Επαφές με τους Προέδρους της Βουλής της Αρμενίας Ararat Mirzoyan και της Ιορδανίας Atef Al Tarawneh είχε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης στο περιθώριο των εργασιών της 140ης Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης, στην Ντόχα του Κατάρ ενώ συναντάται αργότερα με τους Προέδρους των Κοινοβουλίων του Ομάν και του Κατάρ.
Δεν διαφαίνεται δυνατότητα, σε αυτό το στάδιο, να μπορεί να ολοκληρώσει η Τζειν Χολ Λούτ τους όρους αναφοράς για επανέναρξη των συνομιλιών, δήλωσε ο σύμβουλος του Μουσταφά Ακκιντζί Μπαρίς Μπουρτζιού.
Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνάντηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί με την απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ.
Νέες ιδέες με στόχο τη συνομολόγηση των όρων αναφοράς για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, έθεσε ο Πρόεδρος Αανστασιάδης στη συνάντηση του με την απέσταλμένη του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Τζειν Χολ Λούτ.
ΔΗΣΥ
Την ευχή οι προσπάθειες που καταβάλλει η Τζειν Χολ Λουτ να φέρουν αποτέλεσμα και να συμφωνηθούν οι όροι αναφοράς για επανέναρξη των συνομιλιών, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.
Ο ΔΗΣΥ, επεσήμανε, δεν θέλει απλώς να συμφωνηθούν οι όροι, αλλά επιθυμεί και επιδιώκει τη συνολική λύση του Κυπριακού. Μια λύση, πρόσθεσε, που θα σέβεται τις ευρωπαικές αρχές και το διεθνές δίκαιο και θα επανενώνει την πατρίδα, χωρίς κατοχικά στρατεύματα και ξένους εγγυητές.
Επανέλαβε ακόμη οτι η δική μας πλευρά δήλωσε την ετοιμότητα της για έναρξη του διαλόγου από την επομένη της διάσκεψης στο Κράν Μοντανά.
ΑΚΕΛ
Το ΑΚΕΛ κάλεσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να δείξει αποφασιστικότητα και να αναλάβει πρωτοβουλίες, για να μη μείνει στην ιστορία ως ο Πρόεδρος της διχοτόμησης .
Ο γενικός γραμματέας του κόμματος Αντρος Κυπριανού ζήτησε απο τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να ενεργήσει έτσι ώστε να είναι σε όλους ξεκάθαρο ότι η Ελληνοκυπριακή πλευρά με συνέπεια επιδιώκει τη λύση του Κυπριακού.
Πρόσθεσε οτι πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες που να ακυρώνουν τη θέση της Τουρκίας για δύο κράτη και όχι να αφήνεται ανοικτός ο δρόμος για παρουσίαση τέτοιων θέσεων.
Μιλώντας στο Δάλι, σε εκδήλωση για τους Ντερβίς Αλί Καβάζογλου και Κώστα Μισιαούλη, οι οποίοι δολοφονήθηκαν στις εντεκα Απριλίου 1965 απο την Τουρκική ΤΜΤ, ο κύριος Κυπριανού κάλεσε τον πρόεδο Αναστασιάδη να πάψει να καταλογίζει στο ΑΚΕΛ ότι δήθεν τον καλεί να προβεί σε περαιτέρω υποχωρήσεις.
ΔΗΚΟ
Κανένα πλαίσιο και κανένας όρος αναφοράς, δεν θα οδηγήσει σε βιώσιμη, λειτουργική και δημοκρατική λύση του Κυπριακού, εάν δεν είναι όλα συμβατά με τις Ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο, δήλωσε ο πρόεδρος του Δηκο Νικόλας Παπαδόπουλος.
Τη θεση αυτή, είπε, θα πρέπει να μεταφέρει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στις επαφές του με την κυρία Λουτ.
Μιλώντας σε εκδήλωση της Επαρχιακής Επιτροπής Λευκωσίας της ΓΟΔΗΚ ο Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε οτι το ΔΗΚΟ θα συνεχίσει να διεκδικεί λειτουργική και βιώσιμη λύση , βασισμένη σε ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.
ΕΔΕΚ
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης πρέπει να αξιοποιήσει την ευκαιρία και να επιχειρήσει με καθαρές διαδικασίες και θέσεις να προτάξει τα θέματα που έχουν σχέση με τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών διεκδικώντας, παράλληλα, τη σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης, δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος.
Πρόσθεσε ότι τα μέχρι στιγμής δεδομένα, δεν επιτρέπουν αισιοδόξία.
Σύνταξη: Φίλιππος Φιλίππου, Μάριος Καραολής
Πηγή: ΡΙΚ Ραδιόφωνο
Μετά από 2 ώρες και 15 λεπτά ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και της απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ.
Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συναντάται αυτή την ώρα η απεσταλμένη του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Τζέην Χολ Λουτ.Βασική επιδίωξη της ελληνοκυπριακής πλευράς κατά τη σημερινή συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με την απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ είναι να γίνει ένα καθοριστικό βήμα για συνομολόγηση των όρων αναφοράς, ώστε να επαναρχίσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις.
Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης αναχωρεί το απόγευμα για το Λουξεμβούργο για να συμμετάσχει στη σύνοδο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα λάβει χώρα εκεί αύριο, Δευτέρα.
Η σημασία της εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για συμμετοχή στο Ενεργειακό Φόρουμ Ανατολικής Μεσογείου (EMGF) όπως και η πραγματοποίηση το αμέσως προσεχές διάστημα της πρώτης επίσημης τριμερούς συνάντησης Κύπρου-ΗΑΕ-Ελλάδας τονίστηκαν κατά τη συνάντηση που είχε χθες το βράδυ, Δευτέρας 18 Ιανουαρίου, στο Άμπου Ντάμπι, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, με τον υπουργό Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεΐχη Abdullah Bin Zayed Al Nahyan.
Η συνάντηση των δύο ανδρών πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο επίσκεψης εργασίας που πραγματοποίησε στη χώρα ο κ. Χριστοδουλίδης.
Κατά τη διάρκεια της κατ' ιδίαν συνάντησης, καθώς και των διευρυμένων συνομιλιών που ακολούθησαν με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων, οι δύο υπουργοί είχαν την ευκαιρία να προβούν σε ανασκόπηση του συνεχώς διευρυνόμενου φάσματος των διμερών σχέσεων Κύπρου-ΗΑΕ.
Διαπιστώνοντας με ικανοποίηση το εξαίρετο επίπεδο διμερούς συνεργασίας, την κοινή προσέγγιση των δύο χωρών σε αριθμό περιφερειακών και διεθνών ζητημάτων, καθώς και την αμοιβαία προσήλωση στην αναζήτηση λύσεων στα προβλήματα της ευρύτερης περιοχής μέσω του διαλόγου στη βάση μίας θετικής προσέγγισης, συμφωνήθηκε η έναρξη διμερών διαβουλεύσεων μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των ΗΑΕ για τη θεσμοθέτηση συνολικής στρατηγικής συνεργασίας σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας.
Σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει ότι περαιτέρω, οι δύο πλευρές συμφώνησαν όπως επισπεύσουν και ολοκληρώσουν τις διεργασίες για συνομολόγηση αριθμού διακρατικών συμφωνιών που τελούν υπό διαπραγμάτευση, συμπεριλαμβανομένου του τομέα των επενδύσεων.
Ο κ. Χριστοδουλίδης και ο κ. Abdullah Bin Zayed Al Nahyan συμφώνησαν για την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης της περιφερειακής συνεργασίας στη βάση των σχέσεων καλής γειτονίας, χωρίς τους όποιους αποκλεισμούς, και μέσα σε αυτό το πλαίσιο τονίστηκε η σημασία της εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τα ΗΑΕ για συμμετοχή στο Ενεργειακό Φόρουμ Ανατολικής Μεσογείου (EMGF), όπως και η πραγματοποίηση, το αμέσως προσεχές διάστημα, της πρώτης επίσημης τριμερούς συνάντησης Κύπρου-ΗΑΕ-Ελλάδας.
Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Σώματος, Saqr Ghobash. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ανταλλάχθηκαν απόψεις, μεταξύ άλλων, για τις προοπτικές περαιτέρω σύσφιξης των διμερών σχέσεων των δύο χωρών, τη σημασία της κοινοβουλευτικής διπλωματίας, καθώς και για τις σχέσεις ΕΕ-ΗΑΕ και τον ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτος-μέλος της ΕΕ που γειτνιάζει με την περιοχή.
Ο κ. Χριστοδουλίδης μεταβαίνει σήμερα για μονοήμερη επίσκεψη εργασίας στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας.
Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ
Με δική του εισήγηση καθορίστηκε η αποζημίωση του Προέδρου και των Μελών της Ερευνητικής Επιτροπής των κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων αλλοδαπών επενδυτών και επιχειρηματιών, δήλωσε ο Γενικός Εισαγγελέας, με αφορμή δημοσιεύματα που υποστηρίζουν ότι το Υπουργικό Συμβούλιο προχώρησε στην αύξηση της αποζημίωσης του Προέδρου και των μελών της επιτροπής.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε στον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ τη σημασία της ενεργούς συμμετοχής της ΕE στη νέα προσπάθεια για το Κυπριακό, σύμφωνα και με τα συμπεράσματα προηγούμενων Ευρωπαϊκών Συμβουλίων.
Την πεποίθηση πως με την ολοκλήρωση των έργων ανακαίνισης του πρώην Αστυνομικού Σταθμού Πύλης Πάφου και του Αστυνομικού Σταθμού της οδού Λήδρας θα υπάρξει μεγάλη διαφορά στην ασφάλεια των πολιτών στο κέντρο της Λευκωσίας, εξέφρασε η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Έμιλυ Γιολίτη, η οποία μαζί με τον Αρχηγό της Αστυνομίας Στέλιο Παπαθεοδώρου επισκέφθηκε τους δύο χώρους.
Την ευγνωμοσύνη του προς τους λειτουργούς υγείας, τους «ήρωες της πρώτης γραμμής» όπως είπε, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στέλνοντας επίσης μήνυμα υπομονής και ελπίδας ότι με την παράδοση περισσότερων εμβολίων θα καταστεί εφικτό να εμβολιαστεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, «ώστε να ξαναζήσουμε στιγμές ανθρώπινες».
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μιλούσε το πρωί της Δευτέρας, εξερχόμενος από το Κέντρο Υγείας, στα Λατσιά, όπου του χορηγήθηκε η δεύτερη δόση του εμβολίου Pfizer – BioNTech κατά του κορωνοϊού.
«Με την ευκαιρία της δευτέρας δόσεως του εμβολίου θα ήθελα πριν και πάνω απ’ όλα να ευχαριστήσω για άλλη μια φορά και να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στους ήρωες της πρώτης γραμμής – με κάθε σημασία – τους λειτουργούς υγείας και όλους όσοι, με τα όσα παρακολουθούμε, με ένα αρκετά επιβαρυμένο ιστορικό όσον αφορά τις νοσηλείες, που παρά ταύτα στέκουν όρθιοι και έχουν κάνει κατορθωτό η χώρα μας να θεωρείται μια από τις πλέον επιτυχείς στη διαχείριση» είπε.
Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, «σκέφτομαι - και δεν μπορώ να ανεχτώ αυτό που συμβαίνει, όμως εξ ανάγκης δυστυχώς - και όλους όσοι ταλαιπωρούνται, όσους υφίστανται θυσίες οικονομικές ή ακόμα και που αφορά την προσωπική τους ελευθερία».
«Θέλω να στείλω ένα μήνυμα υπομονής, καρτερίας αλλά και ελπίδας», σημείωσε.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνέχισε λέγοντας ότι «είμαστε στο στάδιο που άρχισαν να παραλαμβάνονται τα εμβόλια». Βεβαίως, είπε, «αναμένουμε ότι ένας μεγαλύτερος αριθμός θα δώσει την ευκαιρία έτσι ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε το συντομότερο στην ανοσοποίηση του μεγαλύτερου δυνατού μέρους του πληθυσμού, ώστε να ξαναζήσουμε στιγμές ανθρώπινες»
Στο μεταξύ, σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας αμέσως μετά την χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου και απαντώντας σε παρατήρηση δημοσιογράφου για τη διαδικασία ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι ήταν «εντελώς ανώδυνο».
Η ουσία παραμένει μία, επισήμανε, «ότι είναι μια θωράκιση που καλώ όλους και προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε: να έχουμε το συντομότερο τον μεγαλύτερο δυνατόν αριθμό εμβολίων έτσι ώστε να μπορέσουμε ανοσοποιώντας τον πληθυσμό να άρουμε (τα μέτρα) – δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να περιμένουμε την ανοσοποίηση του μεγάλου ποσοστού που απαιτείται για να αρθούν τα μέτρα, αλλά να ελέγξουμε τουλάχιστον το σύστημα υγείας της χώρας».
«Και είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που παρακολουθώ από τη μια μειωμένα τα κρούσματα, όμως με εξίσου ιδιαίτερη ανησυχία τον αυξανόμενο αριθμό νοσηλευομένων», είπε.
Πηγή ΚΥΠΕ
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης έλαβε το πρωί της Δευτέρας τη δεύτερη δόση του εμβολίου της Pfizer-BioNTech κατά του κορωνοϊού.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα παραμείνει για περίπου 15 λεπτά στο Κέντρο Υγείας, στα Λατσιά, πριν την αναχώρησή του.
Είχε λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου στις 28 Δεκεμβρίου, 2020.
Πηγή ΚΥΠΕ
Τη δεύτερη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού λαμβάνει τη Δευτέρα το πρωί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.
Όπως έχει ανακοινωθεί από την Προεδρία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα λάβει το δεύτερο εμβόλιο, τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου, στις 09:00, στο Κέντρο Υγείας Λατσιών.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου στις 28 Δεκεμβρίου, χαρακτηρίζοντας το εμβόλιο ως "δώρο ζωής".
Από σήμερα Κυριακή, στο μεταξύ, άρχισε η χορήγηση της 2ης δόσης στους ανθρώπους που εμβολιάστηκαν στην 1η φάση του Πλάνου στις στέγες ευγηρίας και τους επαγγελματίες υγείας πρώτης γραμμής, ενώ το σύνολο όσων έλαβαν την 1η δόση, μέχρι 15 Ιανουαρίου ανερχόταν σε 10,226. Οπως ανακοίνωσε το Σάββατο το Υπουργείο Υγείας, τη Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2021, στις 9 το πρωί, θα τεθούν στη διάθεση των πολιτών ηλικίας άνω των 80 ετών, 3,466 ραντεβού για τα εννέα Κέντρα Εμβολιασμού που λειτουργούν παγκύπρια. Παράλληλα, από την περασμένη Τετάρτη άρχισε ο εμβολιασμός των Προσωπικών Ιατρών Παιδιών (Παιδίατροι) και Ενηλίκων.
Εξάλλου, τη Δευτέρα το πρωί στις 8.30 θα παραλάβουν οι Τ/κ από το οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου την πρώτη δόση για τα πρώτα 1000 άτομα που θα εμβολιαστούν με τα εμβόλια της Pfizer, όπως είχε δηλώσει στο ΚΥΠΕ ο Ε/κ επικεφαλής της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Υγεία, Λεωνίδας Φυλακτού.
Πηγή: ΚΥΠΕ
Διαδοχικές επισκέψεις εργασίας σε Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Σαουδική Αραβία θα πραγματοποιήσει ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Χριστοδουλίδης θα μεταβεί πρώτα στο Άμπου Ντάμπι, όπου τη Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου, θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση και διευρυμένες διαβουλεύσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σεΐχη Abdullah Bin Zayed Al Nahyan. Στο επίκεντρο των συζητήσεων αναμένεται να βρεθούν, ανάμεσα σε άλλα, θέματα που άπτονται των διμερών σχέσεων Κύπρου – ΗΑΕ, το Κυπριακό, οι τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και την περιοχή του Κόλπου, η περιφερειακή συνεργασία και ασφάλεια, καθώς και οι σχέσεις ΕΕ-ΗΑΕ.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Άμπου Ντάμπι, ο κ. Χριστοδουλίδης θα συναντηθεί επίσης, μεταξύ άλλων, με τον Πρόεδρο του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου της χώρας, Saqr Ghobash, με τον οποίο θα συζητήσει περιφερειακά και διεθνή ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος.
Την Τρίτη, 19 Ιανουαρίου, ο Υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στο Ριάντ, όπου θα συναντηθεί με τον Σαουδάραβα ομόλογό του, Πρίγκιπα Faisal bin Farhan Al Saud, με τον οποίο θα παρακαθίσει ακολούθως σε διευρυμένες διαβουλεύσεις. Οι συζητήσεις των δύο πλευρών αναμένεται να εστιάσουν, ανάμεσα σε άλλα, στην εξέταση συγκεκριμένων τρόπων για περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας Κύπρου – Σαουδικής Αραβίας, το Κυπριακό, την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή ως αυτή έχει διαμορφωθεί μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, σε προτεραιότητες και θέματα κοινού ενδιαφέροντος, και στις σχέσεις της ΕΕ με το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας.
Αργότερα την ίδια μέρα, ο Υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί, μεταξύ άλλων, και με τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, Δρα Nayef Falah M. Al-Hajraf, με τον οποίο θα έχει την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις για την κατάσταση και τις προοπτικές συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή του Κόλπου, υπό το φως και της πρόσφατης Συμφωνίας της Al-Ula.
Πηγή: ΚΥΠΕ
Οι εν εξελίξει προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό και το θέμα της ανανέωσης της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο, βρέθηκαν στο επίκεντρο τηλεφωνικής επικοινωνίας του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάϊκ Πομπέο.
Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο Τουίτερ ο κύριος Χριστοδουλίδης, συζητήθηκε ακόμη η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή.
Προσθέτει ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο επικεφαλής της Αμερικανικής διπλωματίας, δήλωσαν ικανοποιημένοι για τη διευρυμένη συνεργασία των δύο χωρών.
Σύνταξη: Εύα Αργυρού
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της ιστοσελίδας του ΡΙΚ διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή χωρίς επεξεργασία και χωρίς γραπτή άδεια του ΡΙΚ.
Copyright © 2014
Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου