Λακκοτρύπης: Η ΕΝΙ διαβεβαίωσε την δέσμευσή της

Ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης δήλωσε ότι οι εκπρόσωποι της εταιρείας ΕΝΙ στην Κύπρο με τους οποίους συναντήθηκε το πρωί, το διαβεβαίωσαν ότι η δέσμευση της εταιρείας προς την Κύπρο είναι δεδομένη και σταθερή, όπως είναι και στο ερευνητικό πρόγραμμα.


 
Ερωτηθείς από δημοσιογράφους για τις δηλώσεις του διευθύνονται Συμβούλου της ΕΝΙ Κλαούντιο Ντεσκάλτσι για το θέμα της γεώτρησης στην Κύπρο στο περιθώριο εκδήλωσης για το σχέδιο Νεανικής Επιχειρηματικότητας, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι είχε την ευκαιρία σήμερα το πρωί να συζητήσει το συγκεκριμένο θέμα με τους εκπροσώπους της εταιρείας στην Κύπρο, τους οποίους κάλεσε για να του εξηγήσουν μέσα σε ποιο πλαίσιο έγιναν αυτές οι δηλώσεις.
 
«Φαίνεται ότι ο κ. Ντεσκάλτσι – χωρίς βέβαια να θέλω να μιλήσω εκ μέρους του- απαντούσε σε ερώτημα αν τον ανησυχούν οι κλιμακούμενες προκλήσεις της Τουρκίας στην περιοχή της Α. Μεσογείου και γενικότερα στην περιοχή μας και ο ίδιος, αν δείτε την απάντηση, απάντησε ότι δεν τον ανησυχούν και συνέχισε βεβαίως να πει ότι δεν θέλουν να προκληθεί οποιοδήποτε επεισόδιο», ανέφερε.
 
Πρόσθεσε ότι εκπρόσωπος της εταιρείας του είπε ότι η αναφορά Ντεσκάλτσι αφορούσε την ασφάλεια του προσωπικού της εταιρείας.
 
Επαναλαμβάνοντας ότι η δέσμευση της ΕΝΙ στην Κύπρο είναι δεδομένη, είπε ότι αυτό αποτυπώνεται και από το γεγονός ότι οι προετοιμασίες για το ερευνητικό πρόγραμμα προχωρούν κανονικά, ενώ έχουν υπογραφεί και οι συμβάσεις για το γεωτρύπανο που θα κάνει τις γεωτρήσεις TOTAL – ENI.
 
Ερωτηθείς κατά πόσο μπορεί να εκμεταλλευτεί η Άγκυρα δηλώσεις όπως του κ. Ντεσκάλτσι για να στείλει πλοία και να ανατρέψει το πρόγραμμα της Κύπρου, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όσο λιγότερα λέγονται τόσο το καλύτερο.
 
«Εμείς αυτή τη στιγμή, γνωρίζουμε τον προγραμματισμό, το παράθυρο που θα αρχίσουν οι γεωτρήσεις, γνωρίζουμε και τους στόχους που έχουν επιλεγεί, απλά επιλέγουμε να μην κάνουμε καμιά αναφορά», δήλωσε.
 
Πρόσθεσε ότι το ίδιο έχει ζητήσει και από τις εταιρείες, δηλαδή να είναι πολύ προσεκτικοί στο πώς τοποθετούνται σε συγκεκριμένες ερωτήσεις, αφού το συγκεκριμένο θέμα έχει πάρα πολύ ενδιαφέρον και εντός και εκτός Κύπρου.
Ερωτηθείς πότε ξεκινά το γεωτρύπανο, είπε ότι το παράθυρο είναι να ξεκινήσουν τέλος αυτού του έτους, αρχές του επομένου και αναμένουν να καθοριστεί με ακρίβεια.
 
Σε ερώτηση κατά πόσο θεωρεί ότι υπήρξε παρερμηνεία των δηλώσεις Ντεσκάλτσι, είπε «εμείς το αντιλαμβανόμαστε ότι δεν έχει αλλάξει οτιδήποτε ως προς την δέσμευσή τους προς τη χώρα μας, ο ίδιος στην αναφορά του είχε πει ότι δεν τον απασχολεί ή προβληματίζει το τι συμβαίνει και όπως μας έχουν εξηγήσει η δήλωσή του αφορούσε την ασφάλεια του προσωπικού της εταιρείας».
 
EuroAsia Interconnector: Τεχνικές συζητήσεις για να διασφαλιστεί η διαλειτουργικότητα των καλωδίων
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ερωτηθείς για συνέντευξη του Έλληνα Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκη στο ΚΥΠΕ για το θέμα του EuroAsia Interconnector, ο Υπουργός ανέφερε ότι το τελευταίο διάστημα η κυπριακή πλευρά είχε κάνει μια προσπάθεια να διατηρηθεί το έργο του EuroAsia Interconnector ως ενιαίο, δηλαδή τα τρία κομμάτια του Ισραήλ- Κύπρου, Κύπρου – Κρήτης και Κρήτης- Αττικής να παραμείνουν ως ενιαίο έργο κοινού ενδιαφέροντος.
 
Πρόσθεσε ότι η ελλαδική πλευρά αποφάσισε ότι το κομμάτι Κρήτης – Αττικής θέλει να το κρατήσει ως εθνικό και δεν χρειαζόταν καμιά χορηγία, ακριβώς όπως είπε ο Υπουργός Ενέργειας της Ελλάδας, λόγω του επείγοντος που υπάρχει για την ενεργειακή ασφάλεια της Κρήτης.
 
«Αφού η ελλαδική πλευρά επέμενε να αφήσει το κομμάτι Κρήτης – Αττικής ως εθνικό, η προτεραιότητες μας ήταν πρώτον να διατηρηθεί το κομμάτι Ισραήλ – Κύπρου και Κύπρου – Κρήτης ως έργο κοινού ενδιαφέροντος της ΕΕ, δηλαδή να μπορεί να χρηματοδοτηθεί, κάτι το οποίο πετύχαμε με την τελευταία λίστα  και επίσης το δεύτερο, εξίσου σημαντικό να διασφαλιστεί η διαλειτουργικότητα των δύο καλωδίων», είπε.
 
 Δηλαδή, όπως εξήγησε, το καλώδιο που θα πηγαίνει από το Ισραήλ στην Κύπρο και στην Κρήτη θα μπορεί να είναι συμβατό με εκείνο που πηγαίνει από την Κρήτη προς την Αττική και προς αυτή την κατεύθυνση γίνονται τεχνικές συζητήσεις «και πρέπει να πω ότι υπάρχει η βούληση και η θέληση από την ελλαδική πλευρά ακριβώς για να το πετύχουμε».
 
 
181 εγκρίσεις για το σχέδιο νεανικής επιχειρηματικότητας
----------------------------------------------------------------------------------
Σε δηλώσεις για την εκδήλωση παράδοσης εγκριτικών επιστολών της 2ης Προκήρυξης του Σχεδίου Νεανικής Επιχειρηματικότητας, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι δόθηκαν 181 εγκρίσεις για το δεύτερο σχέδιο νεανικής επιχειρηματικότητας σε 181 νέους και νέες που θα λάβουν χορηγία για να προχωρήσουν με τις επιχειρηματικές τους ιδέες.
 
Το Υπουργείο, είπε για την προγραμματική περίοδο 2014-20 έχει εφαρμόσει σχέδια μέχρι σήμερα των 113,5 εκατ. ευρώ από ένα συνολικό κονδύλι 120 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 6,5 εκατ. ευρώ, είπε, θα προκηρυχθούν σε σχέδια αμέσως τις επόμενες μέρες.
 
Σημείωσε επίσης ότι το Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας έχει καταφέρει να απορροφήσει και να δεσμεύσει πλήρως ολόκληρο το κονδύλι που του έχει διατεθεί για τη συγκεκριμένη προγραμματική περίοδο.
 
 
Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΘΝΕ/ΓΧΡ) 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 00:55

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Η ΔΗΠΑ χαιρετίζει το νέο πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας
14:40
ΕΔΕΚ: Το τρίτο πακέτο μέτρων προσφέρει σημαντική στήριξη σε ευάλωτες ομάδες
14:22
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.