Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επικεντρωμένα τα βλέμματα

Στις Βρυξέλλες μεταφέρονται οι επόμενες κινήσεις Λευκωσίας και Αθήνας, καθώς θα τεθούν ενώπιον των Ευρωπαίων εταίρων οι νέες προκλήσεις της Τουρκίας: η συμφωνία με τη Λιβύη για τις θαλάσσιες ζώνες η οποία καταπατά δικαιώματα των χωρών της περιοχής, αλλά και η συνεχιζόμενη παράνομη γεωτρητική δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ.  

Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα λάβει χώρα την Πέμπτη και την Παρασκευή, αναμένεται να τεθεί το θέμα από τον πρόεδρο Αναστασιάδη και τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη, με στόχο να συμπεριληφθεί στα συμπεράσματα των Ευρωπαίων ότι η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης είναι εκτός νομιμότητας.
Στο πλαίσιο αυτό, κρίθηκε αναγκαίο όπως ο πρόεδρος Αναστασιάδης αναχωρήσει νωρίτερα για τις Βρυξέλλες, για σειρά συναντήσεων με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, καθώς και αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, δήλωσε στο ΡΙΚ ότι η κυπριακή αντιπροσωπεία μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες, για επαφές και προετοιμασία για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Ανέφερε ότι σε συνεννόηση και συντονισμό με την ελληνική Κυβέρνηση, ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα θέσει ξεκάθαρα ενώπιον του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τα ζητήματα που απασχολούν την Κύπρο και την Ελλάδα.
Στόχος, τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, είναι να επιβληθούν τέτοια μέτρα στην Τουρκία, ώστε να υποχρεωθεί να σταματήσει τις έκνομες ενέργειές της ή εάν δεν το πράξει, να υποστεί κόστος.

Άκυρη η συμφωνία Άγκυρας - Τρίπολης για τους Ευρωπαίους

Ρητή αναφορά στο μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης θα περιέχει το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, το οποίο επικαλείται καλά ενημερωμένες πηγές, η συμφωνία θα χαρακτηρίζεται ως "άκυρη".
Ειδικότερα, θα σημειώνεται ότι η συμφωνία που συνήφθη μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης για την οριοθέτηση των ζωνών επιρροής και συμφερόντων τους στη Μεσόγειο, είναι άκυρη από ευρωπαϊκή σκοπιά. Θα αναφέρεται, ακόμη, ότι το μνημόνιο κατανόησης παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών, δεν εναρμονίζεται με το Δίκαιο της Θάλασσας και ως εκ τούτου δεν μπορεί να έχει κανενός είδους νομικές συνέπειες για τρίτες χώρες.

Σύνταξη: Μαρία Λουκαΐδου

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 23:56

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Μονόωρη στάση εργασίας αυτή την ώρα στο ΡΙΚ
13:30
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13:04
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.