Πάφος: Δημιουργία της γλύπτριας Γ. Ιωαννίδου κοσμεί το λιμανάκι Λατσιού

Μια δημιουργία της βραβευμένης γλύπτριας και ζωγράφου Γιώτας Ιωαννίδου κοσμεί από χτες το λιμανάκι του Λατσιού. Πρόκειται για γλυπτό που είναι αφιερωμένο στη Ρήγαινα.

Το άγαλμα ύψους 2 μέτρων, από μπρούντζο, έχει τοποθετηθεί στο λιμανάκι του Λατσιού, στην άκρη του λιμενοβραχίονα και πλέον θα δεσπόζει της περιοχής.

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ η κ. Ιωαννίδου, το γλυπτό το οποίο είναι αφιερωμένο στη Ρήγαινα, τη μυθική Βασίλισσα της Κύπρου, έχει οπτική προς το λιμάνι, με ένα τρόπο που να δείχνει το ενδιαφέρον και τον σεβασμό της Βασίλισσας τόσο προς τους ναυτικούς αλλά και τους ψαράδες και φυσικά έχοντας απέναντι της τον Ακάμα, τις Σμιγιές και τις πέτρες του Διγενή για να συντηρεί και να ενισχύει τους θρύλους, τους μύθους και τις παραδόσεις του λαού μας και των κατοίκων της περιοχής. Το γλυπτό, είπε η κ. Ιωαννίδου δημιουργήθηκε με την οικονομική στήριξη του Arsinoe Europea Inner Wheel Club Πόλης Χρυσοχούς.

Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ, η Κατερίνα Δαμιανού, Πρόεδρος του Arsinoe Europea Inner Wheel Club είπε πως αυτό αποτελείται από 13 δραστήρια μέλη.

Στόχος του είναι, ανέφερε, η ανάδειξη της κουλτούρας και της πολιτισμικής κληρονομιάς του διαμερίσματος Χρυσοχούς. Η ιδέα για τη Ρήγαινα ξεκίνησε από το motto του Ιnternational Inner Wheel το 2017 που ήταν “Leave a Legacy “.

Έτσι κι εμείς αποφασίσαμε, ανέφερε η κ. Δαμιανού, μιλώντας στο ΚΥΠΕ “να αφήσουμε πίσω μας μια κληρονομιά”. Επιλέξαμε, είπε, την Ρήγαινα γιατί ο μύθος της είναι συνυφασμένος με ολόκληρη την περιοχή του Ακάμα. Εδώ και τρία χρόνια μαζεύουμε χρήματα μέσα από διάφορες εκδηλώσεις που οργανώσαμε με στόχο την υλοποίηση του έργου. Είχαμε μια γενναιόδωρη οικονομική ενίσχυση από τον Δήμο Πόλης και αναμένουμε ότι θα μας βοηθήσουν και οι υπόλοιπες κοινότητες της περιοχής, κατέληξε.

Από την πλευρά της η Ξανθούλα Λετυμπιώτου, εμπνεύστρια του Arsinoe Europea Inner Wheel, συνεχάρη την εικαστικό για την τόσο παραστατική απεικόνιση της Ρήγαινας. Όπως ανέφερε η κ. Λετυμπιώτου είναι ένα έργο με συμβολική σημασία και διαχρονική αξία.

Σημειώνεται πως η εικαστικός Γιώτα Ιωαννίδου έχει υπογράφει με τη σπουδαία της δουλειά αρκετές δημιουργίες στην Πάφο, όπως ο μικρός ψαράς στα Δημοτικά Μπάνια, το κορίτσι με τα σπουργίτια στην Πλατεία Διοικητηρίου, το άγαλμα Sol Alter δίπλα από το Μεσαιωνικό Κάστρο, το άγαλμα της πολύτεκνης μάνας στην Αργάκα, το The circle έξω από το Χάνι του Ιμπραήμ, το κοριτσάκι με το χούλα-χουπ στο παζάρι της πόλης και τα Divine shells, τα θεϊκά κοχύλια, στον βυθό των Δημοτικών Μπάνιων.

Η Γιώτα Ιωαννίδου γεννήθηκε στην Πάφο το 1971. Σπούδασε ζωγραφική και γλυπτική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών. Έχει εκπροσωπήσει στην Κύπρο σε αρκετές Μπιενάλε στο εξωτερικό. Το 2014 απέσπασε το πρώτο βραβείο στη Διεθνή Μπιενάλε Σαντορίνης μαζί με την ομάδα Art de fact. Διακρίθηκε σε διαγωνισμούς στην Κύπρο και στο εξωτερικό.

Έργα της υπάρχουν σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές σε Κύπρο, Ελλάδα, Ιταλία, ΗΠΑ, Σαουδική Αραβία κ.α.

Ζει και εργάζεται στην Πάφο ως επισκέπτρια διδάσκουσα στη Σχολή Αρχιτεκτονικής και Γεωπεριβαλλοντικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Νεάπολις.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 20:31

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.