Τα κόμματα για τη συνέχιση των προκλήσεων Τουρκίας στην ΑΟΖ

Τοποθετήσεις για τη συνέχιση των προκλήσεων της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και τη στήριξη συμμάχων της Κυπριακής Δημοκρατίας έκαναν σήμερα αρχηγοί ή εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων, στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης και οικονομικής ενίσχυσης του Παγκύπριου Συνδέσμου Καρκινοπαθών και Φίλων (ΠΑΣΥΚΑΦ).



Σε δηλώσεις του, έξω από το περίπτερο, που στήθηκε στη Λεωφόρο  Μακαρίου, στη Λευκωσία, για την 28η εκστρατεία οικονομικής ενίσχυσης και ενημέρωσης του ΠΑΣΥΚΑΦ «Μαζί στη ζωή», ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Νίκος Τορναρίτης, δήλωσε ότι «αποδεικνύεται καθημερινά ότι η Κύπρος είναι ο καλόπιστος εταίρος στο γεωπολιτικό μας σύστημα», προσθέτοντας ότι «αποδεικνύεται καθημερινά ότι οι τριμερείς συνεργασίες, που ανέπτυξε η κυπριακή Δημοκρατία τα τελευταία χρόνια φέρνουν αποτελέσματα».

Όπως είπε, «η Κύπρος αυτή την ώρα προτάσσει το διεθνές δίκαιο, προτάσσει τη νομιμότητα, προτάσσει την ευρωπαϊκή της ιδιότητα», σημειώνοντας πως «αυτά είναι τα εργαλεία που έχουμε στα χέρια μας, αυτά είναι τα όπλα που έχουμε στα χέρια μας και αυτά θα εξασκήσουμε σε όλα τα επίπεδα».

Εξέφρασε την ελπίδα πως «το δίκαιο στο τέλος της ημέρας θα υπερισχύσει».
 
Στη συνέχεια, προσήλθε στο περίπτερο για να δώσει εισφορά στην εκστρατεία του ΠΑΣΥΚΑΦ, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, ο οποίος δήλωσε ότι «οι προκλήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ  ήταν αναμενόμενες», για να συμπληρώσει ότι όπως είχε πει προ πολλού «δεν ήταν μια μεμονωμένη ενέργεια η εισβολή της Τουρκίας στην ΑΟΖ και οι προκλήσεις θα συνεχιστούν και θα ενταθούν».

«Η Τουρκία», είπε, «είναι ξεκάθαρο ότι από την μία αμφισβητεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και από την άλλη θέλει να αναστείλει και στοχεύει στο να αναστείλει το ενεργειακό μας πρόγραμμα, αλλά ταυτόχρονα και παράλληλα, επειδή υπάρχει πρωτοβουλία του ΓΓ για ενδεχόμενη επανέναρξη των συνομιλιών ή για μια διάσκεψη επίσημη ή άτυπη, η Τουρκία με τις ενέργειες της ουσιαστικά δημιουργεί ένα εκβιαστικό περιβάλλον για να μας σύρει κάτω από την απειλεί των κανονιοφόρων σε συνομιλίες».

Ανέφερε ακόμα πως αυτός είναι ο μεγάλος στόχος της Τουρκίας, για να σημειώσει πως «το θέμα είναι κατά πόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αποδεχτεί να συμμετάσχει έστω σε μια άτυπη διάσκεψη ενόσω η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και να βρίσκεται στα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ και να κάνει γεωτρήσεις».
 
Είπε πως υπάρχει ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου ότι δεν μπορούν να διεξαχθούν συνομιλίες ενόσω η Τουρκία δεν τερματίζει τις παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, εκφράζοντας την ελπίδα ο Πρόεδρος να σεβαστεί αυτή την ομόφωνη απόφαση.

«Πέραν τούτου, με τα δεδομένα όπως έχουν δημιουργηθεί , με τη στήριξη που φαίνεται να τυγχάνει η Τουρκία και από τις μεγάλες δυνάμεις, δυστυχώς, και την ανοχή της ΕΕ, αλλά και με τους όρους που έχει θέσει ο ΓΓ πολύ φοβάμαι ότι είτε επίσημη διάσκεψη γίνει είτε άτυπη διάσκεψη με αυτά τα δεδομένα, η δική μας πλευρά θα βρεθεί σε μια πάρα -πάρα πολύ δύσκολη, για να μην πω τραγική, θέση και ενδεχόμενα να είναι και η τελευταία πράξη του Κυπριακού», είπε ο κ. Λιλλήκας.

Στη συνέχεια σε δηλώσεις προέβη για το ίδιο θέμα ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη Πόλυς Παλλήκαρος, ο οποίος είπε ότι «είναι κάτι το οποίο αναμέναμε να συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις, αλλά θα πρέπει να παίρνουμε τη στήριξη και θα πρέπει να προσπαθούμε αυτή η στήριξη να ενισχύεται, ούτως ώστε να καταλήξουμε αν τα καταφέρουμε να μετατραπεί και σε κόστος προς την Τουρκία».

«Μόνο τότε η Τουρκία μπορεί να αντιληφθεί και να υποχωρήσει», συμπλήρωσε.
 
Ακολούθησε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, ο οποίος είπε πως «η διαμόρφωση περιφερειακών συμμαχιών, που θα ενισχύσουν το ενεργειακό μας πρόγραμμα, αλλά και την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων είναι φυσικά καλοδεχούμενες», προσθέτοντας ότι «από εκεί και πέρα, όμως, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την τούρκικη επεκτατικότητα και προκλητικότητα».

Όπως είπε, «πρέπει άμεσα να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια με μια πολυδιάστατη, πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική η οποία θα μας επιτρέψει να ασκήσουμε πίεση πάνω στην Τουρκία», συμπληρώνοντας πως «πρέπει να σταλεί το μήνυμα στην Άγκυρα πως οι πειρατικές ενέργειες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας έχουν κόστος».

«Δυστυχώς», είπε, «σε αυτό τον τομέα μέχρι σήμερα δεν έχουμε δει την απαραίτητη αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα που θα θέλαμε».
 
Σε δηλώσεις της στη συνέχεια, η εκπρόσωπος Τύπου και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΣ ΕΔΕΚ, Μαρία Παναγιώτου, είπε ότι «οι τουρκικές προκλήσεις εδώ και πάρα πολλούς μήνες συνεχίζονται και κλιμακώνονται και ήταν κάτι το οποίο είχαμε προβλέψει και ως ΕΔΕΚ είχαμε καταθέσει και συγκεκριμένες προτάσεις στο Εθνικό Συμβούλιο πώς θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά αυτές τις κλιμακούμενες, προκλητικές και καταδικαστέες ενέργειες από πλευράς Τουρκίας».

Η κ. Παναγιώτου ανέφερε πως «είναι η στιγμή, είναι η ώρα να προχωρήσουμε με διπλωματικά μέσα, να ζητήσουμε επιτακτικά πολιτικές και οικονομικές, αν θέλετε, κυρώσεις από την ΕΕ», σημειώνοντας πως «θα πρέπει όλοι μαζί να ενισχύσουμε και να δράσουμε με όλες αυτές τις δυνάμεις που έχουμε κοινά συμφέροντα στο πλαίσιο της ΕΕ και να ζητήσουμε επιτακτικά, επιτέλους, να παρθούν κυρώσεις και μέτρα κατά της Τουρκίας ώστε να τερματιστεί όλη αυτή η ενέργεια».
 
«Αν συνεχίσουμε», ανέφερε, «να παρακολουθούμε παθητικά και να μένουμε στις λεκτικές διακηρύξεις που είναι μεν σημαντικές αλλά δεν φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, αυτές οι ενέργειες θα συνεχίζονται».

Κατέληξε λέγοντας πως «ο στόχος πλέον θα πρέπει να  επικεντρωθεί το πώς μέσα στο πλαίσιο της ΕΕ θα μπορούμε με συγκεκριμένες δράσεις να πάρουμε μέτρα κατά της όλης αυτής της κλιμακούμενης ενέργειας».

Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΕΛΑ/ΓΒΑ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 00:56

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
18:00
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.