Περί τα τέλη Νοεμβρίου σκοπεύει να επισκεφθεί την Κύπρο η Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ το ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ, όπως πληροφόρησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη το απόγευμα της Δευτέρας, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν.
Τη θέση της βρετανικής κυβέρνησης κατά του ανοίγματος του παραλιακού μετώπου των Βαρωσίων με τον τρόπο που έγινε και τη συνεχιζόμενη βρετανική στήριξη στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, επανέλαβε με επιστολή της προς τη φιλοκύπρια Βουλευτή Τερέζα Βίλιερς η Υφυπουργός Εξωτερικών Γουέντι Μόρτον.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παρουσιάσει τις επόμενες μέρες δέσμη προτάσεων, οι οποίες θα υπηρετούν και θα ενισχύουν τη διαφάνεια, τη λογοδοσία και το κράτος δικαίου, δήλωσε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παναγιώτης Σεντώνας, μετά τη σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών για θέματα αντιμετώπισης της διαφθοράς.
Η πενταμερής για το Κυπριακό είναι η τελευταία ευκαιρία για να δούμε αν μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία με την Ε/κ πλευρά, δήλωσε ο νέος Τ/Κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ λέγοντας ότι με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στις 3 Νοεμβρίου αποφάσισαν να στηρίξουν “τις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ για τη σύγκληση πενταμερούς την κατάλληλη στιγμή και φάση”.
Ο Ερσίν Τατάρ είπε πως “είναι καθαρό ότι υπάρχει διαφορά απόψεων (με τον κ. Αναστασιάδη). Ο Ερσίν Τατάρ είπε πως η πενταμερής είναι μια ευκαιρία να θέσουν τις νέες σκέψεις και προσεγγίσεις τους έξω από τα παρόντα καλούπια. Όπως είπε εάν ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις, αυτή τη φορά στο τραπέζι “θα είναι και η λύση βασισμένη στην κυριαρχική ισότητα, δηλαδή των δύο κρατών. Δεν θα είναι υπό διαπραγμάτευση οι αποτελεσματικές και ντε φάκτο εγγυήσεις της Τουρκίας. Θα υπάρχει ρεαλισμός στο θέμα του εδάφους, του περιουσιακού, της υπηκοότητας, τους δεσμούς της Τουρκίας με τους Τ/κ”.
Για τον χάρτη που κατέθεσε ο Μουσταφά Ακιντζί κατά τις διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντανά, ο Ερσίν Τατάρ είπε πως “λέγεται ότι έχει αποσυρθεί” αλλά κατά τη γνώμη του “με την κατάθεση του χάρτη αυτά έχουν πάθει ζημιά τα δικαιώματα και συμφέροντά” τους στο Κυπριακό. “Εμείς απορρίπτουμε αυτό τον χάρτη, δεν τον αποδεχόμαστε αλλά είναι φανερό ότι οι Ε/κ θεωρούν πως τον έχουν στη τσέπη τους”, ανέφερε.
“Θα προστατεύσω και τα συμφέροντα της Τουρκίας”
Σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα Σοζτζού, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι “η Κύπρος ήταν ανέκαθεν ένα πολύ σημαντικό νησί” και υπενθύμισε τα λόγια του Σοκουλού Μεχμέτ Πασά έπειτα από την κατάληψη της Κύπρου το 1571 από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και την ήττα του οθωμανικού ναυτικού που ακολούθησε το 1573 από τους Σταυροφόρους: “Εμείς κόψαμε το χέρι σας παίρνοντάς σας στην Κύπρο. Εσείς νικώντας το ναυτικό μας ξυρίσατε τη γενειάδα μας. Το κομμένο χέρι δεν αναπληρώνεται, αλλά η ξυρισμένη γενειάδα μεγαλώνει πιο άγρια”. Ο Τατάρ υποστήριξε ότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία θεράπευσε γρήγορα τις πληγές της και δημιούργησε το ισχυρότερο ναυτικό στην Μεσόγειο, ενώ οι Σταυροφορίες σταμάτησαν μετά την κατάληψη της Κύπρου. “Η Κύπρος για όλες τι χώρες της περιοχής είναι σημαντική τόσο από στρατηγικής και από εμπορικής άποψης αλλά πιο σημαντική είναι για την Τουρκία. Εάν η Κύπρος περάσει σε χέρια μη φιλικών χωρών θα αποτελεί σοβαρή αδυναμία για την ασφάλεια της Τουρκίας”, ανέφερε ο Τ/Κ ηγέτης λέγοντας πως “ασφαλώς ως Τ/Κ για να προστατεύσουμε την ασφάλειά μας, την κυριαρχία μας, τα δικαιώματα και το δίκαιό μας χρειαζόμαστε την πλήρη στήριξη της Τουρκίας, τις αποτελεσματικές και ντε φάκτο εγγυήσεις της, αλλά και η Τουρκία έχει μεγάλη ανάγκη τη συμβολή των Τ/κ”.
Ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι “αυτός είναι ο λόγος που ως δύο αδελφικά κράτη και άνθρωποι του ιδίου έθνους πρέπει να κατανοήσουμε ο ένας τον άλλο καλά και να συνεργαστούμε. Είμαι αυτής της άποψης. Μόλις καθίσω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ή ενώ συζητώ με ξένους διπλωμάτες, πρέπει να προστατεύσω τα δικαιώματα και τα συμφέροντα όχι μόνο των Τ/κ αλλά και της Τουρκίας. Γιατί αυτό; Διότι αν δεν προστατεύσω τα συμφέροντα της Τουρκίας δεν θα μπορεί να προστατεύσει τα δικά μου συμφέροντα”.
Για το θέμα της ενέργειας, ανέφερε πως οι γεωτρήσεις της Τουρκίας ήταν ένα σημείο καμπής. “Τώρα στο θέμα της ενέργειας είμαστε κι εμείς τόσο ισχυροί όσο εκείνοι. Απέναντι στα δικά τους βήματα κάνουμε κι εμείς βήματα”, ανέφερε. Όπως είπε “ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν πρότεινε ένα συνέδριο για την ανατολική Μεσόγειο στο οποίο θα συμμετάσχει και η ‘τδβκ’ (ψευδοκράτος) αλλά το δίδυμο Ε/Κ - Ελλάδα και οι σύμμαχοί τους Ισραήλ και Αίγυπτος, μέχρι τώρα δεν απάντησαν θετικά σε αυτή την πρόταση. Γιατί αυτό; Επειδή στόχος τους είναι εκμεταλλευτούν υπέρ τους τις ενεργειακές πηγές της ανατολικής Μεσογείου αγνοώντας την Τουρκία και την ‘τδβκ’. Αλλά αυτό είναι αδύνατον. Δεν είναι δυνατόν να υπάρξει μια ενεργειακή εξίσωση στην ανατολική Μεσόγειο χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας και της ‘τδβκ’”.
“Έγιναν πολλά λάθη στο Κυπριακό”
Για τον χάρτη που κατέθεσε κατά τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά ο Τ/Κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι δεν τον έχει δει αλλά “ούτε η τότε ’κυβέρνηση’ γνώριζε γι αυτό, ούτε οι τότε ‘πρωθυπουργός’ και ’υπέξ’ τον είχαν δει”. “Ο χάρτης λέγεται ότι έχει αποσυρθεί αλλά κατά τη γνώμη μου με την κατάθεση του χάρτη αυτά έχουν πάθει ζημιά τα δικαιώματα και συμφέροντά μας στο Κυπριακό. Εμείς απορρίπτουμε αυτό τον χάρτη, δεν τον αποδεχόμαστε αλλά είναι φανερό ότι οι Ε/Κ θεωρούν πως τον έχουν στη τσέπη τους”.
Ερωτηθείς για την περίοδο Ακιντζί, ο νέος Τ/Κ ηγέτης είπε ότι “έγιναν πολλά λάθη στο Κυπριακό τα οποία εγώ δεν θα τα έκανα. Δεν θα έθετα υπό συζήτηση τη συνέχιση των αποτελεσματικών και ντε φάκτο εγγυήσεων της Τουρκίας. Χωρίς να πάρω αυτό που θέλουμε, χωρίς να τα θέσω υπό εγγύηση, δεν θα κατέθετα χάρτη. Ακόμη και αν έφτανα στο σημείο να καταθέσω χάρτη δεν θα συμπεριελάμβανα σε αυτόν την Μόρφου και άλλους οικισμούς. Δεν θα έκανα βήματα που θα οδηγούσε τον ‘λαό’ μας ξανά στην μετανάστευση. Κατά την επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία δεν θα έκανα λανθασμένες δηλώσεις”.
Ερωτηθείς για τις κόκκινες γραμμές του στο Κυπριακό, ο Τατάρ είπε ότι “εάν ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις αυτή τη φορά, στο τραπέζι θα είναι και η λύση βασισμένη στην κυριαρχική ισότητα, δηλαδή των δύο κρατών. Δεν θα είναι υπό διαπραγμάτευση οι αποτελεσματικές και ντε φάκτο εγγυήσεις της Τουρκίας. Θα υπάρχει ρεαλισμός στο θέμα του εδάφους, του περιουσιακού, της υπηκοότητας, τους δεσμούς της Τουρκίας με τους Τ/Κ”.
“Η ‘τδβκ’ θα συνεχίσει να ζει”
Για τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στις 3 Νοεμβρίου, ο Τατάρ είπε ότι “εκεί αποφασίσαμε να στηρίξουμε τις προσπάθειες του του ΟΗΕ για τη σύγκληση πενταμερούς την κατάλληλη στιγμή και φάση. Ασφαλώς εν συντομία εμείς εκφράσαμε τη δική μας θέση και ο κ. Αναστασιάδης τη δική του. Είναι καθαρό ότι υπάρχει διαφορά απόψεων. Εμείς θεωρούμε ότι ένα τέτοιο συνέδριο θα είναι μια ευκαιρία να θέσουμε τις νέες σκέψεις μας και προσεγγίσεις μας έξω από τα παρόντα καλούπια. Κατ’ εμένα η πενταμερής είναι η τελευταία ευκαιρία για να δούμε εάν μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία με την Ε/κ πλευρά. Τί θα γίνει μετά από αυτό; Η ‘τδβκ’όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος, ζει και θα συνεχίσει να ζει. Θα κάνουμε αυτό που πρέπει για το ‘κράτος’ μας και τον ‘λαό’ μας”.
Σε ερώτηση για πίκνικ που θέλει να κάνει ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν στα Βαρώσια στις 15 Νοεμβρίου, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι “η δήλωση για πίκνικ αντικατοπτρίζει την άποψή μας για το μέλλον”. “Θέλουμε η περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων να μην είναι πλέον νεκρή πόλη και να τεθεί στην υπηρεσία της ανθρωπότητας και της χώρας μας. Αυτό φυσικά θα γίνει σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ”, είπε ο Ερσίν Τατάρ λέγοντας ότι τους χαροποιεί η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στα κατεχόμενα και πως Ερντογάν τους προσφέρει ισχυρή στήριξη για να ξεπεράσουν τα προβλήματά τους.
Πηγή ΚΥΠΕ
Οι εν εξελίξει προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό και το θέμα της ανανέωσης της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο, βρέθηκαν στο επίκεντρο τηλεφωνικής επικοινωνίας του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάϊκ Πομπέο.
Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο Τουίτερ ο κύριος Χριστοδουλίδης, συζητήθηκε ακόμη η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή.
Προσθέτει ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο επικεφαλής της Αμερικανικής διπλωματίας, δήλωσαν ικανοποιημένοι για τη διευρυμένη συνεργασία των δύο χωρών.
Σύνταξη: Εύα Αργυρού
Επιστολή προς τον πρόεδρο της Ενωσης Συντακτών Γιώργο Φράγκο απέστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε σχέση με τα όσα δημοσιεύτηκαν σε άρθρο της εφημερίδας Καθημερινή, την περασμένη Κυριακή από τον τέως διευθυντή της Ανδρέα Παράσχο.
Διαδικτυακά και τηλεφωνικά αναμένεται να συνεχίσει η Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, τις επαφές της με τα μέρη για προετοιμασία της άτυπης Διάσκεψης για το Κυπριακό, χωρίς να αποκλείεται η επιστροφή της στην Κύπρο αν αυτό κριθεί αναγκαίο.
Τη δεύτερη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού θα λάβει την ερχόμενη Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, εισηγήθηκε στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου να τον συνοδεύσουν στην άτυπη πενταμερή, καθώς πρόκειται για μια κρίσιμη συνάντηση για το Κυπριακό, δήλωσε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παναγιώτης Σεντώνας, μετά τη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.
Ο κ. Σεντώνας είπε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε σήμερα τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για τις τελευταίες εξελίξεις, αλλά και για τις πρωτοβουλίες, που ο ίδιος ανέλαβε σε σχέση με το Κυπριακό.
Εν πρώτοις, ανέφερε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε για το περιεχόμενο της συνάντησής του με την Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ, η οποία τού μετέφερε, την απόφαση του ΓΓ του ΟΗΕ να συγκαλέσει άτυπη πενταμερή συνάντηση για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη.
Δεύτερον, πρόσθεσε, ο Πρόεδρος ενημέρωσε τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον ΓΓ του ΟΗΕ στις 11 Ιανουαρίου, αντικείμενο της οποίας ήταν η άτυπη πενταμερής συνάντηση, η έκθεση για τις Καλές Υπηρεσίες του ΓΓ αλλά και η επιστολή που απέστειλε προσφάτως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προς τον κ. Γκουτέρες.
Επίσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρουσίασε προς τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου τις προτάσεις που διαβίβασε προσφάτως στον ΓΓ του ΟΗΕ, ανταποκρινόμενος και σε σχετική έκκλησή του σε σχέση με συγκεκριμένα ΜΟΕ που υποβοηθούν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, είπε ο κ. Σεντώνας.
Ανέφερε πως μετά την ενημέρωση στην οποία προέβη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έγινε εκτενής συζήτηση κατά την οποία τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου κατέθεσαν και τις δικές τους απόψεις αλλά και προτάσεις.
Ο κ. Σεντώντας είπε πως "ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εισηγήθηκε στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου να τον συνοδεύσουν στην άτυπη πενταμερή καθώς πρόκειται για μια κρίσιμη συνάντηση για το Κυπριακό", προσθέτοντας πως "το ζήτημα αυτό θα συζητηθεί και σε μεταγενέστερο στάδιο, όταν καθοριστεί και συγκεκριμένη ημερομηνία διεξαγωγής της συνάντησης από τον ΓΓ του ΟΗΕ".
Πηγή ΚΥΠΕ
Αποχώρησε χθες βράδυ από την Κύπρο το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος "Μπαρμπαρός" και επέστρεψε σε τουρκικό λιμάνι, μετά από μήνες συνεχούς παράνομης παρουσίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, την Ειδική Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.
Η Τζέην Χολ Λουτ, συνεχίζει τον κύκλο επαφών της με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στο Κυπριακό, περιλαμβανόμενων και των εγγυητριών δυνάμεων, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Στεφάν Ντουζαρίκ.
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της ιστοσελίδας του ΡΙΚ διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή χωρίς επεξεργασία και χωρίς γραπτή άδεια του ΡΙΚ.
Copyright © 2014
Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου