ΚΕ: Θωρακισμένη νομικά και πολιτικά η ΑΟΖ, πλήρης εμπιστοσύνη ΠτΔ στον ΥΠΕΞ

Η κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) είναι θωρακισμένη νομικά και πολιτικά, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, λέγοντας παράλληλα ότι επιβάλλεται να υπάρξει εθνική ομοψυχία για να αντιμετωπιστεί η επεκτατική πολιτική της Τουρκίας.
 
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Κούσιος ανέφερε επίσης ότι οι ενέργειες του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Χριστοδουλίδη, είναι σε πλήρη εναρμόνιση με τις οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας, λέγοντας ότι ο Πρόεδρος περιβάλλει τον ΥΠΕΞ με πλήρη εμπιστοσύνη.
 
Ερωτηθείς σχετικά με τις δηλώσεις του στην ΕΡΤ, την Τετάρτη, σε σχέση με την πληροφόρηση της Τουρκίας για μελέτες που αφορούν το τεμάχιο 8 της κυπριακής ΑΟΖ, ο κ. Κούσιος είπε ότι λανθασμένα χρησιμοποιήθηκε η λέξη «υποκλοπή».
 
«Το όλο θέμα δημιουργήθηκε από ένα γλωσσικό ατόπημα, όταν χρησιμοποίησα τη λέξη ‘υποκλοπή’ η οποία και σαφώς ήταν λανθασμένη. Έχω ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει καμία υπόνοια ή ανησυχία για διαρροή οποιονδήποτε πληροφοριών από τις δύο αδειοδοτημένες εταιρείες, ΕΝΙ και Total» είπε.
 
Συνέχισε, λέγοντας ότι οι ενέργειες της Τουρκίας συγκλίνουν στο να υποθέσει κανείς ότι είχε κάποιές πληροφορίες για να επιχειρήσει γεώτρηση στο συγκεκριμένο σημείο, ενώ παρέπεμψε και στις έρευνες που διενεργούσε για δύο περίπου χρόνια το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Μπαρμπαρός στην περιοχή.
 
Ερωτηθείς αν η Τουρκία άντλησε ενημέρωσή και από ανάρτηση στοιχείων στην ιστοσελίδα του Τμήματος Περιβάλλοντος, κατά το παρελθόν, ο κ. Κούσιος είπε ότι «δεν μπορώ να γνωρίζω αν η Τουρκία χρησιμοποίησε αυτά τα δεδομένα».
 
Εξήγησε ότι βάσει της εθνικής νομοθεσίας, αλλά και ευρωπαϊκών οδηγιών, ήταν υποχρεωμένα Τμήματα της Κυβέρνησης να δημοσιεύουν κάποια στοιχεία που αφορούν τις γεωτρήσεις, για σκοπούς ελέγχου περιβαλλοντικών επιπτώσεων και εργασιακής ασφάλειας. «Το 2017, όταν προέκυψε το θέμα, με ενέργειες της Κυβέρνησης αφαιρέθηκαν τα στοιχεία από το διαδίκτυο και η Κυβέρνηση κατέθεσε νομοσχέδιο στη Βουλή για τροποποίηση του νόμου» με αποτέλεσμα να σταματήσει η ανάρτηση τους", είπε.
 
Κληθείς να σχολιάσει αναφορές του ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού, που είπε ότι οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας αποδεικνύουν ότι η κυπριακή ΑΟΖ δεν είναι θωρακισμένη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απάντησε ότι «η κυπριακή ΑΟΖ είναι θωρακισμένη νομικά και πολιτικά». Αναφέρθηκε στις διμερείς συμφωνίες της Κύπρου με κράτη της περιοχής, για οριοθέτηση της ΑΟΖ, λέγοντας ότι «αυτό αποτελεί από μόνο του, πέραν των άλλων, νομική κατοχύρωση».
 
Συνέχισε, λέγοντας ότι «έχουμε κατοχυρώσει και πολιτικά την ΑΟΖ, πέραν από τις διμερείς και με τις τριμερείς συμφωνίες, την υπογραφή για τον αγωγό EastMed και τη συμπαράσταση που έχουμε στο θέμα των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας, όχι μόνο από τις χώρες της περιοχής αλλά και από την ΕΕ, τη Ρωσία, την Αμερική, τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, περιλαμβανομένης της Βρετανίας».
 
«Σε αυτό το θέμα θα πρέπει να τονίσω εμφαντικά ότι οι ενέργειες του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Χριστοδουλίδη, είναι σε πλήρη εναρμόνιση με τις οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας. Θέλω να πιστοποιήσω τις άριστες σχέσεις που έχει ο Υπουργός Εξωτερικών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος τον περιβάλλει με πλήρη εμπιστοσύνη και τον θεωρεί έναν από τους στενότατους συνεργάτες του» είπε ο κ. Κούσιος.
 
Κάλεσε παράλληλα «να επικεντρωθούμε στο πρόβλημα ουσίας που αντιμετωπίζουμε, που είναι η ληστρική επιδρομή, η επίθεση της Τουρκίας στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη και να μην αναλωνόμαστε σε επίρριψη ευθυνών ή να δημιουργούμε μη ουσίας θέματα αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή».
 
Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο, «επιβάλλεται η εθνική ομοψυχία και η συνεργασία για να αντιμετωπίσουμε την επεκτατική πολιτική της Τουρκίας».
 
Ο κ. Κούσιος είπε ακόμη ότι πέραν των διπλωματικών ενεργειών που γίνονται σε όλα τα επίπεδα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε για το θέμα των τουρκικών ενεργειών και ομολόγους του, με τους οποίους είχε την ευκαιρία να συναντηθεί στο Ισραήλ, κατά την παρουσία του στις εκδηλώσεις για το 5ο Παγκόσμιο Φόρουμ για το Ολοκαύτωμα.
 
Είπε επίσης ότι ο Υπουργός Εξωτερικών έθεσε έντονα το θέμα στο πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ, ενώ ανέφερε ότι γίνονται όλες οι αναγκαίες ενέργειες προς κάθε κατεύθυνση.
 
Σύμφωνα με τον κ. Κούσιο, στο προσεχές διάστημα αναμένεται η επίσκεψη του Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιου για θέματα ενέργειας, Φράνσις Φάνον, στην Κύπρο. Η επίσκεψη του κ. Φάνον, που ήταν προγραμματισμένη για αυτή την εβδομάδα, δεν κατέστη δυνατό να πραγματοποιηθεί και αναμένεται ο επανακαθορισμός της, πρόσθεσε.
 
Είπε τέλος ότι αναμένεται να επανακαθοριστεί η ημερομηνία της επίσκεψης στην Κύπρο του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, καθώς και η οριστικοποίηση της ημερομηνίας της επίσκεψης του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

 

Πηγή ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 23:14

Τελευταιες Ειδησεις

19 Μαρτίου
Εντός του έτους νομοσχέδιο το οποίο θα διέπει τη δημιουργία πανεπιστημιακών κλινικών
09:48
Μεγάλες ζημίες προκλήθηκαν από τη χθεσινή θεομηνία
09:14
Έτοιμο το "Τζένιφερ" να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια 500 τόνων στη Γάζα
08:53
Υπουργός Ενέργειας: Εφικτή η ολοκλήρωση του τερματικού στο Βασιλικό
08:48
Τρία οχήματα καταστράφηκαν ολοσχερώς από φωτιά στη Γεροσκήπου
08:38
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
06:48
ΗΠΑ: Νεκρός ο Μαρουάν Ίσα - Το «Νο3» του στρατιωτικού σκέλους της Χαμάς
06:38
Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν πυραύλους και drones των Χούθι
06:15
Βρυξέλλες: Βοήθεια ύψους 5 δισ. ευρώ στην Ουκρανία ενέκριναν οι Υπουργοί Εξωτερικών
06:02
Το Ισραήλ προχώρησε σε νέα αεροπορικά πλήγματα στη Συρία
05:56
«Αμάλθεια»: Συνάντηση 40 και πλέον κρατών στην Κύπρο ανακοίνωσε ο Κόμπος (ΒΙΝΤΕΟ)
05:55
Επί ποδός καθ'όλη της διάρκεια της νύχτας δεκατρία συνεργεία της Πυροσβεστικής για να επιλύσουν τα προβλήματα
05:53
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.