Για Κυπριακό-ΑΟΖ μίλησε ο ΠτΒ στη Διακοινοβουλευτική

Το Κυπριακό δεν θα είχε παραμείνει ανεπίλυτο για τόσες δεκαετίες αν η Τουρκία δεν είχε παραβιάσει τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και σεβόταν τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, σε παρέμβαση στις εργασίες της 141ης Διάσκεψης της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης, στο Βελιγράδι.

Επεσήμανε ότι οι επανειλημμένες προκλητικές ενέργειες της κατοχικής δύναμης στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου συνιστούν όχι μόνο παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και παραβιάσεις της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, παραβιάσεις που απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ιδιαίτερα μετά την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία.

Ο κ. Συλλούρης είπε ότι η προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας μπορεί να οδηγήσει σε ουσιαστική πρόοδο προς όφελος μιας παγκόσμιας έννομης τάξης, η οποία θα ανταποκρίνεται καλύτερα στις αυξανόμενες ανάγκες, προσδοκίες και ανησυχίες των πολιτών. Επεσήμανε ότι το διεθνές δίκαιο αποτελεί ένα περιεκτικό και νομικά δεσμευτικό διεθνές πλαίσιο, επί του οποίου κάθε χώρα, μικρή ή μεγάλη, πλούσια ή φτωχή, πρέπει να θεμελιώνει τις σχέσεις της με τον υπόλοιπο κόσμο, προκειμένου να διασφαλιστεί η ειρήνη και η ευημερία σε εθνικό αλλά και διεθνές επίπεδο.

Ανέφερε επιπρόσθετα ότι είναι κοινώς παραδεκτό πως το μέλλον της παγκόσμιας ειρήνης και ευημερίας είναι εφάμιλλο με την επίτευξη ενός ενισχυμένου πλαισίου κανόνων διεθνούς δικαίου, το οποίο μπορεί να προκύψει μέσα από τη συνεργασία μεταξύ κρατών.

Μιλώντας για το ρόλο των εθνικών κοινοβουλίων στις συντονισμένες προσπάθειες για προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της αποτελεσματικής εφαρμογής του διεθνούς δικαίου, ο κ. Συλλούρης σημείωσε ότι, στο πλαίσιο μιας θεσμοθετημένης περιφερειακής συνεργασίας, τα κοινοβούλια ως οι κύριοι φορείς διασφάλισης της ευημερίας των πολιτών έχουν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν μέσω κοινών πρωτοβουλιών, δράσεων και συνεργειών.

Επιπρόσθετα, είπε, μέσω της κοινοβουλευτικής διπλωματίας, μπορούν να προωθηθούν περαιτέρω υπάρχουσες συνεργασίες, να ενισχυθούν υφιστάμενες σχέσεις με άλλα κοινοβούλια ή και να δημιουργηθούν νέες. Ενημέρωσε τους συμμετέχοντες ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων έχει ήδη ενεργοποιήσει τρείς τριμερείς συνεργασίες, ενώ εξετάζεται και η σύναψη παρόμοιων τριμερών συνεργασιών και με άλλα κοινοβούλια της ευρύτερης περιοχής μας.

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 00:50

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.