Σπέχαρ: Επιστροφή στις διαπραγματεύσεις με την αίσθηση του επείγοντος

Την ελπίδα ότι, με την απαιτούμενη πολιτική βούληση, οι δυο ηγέτες στην Κύπρο και τα άλλα μέρη θα επιστρέψουν, με την αίσθηση του επείγοντος, σε ουσιαστικές, προσανατολισμένες σε αποτέλεσμα διαπραγματεύσεις, προκειμένου να φθάσουν σε μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, βασισμένη στις παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών εξέφρασε σήμερα το απόγευμα η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο και επικεφαλής της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στο νησί (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, μιλώντας κατά τη διάρκεια τελετής παρασημοφόρησης ειρηνευτών της δύναμης.

Η κ. Σπέχαρ εξήρε στην ομιλία της τον ρόλο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και αναφέρθηκε στην ανανέωση της θητείας της δύναμης στα τέλη Ιανουαρίου για άλλους έξι μήνες, σημειώνοντας πως όταν ήταν στη Νέα Υόρκη το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ επαίνεσε τη δουλειά των ειρηνευτών και υπογράμμισε τη σημασία της συνεχούς παρουσίας της Αποστολής καθώς και των καθημερινών δραστηριότητές της με τις οποίες εμπλέκεται στα διάφορα θέματα και λειτουργεί ως σημείο επαφής μεταξύ των πλευρών.

Επισημαίνοντας πως από την εγκαθίδρυση της Δύναμης σχεδόν πριν 56 χρόνια, υπηρέτησαν σε αυτήν πέραν των 150 χιλιάδων ειρηνευτών από 34 έθνη, η αξιωματούχος των ΗΕ σημείωσε πως το έργο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ παραμένει σημαντικό και πως η δουλειά που κάνουν οι ειρηνευτές για διατήρηση της ηρεμίας και της σταθερότητας στη νεκρή ζώνη είναι ύψιστης σημασίας «όχι μόνο για την επιχειρησιακή μας επιτυχία αλλά και για τη συνεχιζόμενη ειρηνευτική διαδικασία στο νησί».

Παρόλο που δεν έχουν υπάρξει συνομιλίες για την επανένωση του νησιού από τον Ιούλιο του 2017, έχουμε υποστηρίξει τις δυο κοινότητες προκειμένου να έχουν αλληλεπίδραση και να οικοδομήσουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη μεταξύ τους, είπε. Πρόσθεσε πως με τη συνεχιζόμενη εμπλοκή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, οι ηγέτες των δυο κοινοτήτων συμφώνησαν στο άνοιγμα δυο νέων σημείων διακίνησης στις 12 Νοεμβρίου 2018, που ήταν το πρώτο μέσα σε εννιά χρόνια.

Είπε ακόμη πως ως αποτέλεσμα των επαφών που είχε με τους δυο ηγέτες τον τελευταίο χρόνο και με τη στήριξη της αποστολής των Καλών Υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ, στις 11 Ιουλίου 2019, έγινε πραγματικότητα η διαλειτουργικότητα των κινητών τηλεφώνων σε όλο το νησί, βελτιώνοντας την επικοινωνία μεταξύ των δυο κοινοτήτων και πως στις 6 Δεκεμβρίου 2019 ανακοινώθηκε η εκκαθάριση εννιά ύποπτων επικίνδυνων περιοχών σε κάθε πλευρά του νησιού, που ήταν ένα ΜΟΕ που συμφώνησαν οι ηγέτες στις 26 Φεβρουαρίου 2019, στο πλαίσιο της δέσμευσής τους για μια Κύπρο χωρίς νάρκες.

Αναφέρθηκε επίσης στην πρόσφατη έκθεση στο Λήδρα Πάλας έργων τέχνης Ελληνοκύπριων και Ελλήνων ζωγράφων καθώς και οπτικοακουστικού υλικού Τουρκοκύπριων καλλιτεχνών από τα αρχεία του ΡΙΚ που οι δυο πλευρές αντάλλαξαν μεταξύ τους.

Η κ. Σπέχαρ επεσήμανε πως ο διάλογος, η εμπιστοσύνη και η συνεργασία είναι εκ των ων ουκ άνευ για μια διαρκή ειρήνη στην Κύπρο και ότι σε αυτό σκοπεύουν τα ΜΟΕ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 22:55

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Βομβαρδισμός Ισραήλ σε Συρία - 36 νεκροί
05:57
Μονόωρη στάση εργασίας σήμερα για το προσωπικό του ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
05:53
Τμήμα Μετεωρολόγιας 1ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
05:35
28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.