Στήριξη της Κύπρου από την ΕΕ για τις μεταναστευτικές ροές ζητάει ο ΥΠΕΣ

Την ανάγκη στήριξης της Κύπρου από την ΕΕ  λόγω των αυξημένων μεταναστευτικών ροών που δέχεται, τόνισε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, ο οποίος μεταβαίνει σήμερα εκτάκτως στις Βρυξέλλες για συζήτηση του μεταναστευτικού και ιδιαίτερα το ζήτημα, που αφορά την Ελλάδα. Ο κ. Νουρής σημείωσε πως σήμερα έχουν εισρεύσει στη χώρα μας 100 αιτητές ασύλου και άλλοι 70 από την περασμένη Παρασκευή, τονίζοντας πως η Κύπρος δεν μπορεί να αντέξει αυτές τις μεταναστευτικές ροές.
 
Οσον αφορά το κλείσιμο κάποιων οδοφραγμάτων για τον κορωνοϊό, ο κ. Νουρής εξήγησε πως η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου θα επαναξιολογείται κάθε επτά ημέρες και κανείς δεν μπορεί να προδικάσει οτιδήποτε, επισημαίνοντας πως η πρώτιστη έγνοια της Κυβέρνησης είναι η προστασία των πολιτών.
 
Σε δηλώσεις του μετά από την υπογραφή της συμφωνίας με την Ένωση Δήμων και τις Συντεχνίες για τα εργασιακά της μεταρρύθμισης της ΤΑ, και ερωτηθείς σχετικά, είπε πως το μεταναστευτικό δεν είναι ένα θέμα που μπορεί να επιλυθεί από τη μια μέρα μέρα στην άλλη. Η Κύπρος, πρόσθεσε, δεν έχει τις απαραίτητες υποδομές για να υποδεχθεί αυτούς τους αριθμούς που σήμερα φιλοξενούμε στη χώρα μας και είναι για αυτό που έχουμε εκπέμψει σήμα κινδύνου στην ΕΕ τόσο για την αναγκαιότητα δημιουργίας των κατάλληλων υποδομών όσο και της επίσπευσης συγκεκριμένων διαδικασιών, ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα αυξημένα μεταναστευτικά ρεύματα.
 
Ο κ. Νουρής είπε πως παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Ελλάδα, ενώ αργότερα σήμερα θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ σε μια προσπάθεια να συνταχθούν απόλυτα και να στηρίξουν την Ελλάδα στην προσπάθεια που καταβάλλει για να διαχειριστεί αυτό το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει, αλλά και για να επαναβεβαιώσουν ότι και η Κύπρος αντιμετωπίζει ένα εξίσου σοβαρό πρόβλημα. «Βεβαίως, χρειαζόμαστε την ανάλογη στήριξη από την ΕΕ στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Αλληλεγγύης για να μπορέσουμε να λύσουμε το πρόβλημα», είπε.
 
Ο Υπουργός σημείωσε πως το σημαντικότερο ζήτημα για το οποίο θα πρέπει να βρεθεί λύση στο πλαίσιο μια συνολικής πολιτικής ασύλου της ΕΕ, είναι πως θα πρέπει η ίδια η ΕΕ να προβεί σε κεντρικές διαπραγματεύσεις με τις τρίτες χώρες για θέματα επιστροφών προσφύγων. Εξήγησε πως αν δημιουργηθούν όλες οι υποδομές και επισπευθούν όλες οι διαδικασίες εξέτασης αιτητών ασύλου και απορρίπτονται αυτές που θεωρούνται τελείως αβάσιμες, τότε παραμένει το θέμα των επιστροφών και είναι σε αυτό το σημείο που η Κύπρος χρειάζεται τη βοήθεια της ΕΕ και της Frontex, με την οποία η χώρα μας έχει σε κατ΄ αρχήν σε συνεννόηση.
 
«Θα πρέπει όμως να το δούμε στην πράξη, ούτως ώστε να αποφορτιστεί η χώρα μας από αυτόν τον τεράστιο αριθμό, τον οποίο δεν μπορούμε πλέον να εξυπηρετήσουμε και να διαχειριστούμε λόγω ακριβώς και του μεγέθους της Κύπρου αλλά και τους μεγέθους των μεταναστευτικών χωρών», είπε.
 
Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει περίπου 100 αιτητές ασύλου στην γραμμή αντιπαράταξης, ο κ. Νουρής είπε πως έχουμε σήμερα 100 νέες αφίξεις μέσα από τη διαχωριστική γραμμή που έχουν προσέλθει και ζητούν άσυλο από τις αρχές της Δημοκρατίας, αλλά υπάρχουν και άλλες 70 από την περασμένη Παρασκευή μέχρι σήμερα.
 
«Είναι ένας αριθμός που μας ανησυχεί ιδιαίτερα διότι είναι και θέμα υποδομών της Δημοκρατίας. Το Υπουργείο Εσωτερικών λαμβάνει όλα τα μέτρα, έχουμε μεγιστοποιήσει τη δυνατότητα υποδοχής πρόσθετων ατόμων στο Κέντρο υποδοχής στο Πουρνάρα όπως και το ανάλογο στην Κοφίνου. Είχαμε σύσκεψη από τις 8 το πρωί σήμερα για να μεγιστοποιήσουμε την ετοιμότητα μας», είπε, σημείωσε ωστόσο πως όλα αυτά δεν αρκούν αν οι ροές συνεχιστούν.
 
Είπε πως εκείνο που πρέπει να συμβεί είναι πως θα πρέπει να υπάρξει περιορισμός των ροών και αύξηση των επιστροφών στις χώρες που είναι ασφαλείς ώστε να αποφορτίσουμε τη χώρα μας από το πρόβλημα. «Πάνω σε αυτή τη κατεύθυνση εργαζόμαστε», πρόσθεσε.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 22:39

Τελευταιες Ειδησεις

27 Απριλίου
Ξανά σε λειτουργία η "Αμάλθεια" - αναχώρησε χθες βράδυ το "Jennifer"
05:50
Επιβεβαίωση Λευκού Οίκου για αναβολή της επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου
05:47
Οι Χούθι ανακοίνωσαν πυραυλική επίθεση εναντίον βρετανικού πετρελαιοφόρου
05:46
Με ακόμα ένα χρυσό μετάλλιο ο Πετρούνιας
05:44
Πρόοδο στα ζητήματα Θετικής Ατζέντας δηλώνουν ότι έκαναν οι Υφυπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας - Τουρκίας
05:35
Πρόταση Αιγύπτου προς Ισραήλ για μεσοπρόθεσμη συμφωνία εκεχειρίας
05:31
Τμήμα Μετεωρολογίας - 1ο Δελτίο Καιρού 27/04/24
05:29
Παρέμβαση Αμερικής ζητά δικομματική ομάδα για να μην αποπλεύσει από την Τουρκία νηοπομπή ΜΚΟ προς τη Γάζα
05:27
26 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
22:25
ΤΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΤΟΥ ΔΗΚΟ (28)
22:02
ΤΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΤΟΥ ΑΚΕΛ (27)
21:56
ΤΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΔΗΣΥ (26)
21:55
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.