Ενημέρωση των μελών του Σ.Α. από την Ελίζαμπεθ Σπέχαρ

Ικανοποίηση για την ομόφωνη και ισχυρή υποστήριξη των μελών του Σ.Α. προς την ειρηνευτική διαδικασία, τον ρόλο της αποστολής καλών υπηρεσιών στην Κύπρο και την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, εξέφρασε η ειδική αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της κεκλεισμένων των θυρών ενημέρωσης του σώματος.


 
Η ενημέρωση διήρκεσε πάνω από μιάμιση ώρα κι όπως είπε η κ. Σπέχαρ, υπενθύμισε στα μέλη ότι η ειρηνευτική διαδικασία βρίσκεται σε παύση τα τελευταία δύο χρόνια, μετά τον τερματισμό της Διάσκεψης για την Κύπρο τον Ιούλιο του 2017, στον Κραν Μοντανά. Ωστόσο, υπενθύμισε την ενθαρρυντική συνάντηση που έλαβε χώρα πρόσφατα, το Νοέμβριο του 2019, στο Βερολίνο, μεταξύ του ΓΓ, του κ. Αναστασιάδη και του κ. Ακιντζί.
«Ήταν η πρώτη φορά που οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν από κοινού με τον ΓΓ, από το κλείσιμο της Διάσκεψης για την Κύπρο, τον Ιούλιο του 2017 κι από αυτή την άποψη ήταν σημαντικό», είπε.
 
Η κ. Σπέχαρ αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της συνάντησης του Βερολίνου, όπως αυτά αποτυπώνονται στην ανακοίνωση του ΓΓ. Είπε ότι «οι ηγέτες επαναβεβαίωσαν παρουσία του ΓΓ την δέσμευσή τους σε συνολική συμφωνία εντός ενός προβλεπτού ορίζοντα, στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, ότι τίθεται στα σχετικά ψηφίσματα του Σ.Α. συμπεριλαμβανομένου του 716/1991».
 
Υπογράμμισε επίσης στα μέλη τις αναφορές της έκθεσης στις σφυγμομετρήσεις της κυπριακής κοινής γνώμης οι οποίες δείχνουν ότι και στις δύο κοινότητες υπάρχει υψηλή επιθυμία για συνολική διευθέτηση. Αλλά την ίδια στιγμή υπάρχει αυξανόμενος σκεπτικισμός για το αν ακόμη είναι δυνατή
 
«Ο ρόλος των ηγετών παραμένει κρίσιμος και ο ρόλος των εγγυητριών δυνάμεων είναι επίσης κλειδί στο να φτάσουμε σε λύση», είπε η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ στην Κύπρο.
 
Μίλησε επίσης για την προτροπή του ΓΓ προς τους ηγέτες και τις εγγυήτριες δυνάμεις κι άλλα ενδιαφερόμενα μέρη να κάνουν παραγωγική χρήση της προσεχούς περιόδου, ώστε να επιδείξουν με πειστικότητα ότι επιστρέφοντας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, «αυτή η φορά θα είναι όντως διαφορετική».
 
Η κ. Σπέχαρ είπε πως ενημερώνοντας τα μέλη αναφέρθηκε και στο  περιβάλλον των αυξανόμενων εντάσεων που υπάρχει στην περιοχή το τελευταίο διάστημα.
 
«Όπως ο ΓΓ υπογράμμισε στην έκθεσή του, συνεχίζει να παρακολουθεί στενά και με ανησυχία αυτές τις εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένων όσων σχετίζονται με τους υδρογονάνθρακες. Ο ΓΓ επανέλαβε το κάλεσμα για σοβαρές προσπάθειες προς αποφυγή οποιασδήποτε περαιτέρω κλιμάκωσης και αποπυροδότηση της έντασης».
 
Αναφερόμενη στο ρόλο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, είπε πως συνεχίζει να διατηρεί την ηρεμία και τη σταθερότητα στην ουδέτερη ζώνη και υποστηρίζει τη μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ των δύο κοινοτήτων, που αποτελούν κρίσιμες προϋποθέσεις για τη διασφάλιση βιώσιμης ειρήνης. Τέλος είπε πως ενημέρωσε τα μέλη του ΣΑ για τα θέματα που αφορούν την εξουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην ουδέτερη ζώνη.
 
Σε ερώτηση Τουρκάλας δημοσιογράφου για την συμμετοχή στη χρηματοδότηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ από την Κυπριακή Δημοκρατία και την Ελλάδα, η κ. Σπέχαρ διαβεβαίωσε πως «δεν επηρεάζει την αμεροληψία».
 
Σε ερώτηση αν έχουμε περίοδο αναμονής μέχρι την εκλογή νέου ηγέτη της Τουρκοκυπριακής κοινότητας, η κ. Σπέχαρ απλά υπενθύμισε την δέσμευση των ηγετών σε συνάντηση 5+1 στην κατάλληλη φάση. Είπε πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και πως όλα τα μέρη ενδιαφέρονται να λάβει χώρα αυτή η συνάντηση στην κατάλληλη στιγμή.
 
Σε ερώτηση για τις συναντήσεις που είχε την περασμένη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον, η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ είπε πως ήταν για δύο μέρες στην αμερικανική πρωτεύουσα όπου συνομίλησε με ανώτερους αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, καθώς και μέλη του Κογκρέσου.
 
«Συνεχίζουν να παραμένουν πολύ υποστηρικτικοί στην ειρηνευτική διαδικασία για την Κύπρο, και στις δύο αποστολές – των καλών υπηρεσιών και της ΟΥΝΦΙΚΥΠ».

Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΑΖ/ΓΧΡ)

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 23:19

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Τμήμα Μετεωρολογίας-1ο Δελτίου Καιρού 19/4/24
06:13
Οι ΗΠΑ άσκησαν το βέτο που διαθέτουν κατά τη ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την ένταξη της Παλαιστίνης ως κράτους πλήρους μέλους στον ΟΗΕ
06:05
Έλαβε χώρα η αντεπίθεση του Ισραήλ εναντίον του Ιράν-Έπληξε στρατιωτική αεροπορική βάση
05:45
18 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
22:00
Πυραύλοι από τις ΗΠΑ μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ, μέσω Κύπρου
21:41
Στο χείλος του γκρεμού η Μέση Ανατολή, τονίζει ο Αντόνιο Γκουτέρες
21:22
Ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από Κυβέρνηση και ΕΕ η Βουλή
21:19
Τριτοκοσμικές συνθήκες στο Νοσοκομείο Τρόοδους, καταγγέλλει ο Διευθυντής του
19:23
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίο Καιρού 18/4/2024
19:19
Μείωση της βροχόπτωσης στην Κύπρο τις επόμενες δεκαετίες
19:12
Στην 'Αγκυρα πλέον η ευθύνη ανταπόκρισης για επόμενο βήμα, λέει ο Κόμπος
19:08
Ανησυχία για τον θάνατο ανθρώπων, οι οποίοι είχαν προσβληθεί από τη γρίπη των πτηνών
17:53
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.