότι το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας λειτουργεί στη βάση του κρατικού προϋπολογισμού που είναι γνωστός και δεδομένος από τον περασμένο Δεκέμβριο και δεν υπήρχε θέμα να διαφοροποιηθεί αυτή τη στιγμή στη βάση αιτημάτων ή εισηγήσεων που ακούγονται».

Παρά ταύτα, συνέχισε, «το ΥΠΠΑΝ δεν έχει περιορισθεί στο πλαίσιο αυτού του προϋπολογισμού, αλλά έχει κάνει πρόταση και η Κυβέρνηση έχει εγκρίνει μια στήριξη στον κόσμο του Πολιτισμού πέραν των προϋπολογισθέντων, ειδικά για τη φετινή χρονιά».

Όπως εξήγησε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, «πρόκειται για το ειδικό επίδομα που παραχωρείται έναντι της αναστολής των λειτουργιών που συνδέεται με την πανδημία, έτσι με αυτό τον τρόπο αναμένεται ότι εκείνο το μέρος των πολιτιστικών δαπανών που γίνονται από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες αυξάνεται κατά περίπου 10%».

Πρόσθεσε ότι «πρόκειται για επίδομα που πρώτη φορά παραχωρείται στους επαγγελματίες στον χώρο του Πολιτισμού ενώ τα σχετικά με το χρονοδιάγραμμα και οι διαδικασίες που απαιτήθηκαν, ούτως ώστε να ξεκινήσει καταβολή αυτού του επιδόματος από σήμερα, έχουν ήδη ανακοινωθεί με λεπτομέρεια από το Υπουργείο».

Επίσης, ένεκα των συνεπειών της πανδημίας, «πέρα από τη στήριξη που εξακολουθεί να δίνεται στο θέατρο μέσω του προϋπολογισμού του ΘΟΚ, το ΥΠΠΑΝ, έχει ήδη μεριμνήσει πραγματοποιώντας δαπάνες συνολικού ύψους €4,3 εκατομμυρίων, μέσω των Πολιτιστικών Υπηρεσιών, στο πλαίσιο του προϋπολογισμού», δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας.

Ταυτόχρονα, το ΥΠΠΑΝ, είπε ο Προϊστάμενός του, «προχωρεί προκειμένου να καθοριστεί και αναγνωριστεί νομοθετικά η ιδιότητα του καλλιτέχνη και του εργαζόμενου σε πολιτιστικές δραστηριότητες και στο πλαίσιο αυτό έχει ήδη συζητηθεί η σχετική νομοθετική πρόταση και καταρτίζεται σχετική Συμβουλευτική Επιτροπή για την τελική διαμόρφωσή της».

Συμμετέχουν εκπρόσωποι από όλες τις αντιπροσωπευτικές ομάδες των τεχνών και των σχετικών κλάδων της πολιτιστικής δημιουργίας και όπως σημείωσε ο Υπουργός Παιδείας, «πρόκειται για μια εξέλιξη που έρχεται να δικαιώσει ένα πάγιο αίτημα των καλλιτεχνών και των εργαζόμενων στον πολιτιστικό χώρο».

Ανέφερε, ότι «αυτή η καινοτομία διορθώνει μια κατάσταση και συμπληρώνει ένα κενό που υπήρχε για δεκαετίες τώρα, ενώ θα δημιουργήσει καλύτερες συνθήκες για να ασκούνται πολιτικές προς όφελος του πολιτισμού, των δημιουργών και των εργαζόμενων σε αυτό τον χώρο».

Ο κ. Προδρόμου είπε ότι «επιπρόσθετα και σύμφωνα με το Πρόγραμμα Διακυβέρνησης του Προέδρου Αναστασιάδη προωθείται η δημιουργία Υφυπουργείου Πολιτισμού και έχει ήδη ετοιμασθεί το σχετικό προσχέδιο του νομοθετικού πλαισίου και ξεκινά διάλογος με τις πολιτικές δυνάμεις και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη για τη διαμόρφωση του τελικού κειμένου και την υποβολή του για έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο».

Πρόσθεσε ότι «η δημιουργία και λειτουργία Υφυπουργείου, με την αναδιοργάνωση και την καλύτερη συγκρότηση όλων των σχετικών υπηρεσιών θα αλλάξει τα δεδομένα και θα δημιουργήσει πολύ καλύτερες συνθήκες για τη χάραξη και την ενάσκηση πολιτικής για τον Πολιτισμό».

«Είναι η σημερινή Κυβέρνηση που μετά από τόσες δεκαετίες παίρνει πρωτοβουλία και για τη δημιουργία μιας διακριτής πολιτικής δομής για τον πολιτισμό, με το Υφυπουργείο, καθώς και για τη ρύθμιση της ιδιότητας του καλλιτέχνη και του εργαζόμενου στον χώρο του Πολιτισμού», είπε καταλήγοντας ο Πρόδρομος Προδρόμου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 20:11

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Αυστηρές προειδοποιήσεις Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά των οριζόντιων μέτρων
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Τουλάχιστον 36 στρατιωτικοί νεκροί σε βομβαρδισμό του Ισραήλ στο Χαλέπι της Συρίας
05:57
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.