Απαραίτητη η οικονομική διπλωματία, τονίζει ο ΥΠΕΞ

Η οικονομική διπλωματία είναι απαραίτητη και τα τελευταία χρόνια έχει αναχθεί ως μία εκ των κορυφαίων προτεραιοτήτων του Υπουργείου Εξωτερικών, τόνισε ο αρμόδιος Υπουργός Νίκος Χριστουλίδης, σημειώνοντας πως η δημιουργία εξειδικευμένης μονάδας οικονομικής διπλωματίας αποτελεί απόδειξη αυτής της δέσμευσης.

Σε ομιλία του σε εκδήλωση του ΚΕΒΕ για την βράβευση του κορυφαίου διπλωμάτη της χρονιάς, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέδειξε το εργαλείο της οικονομικής διπλωματίας ως μέσο προώθησης κοινών οικονομικών συμφερόντων σε μια εποχή που η παγκόσμια οικονομική τάξη απειλείται από τάσεις προστατευτισμού και άνοδο του οικονομικού εθνικισμού, φαινόμενα που αποτελούν εμπόδια σε επενδυτικές και εμπορικές δραστηριότητες, επηρεάζοντας αρνητικά την παγκόσμια ανάπτυξη και ευημερία.

«Αυτοί είναι μόνο μερικοί από τους λόγους που καθιστούν την οικονομική διπλωματία απαραίτητη. Είμαστε αναγκασμένοι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα επίπεδα στη διάθεσή μας για να προωθήσουμε τα κοινά μας οικονομικά συμφέροντα, για να διασφαλίσουμε ίδιους κανόνες για όλες τις οικονομίες, είτε μικρές είτε μεγάλες», τόνισε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Υπενθυμίζοντας την οικονομική κρίση που κτύπησε την Κύπρο το 2013, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως «έκτοτε πετύχαμε να μετατρέψουμε μια οικονομία σε κίνδυνο σε μια ιστορία σθεναρής οικονομικής ανάκαμψης, προσελκύοντας διεθνούς επαίνους».

Τόνισε ωστόσο ότι «ένα από τα πιο πολύτιμα μαθήματα που πήραμε από τη οικονομική κρίση, ήταν η σημασία της αλληλεπίδρασης μεταξύ των οικονομιών των κρατών μας και τη σημασία της πολυμερούς συνεργασίας στην αντιμετώπιση προκλήσεων αυτού του μεγέθους».

Ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ταυτόχρονα πως στη συνεχώς μεταβαλλόμενη εποχή της παγκοσμιοποίησης με σημαντικές αλλαγές στις διεθνείς σχέσεις, τα όρια μεταξύ της διεθνούς πολιτικής και των διεθνών οικονομικών σχέσεων έχουν γίνει πιο θολά. «Με άλλα λόγια, οι οικονομικές συνεργασίες συνιστούν αναπόσπαστο μέρος των πολιτικών συνεργειών», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, όπως είπε, στην καρδιά των επιδιώξεων της οικονομικής διπλωματίας βρίσκεται η αναγνώριση ότι η επικέντρωση στην εμπορική διπλωματία και μόνο, ήτοι η προώθηση εξαγωγών και η προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων, δεν είναι πλέον αρκετή.

«Πιστεύουμε», πρόσθεσε, «ότι η οικονομική διπλωματία έχει ένα πιο ευρύ ρόλο να διαδραματίσει, προωθώντας συνεκτικά όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, συνεισφέροντας στην ενίσχυση των πολιτικών σχέσεων».

Σε αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε, το ΥΠΕΞ ξεκίνησε τη διαδικασία για εκπόνηση στρατηγικής για την οικονομική διπλωματία σε συνεργασία με άλλα Υπουργεία και εμπλεκόμενους φορείς του δυναμικού κυπριακού οικοσυστήματος.

Η στρατηγική, συνέχισε, αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2019.

«Πέραν των κλασσικών πτυχών, όπως τη διευκόλυνσης της πρόσβασης σε ξένες αγορές, την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και τον επηρεασμό διεθνών κανόνων προς όφελος εθνικών συμφερόντων, στοχεύουμε μια στρατηγική που θα προωθεί το όνομα (brand) και την κουλτούρα της Κύπρου», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 00:39

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.