Για αχτίδα φωτός έκανε λόγο ο ΠτΔ, παρατείνονται τα μέτρα μέχρι 30 Απριλίου

Την παράταση μέχρι τις 30 Απριλίου των μέτρων που έχουν κατά καιρούς αποφασιστεί για περιορισμό των επιπτώσεων του κορωνοϊού ανακοίνωσε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, στο πλαίσιο των αποφάσεων που έλαβε νωρίτερα την Τετάρτη το Υπουργικό Συμβούλιο, κάνοντας παράλληλα λόγο για «ακτίδα φωτός».


Μιλώντας κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης στο Προεδρικό Μέγαρο, πλαισιωμένος από τους Υπουργούς Υγείας, Εξωτερικών, Οικονομικών και Εργασίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε επίσης στις αποφάσεις για επαναπατρισμό φοιτητών και εργαζομένων, τη στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων αλλά και τη διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων, ενώ ιδιαίτερα αναφορά έκανε στις συναθροίσεις ενόψει του Πάσχα.

«Χωρίς ποτέ να θέλω να καλλιεργώ αδικαιολόγητη αισιοδοξία, αναφέρω πως και βάση με τις εκτιμήσεις της επιστημονικής ομάδας, τα μέτρα που λάβαμε αποδίδουν και διαφαίνεται αχτίδα φωτός» είπε  Πρόεδρος, επαναλαμβάνοντας πως πρόκειται «απλώς για αχτίδα φωτός».

Κατέστησε παράλληλα σαφές «πως δεν μας επιτρέπεται η όποια παρέκκλιση ή τυχόν χαλάρωση των μέτρων που έχουν ληφθεί, καθώς μια αντίθετη ενέργεια θα οδηγούσε σε μια χωρίς προηγούμενο αναστροφή με καταστροφικές συνέπειες».

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος είπε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο, κατά τη σημερινή του συνεδρία αποφάσισε την παράταση μέχρι τις 30 Απριλίου των όσων μέτρων έχουν κατά καιρούς αποφασισθεί είτε από τον Υπουργό Υγείας είτε από τους καθ’ ύλην Υπουργούς με διατάγματα. Η σημερινή απόφαση είναι χωρίς καμία εξαίρεση για τις γιορτές του Πάσχα, ενώ τα μέτρα καλύπτουν και τις όποιες συναθροίσεις για εορτασμό των εθίμων της Ανάστασης, πρόσθεσε.
 
Όσον αφορά τον επαναπατρισμό, είπε ότι αποφασίσθηκε η σταδιακή επιστροφή Κύπριων πολιτών που είτε διαμένουν σε Πανεπιστημιακές εστίες και οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος σε προπαρασκευαστικά προγράμματα, (Foundation Courses), είτε βρίσκονται στο πρώτο έτος του πτυχιακoύ κύκλου σπουδών.
 
Το μέτρο αφορά και μόνιμα διαμένοντες στην Κυπριακή Δημοκρατία που ευρίσκονται σε χώρες του εξωτερικού για σκοπούς προσωρινής εργασίας και των οποίων η απασχόληση έχει ανασταλεί ή τερματιστεί εξαιτίας του κορωνοϊού, αλλά και πολίτες που μόνιμα διαμένουν στην Κυπριακή Δημοκρατία και των οποίων η επιστροφή από χώρες του εξωτερικού κρίνεται απαραίτητη για ανθρωπιστικής φύσεως λόγους.
 
Επεξηγώντας τους ανθρωπιστικούς λόγους, είπε ότι πρόκειται για περιπτώσεις παροχής φροντίδας σε πρόσωπα που λόγω σοβαρού τραυματισμού μετά την έκδοση των διαταγμάτων, αδυνατούν να αυτοεξυπηρετηθούν ή είναι λήπτες ή δότες οργάνων που καλούνται εκτάκτως για μεταμοσχεύσεις, ή για ασυνόδευτους ανηλίκους.
 
Ανέφερε ακόμη ότι θα επιτρέπεται η είσοδος στην Κυπριακή Δημοκρατία προσώπων, ανεξαρτήτως υπηκοότητας, η συνδρομή των οποίων λόγω της επαγγελματικής ή επιστημονικής τους ιδιότητας κρίνεται απαραίτητη στις προσπάθειες καταπολέμησης της πανδημίας του κορωνοϊού.  
 
Για προληπτικούς σκοπούς αντιμετώπισης της πανδημίας, ο Πρόεδρος είπε ότι αποφασίσθηκε η διεξαγωγή δειγματοληπτικών εξετάσεων ανά Επαρχία, με βάση τις υποδείξεις της επιστημονικής ομάδας.
 
Επίσης είπε ότι θα διεξαχθούν τις επόμενες ημέρες 20.000 επιπλέον δειγματοληπτικών εξετάσεων, σε άτομα, τα οποία με βάση τα διατάγματα του Υπουργού Υγείας, συνεχίζουν να εργάζονται είτε στον ιδιωτικό είτε στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, συμπεριλαμβανομένης και της Εθνικής Φρουράς.
 
Θα γίνουν ακόμη δειγματοληπτικές εξετάσεις σε όλους όσοι, με βάση το πρόγραμμα σταδιακού και ελεγχόμενου επαναπατρισμού, θα επιστρέψουν στην Κύπρο, συμπλήρωσε.
 
Όσον αφορά τα οικονομικά μέτρα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι αποφασίσθηκε η παράταση της κρατικής στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων μέχρι τις 12 Ιουνίου 2020,  ενώ για περίοδο τεσσάρων μηνών, μετά τη λήξη της ανωτέρω περιόδου, θα συνεχιστεί η κρατική στήριξη τόσο των εργαζομένων όσο και των επιχειρήσεων.
 
Αναφερόμενος εξάλλου στα μέτρα που λήφθηκαν μέχρι σήμερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι ένα από τα σημαντικότερα αποτελέσματα ήταν η εξουδετέρωση των εισαγομένων κρουσμάτων από το εξωτερικό. «Το πιο οδυνηρό ίσως μέτρο ήταν η απόφαση για αποτροπή επιστροφής των χιλιάδων φοιτητών που σπουδάζουν στο εξωτερικό» πρόσθεσε ενώ είπε ότι στόχος δεν ήταν άλλος παρά η προστασία τόσο των ιδίων των φοιτητών όσο και του συνόλου των πολιτών, από μια ενδεχόμενη ανεξέλεγκτη εισαγωγή και διασπορά νέων κρουσμάτων.
 
«Η έγνοια μας για προστασία και βοήθεια των νέων μας που σπουδάζουν στο εξωτερικό είναι δεδομένη και αποδεικνύεται από τις αποφάσεις της Κυβέρνησης μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Οικονομικών να τους ενισχύσει οικονομικά, αλλά και μέσα από ένα οργανωμένο σχέδιο,  να τους παράσχει ιατρική, φαρμακευτική και άλλη βοήθεια αναλόγως των αναγκών του κάθε φοιτητή» είπε.
 
Όσον αφορά την εκπόνηση ενός σχεδίου ασφαλούς, σταδιακού επαναπατρισμού των όσων επιθυμούν να επιστρέψουν, είτε φοιτητών είτε εργαζομένων, την ευθύνη του οποίου φέρει το Υπουργείο Εξωτερικών, ο Πρόεδρος είπε ότι στις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου καθορίζονται λεπτομερώς τόσο οι αριθμοί όσο και τα χρονοδιαγράμματα επιστροφής, ενώ έχουν καθοριστεί και τα αυστηρά μέτρα αποτροπής διασποράς νέων κρουσμάτων και προστασίας του συνόλου.

Ακόμη αναφέρθηκε στη δεύτερη δέσμη αποφάσεων, η οποία αφορά πρόσθετα μέτρα διασφάλισης των εισοδημάτων και της εργασίας, με τη στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, αλλά και των οικονομικά ευάλωτων ομάδων και είπε ότι «η σημερινή εξαγγελία των νέων μέτρων υποδηλοί την αποφασιστικότητα μας να διατηρήσουμε την δυνατότητα μιας δυναμικής επανεκκίνησης της οικονομίας, μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν».
 
«Δεν κινδυνεύει ο τρόπος ζωής, αλλά η ίδια η ζωή μας»
----------------------------
Παραφράζοντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη που ανέφερε πως «δεν κινδυνεύει η πίστη αλλά οι πιστοί», ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε εξάλλου πως σήμερα δεν κινδυνεύει ο τρόπος ζωής, αλλά η ίδια η ζωή μας. Για αυτό, συνέχισε, δεν πρέπει να υποκύψουμε στις δυσκολίες που χωρίς αμφιβολία τα περιοριστικά μέτρα έχουν προκαλέσει.

Είπε ακόμη πως η διάρκεια ισχύος των μέτρων «εξαρτάται κατά κύριο λόγο από το πόσο με αυστηρότητα υπομένουμε τη δυσφορία που προκαλούν». Γνωρίζω, συνέχισε, πως τα μέτρα θα είναι οδυνηρότερα τούτες τις μέρες του Πάσχα, που θα γιορτάζαμε,  με τους αγαπημένους μας. Αυτό που θέλω, είναι όταν θα βρεθούμε, χωρίς περιορισμούς στο επόμενο γιορταστικό τραπέζι, να μη λείπει κανένα από τα παιδιά μας, κανένας από τους γονιούς, κανένας παππούς ή γιαγιά, είπε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνέχισε, λέγοντας πως δεν είναι η πρώτη φορά που έχουμε περάσει ανάλογες ή και χειρότερες δοκιμασίες. «Εάν καταφέραμε να επιβιώσουμε είναι γιατί όλοι μαζί όταν δοκιμαστήκαμε χάρις στο πείσμα και την αποφασιστικότητα μας, κατορθώσαμε να υπερβούμε τις δοκιμασίες και να βγούμε ακόμη πιο δυνατοί» πρόσθεσε ενώ είπε ότι δεν είναι τυχαία τα όσα ενθαρρυντικά καταγράφονται.

Ευχαρίστησε τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών που πειθαρχούν στα μέτρα και ταυτόχρονα δίνουν μαθήματα σε όσους αρνούνται να επιδείξουν πνεύμα αλληλοσεβασμού και αλληλεγγύης στους συμπολίτες μας, ενώ είπε ότι «αυτή την ώρα απαιτείται να φανούμε για άλλη μια φορά το ίδιο δυνατοί προκειμένου να προστατεύσουμε την οικογένεια, τους αγαπημένους μας, αλλά και τον εαυτό μας».

Κάθε μέρα που περνά και τα κρούσματα είναι λιγότερα, μας φέρνει πιο κοντά στην ημέρα που θα επιστρέψει η ζωή μας στους κανονικούς της ρυθμούς, σημείωσε ο Πρόεδρος και επανέλαβε την έκκλησή του προς όλους να παραμείνουν στα σπίτια, στα καταφύγια τους, λέγοντας πως θα τα καταφέρουμε.

Στην καταληκτική του τοποθέτηση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απηύθυνε εκ νέου έκκληση στους πολίτες, λέγοντας ότι δεν έχει τερματιστεί η κρίση. «Δυστυχώς, είμαστε ακόμα στα χαρακώματα και αγωνιζόμαστε. Παραμείνετε σε αυτά αν θέλετε να κερδίσουμε, και το θέλουμε. Και είμαι βέβαιος ότι θα κερδίσουμε και αυτή τη μάχη» κατέληξε.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 21:52

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Ολοκληρώθηκε η διαδικασία εξέτασης των ενστάσεων (Βίντεο)
11:58
Δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από το Ισράηλ για τις επιθέσεις σε Ιράν, Συρία και Ιράκ
11:51
Εντός του έτους τα απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης
11:49
Δημιουργείται Κέντρο Αριστείας Γαλάζιας Χάρτας της Κοινοπολιτείας στην Κύπρο
11:43
Τμήμα Μετεωρολογίας-2ο Δελτίου Καιρού 19/4/24
11:26
Ισραηλινά πλήγματα κατά στρατιωτικής θέσης στη νότια Συρία
10:53
Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ
10:42
Πίεση προς την Τουρκία - Ειδική προβολή ντοκιμαντέρ "Προσκλητήριο Αγνοουμένων"
10:11
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
09:10
G7: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να συσπειρώσουν τους Ευρωπαίους απέναντι στην Κίνα
09:06
Το Ισραήλ συμφώνησε να λάβει υπόψη τις ανησυχίες των ΗΠΑ για τη Ράφα
09:00
Παπαδόπουλος: Δεν υπάρχουν στοιχεία για μεταφορά πυραύλων στο Ισραήλ από τις βάσεις
08:45
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.