Όλες οι δηλώσεις μετά την παρέλαση στη Λευκωσία

Στη Λευκωσία πραγματοποιήθηκε μεγάλη στρατιωτική παρέλαση, τον χαιρετισμό της οποίας δέχθηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. 

Τον πλαισίωσαν οι υπουργού Άμυνας Κύπρου και Ελλάδας Πρόεδρο, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας.
Στην παρέλαση παρουσιάστηκαν τα νέα σύγχρονα οπλικά συστήματα με τα οποία ενισχύθηκε πρόσφατα η Εθνική Φρουρά.   
Επιδείχθηκαν για πρώτη φορά τα υπερσύγχρονα αυτοκινούμενα πυροβόλα "Αλεξάντερ" 155 χιλιοστών, Σερβικής κατασκευής και προέλευσης. Είναι εξοπλισμένα με συστήματα ελέγχου πυρός και επικοινωνιών, τελευταίας τεχνολογίας. Είναι η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα, εξάγεται από τη Σερβία σε χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην παρέλαση προσκλήθηκε και παρέστη ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας.  
Επιδείχθηκαν, ακόμη, άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, αντιαρματικά όπλα και πυροβόλα, ως επίσης και αντιαεροπορικά αντιβαλλιστικά πυραυλικά συστήματα.   
Συμμετείχαν, πεζοπόρα και μηχανοκίνητα τμήματα της Εθνικής Φρουράς, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του Τμήματος Δασών και της Πολιτικής Άμυνας.
Της παρέλασης υπερίπταντο ελικόπτερα της Εθνικής Φρουράς και της Αστυνομίας.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας παραθέτει δεξίωση στα μέλη του διπλωματικού Σώματος.

Νίκος Αναστασιάδης

Η σημερινή ημέρα προσφέρεται για να αποτίσουμε φόρο τιμής σε όσους με τις θυσίες και τους αγώνες τους, συνετέλεσαν ώστε η Κυπριακή Δημοκρατία να αποκτήσει ανεξαρτησία και κρατική οντότητα, που παρά τα προβλήματα συνεχίζει να διατηρείται ακέραια, τουλάχιστον στη νομική της διάσταση, δήλωσε μετά το τέλος της παρέλασης ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.  
Υπογράμμισε ότι σήμερα είναι και μέρα προβληματισμού, αφού από το 1974 συνεχίζεται η βάρβαρη κατοχή εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και η αποστέρηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.  
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διεμήνυσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θέλει και επιδιώκει την ειρήνη και τη δημιουργία των συνθηκών που θα επιτρέψουν την ειρηνική συμβίωση όλων των νομίμων κατοίκων του νησιού.  
Ωστόσο, επισήμανε πως την ίδια ώρα, συνεχίζεται η ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης, με στόχο την προστασία της Κυπριακής Δημοκρατίας από νέες επιβουλές.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ότι οι τελευταίες εξελίξεις έχουν καταδείξει την αποφασιστικότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς για τη δημιουργία των συνθηκών που θα καταστήσουν εφικτή την επανέναρξη του διαλόγου.  
Στόχος είπε, είναι η εξεύρεση λύσης που θα επιτρέπει σε όλους του κατοίκους να ζουν σε μία Κύπρο, χωρίς εγγυήσεις, εξαρτήσεις και προνομιακή μεταχείριση οποιουδήποτε.
Καταληκτικά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχάρη το στράτευμα για την άψογη εμφάνιση στην σημερινή παρέλαση.

Νικόλαος Παναγιωτόπουλος

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, δήλωσε πως η παρουσία του στην Κύπρο την σημερινή ημέρα, αποτελεί στίγμα της απόλυτης υποστήριξης της Ελλάδας, προς την Κύπρο.
Σημείωσε, ότι η σημερινή παρέλαση, στέλνει ξεκάθαρα το μήνυμα, ότι η αποτρεπτική δύναμη, Ελλάδας και Κύπρου, είναι πάντα ισχυρή.  
Μιλώντας εξ ονόματος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του συνόλου του ελληνικού λαού, ο κύριος Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται πάντα δίπλα στην Κύπρο και αγωνίζεται για το κοινό όρμα: Για μια ενιαία, ανεξάρτητη και κυρίαρχη Κυπριακή Δημοκρατία, ελεύθερη και υπερήφανη, χωρίς κατοχικά στρατεύματα, και υποστηριζόμενη από το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Αλεξάνταρ Βουλίν

Ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βουλίν συνεχάρη τον Πρόεδρο και την ηγεσία της Κύπρου, για τη σημερινή επέτειο της κυπριακή ανεξαρτησίας. Τόνισε πως η Σερβία βρίσκεται στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας, στις πιο δύσκολες στιγμές της ιστορίας της, όπως ακριβώς πράττει και η Κύπρος.
Ευχαρίστησε την Κυπριακή Δημοκρατία για την υποστήριξή της, στις προσπάθειες που καταβάλλει η Σερβία για την διάσωση του Κοσόβου, καθώς και για την αιώνια φιλία που διατηρούν οι δύο λαοί.
"Μας χωρίζει η θάλασσα, αλλά μας ενώνουν πολλά", ανέφερε ο Σέρβος υπουργός Άμυνας, τονίζοντας πως η ελευθερία βρίσκεται πάνω απ' όλα.

Σάββας Αγγελίδης

Άψογη χαρακτήρισε ο υπουργός Άμυνας, Σάββας Αγγελίδης, την σημερινή στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Τόνισε ότι η Εθνική Φρουρά με το νέο εξοπλισμό της, στέλνει μήνυμα αναβάθμισης και εξύψωσης του φρονήματος.  
Ο κύριος Αγγελίδης ευχαρίστησε τον υπουργό Άμυνας της Ελλάδας για την συνεχή στήριξη.
Εξέφρασε επίσης ευχαριστίες προς τον Υπουργό Άμυνας της Σερβίας, τονίζοντας ότι η παρουσία του στην παρέλαση, καταδεικνύει την έμπρακτη συνεργασία των δύο χωρών.  
Ο Σάββας Αγγελίδης υπογράμμισε ότι μέρος της συνεργασίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Σερβίας, επιδείχθηκε σήμερα, με το νέο απόκτημα του πυροβολικού.

Σύνταξη: Χρήστος Πάσιος, Παναγιώτης Γιωργαλλής, Στέλιος Κρέουζος

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 01:05

Τελευταιες Ειδησεις

20 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Σάββατο 20 Απριλίου 2024
06:56
Μεσολαβητικός ο ρόλος της Μόσχας μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, δηλώνει ο Σεργκέι Λάβροφ
06:45
Πορεία στα κατεχόμενα για τα 24 παιδιά που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των σεισμών στην Τουρκία
06:41
Βαφεάδης: Προθεσμία μέχρι την Τρίτη να ετοιμαστεί η εγγυητική για την ανάπτυξη στη Λάρνακας
06:13
Υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών
05:50
Ιράκ: Ισχυρή έκρηξη σε βάση φιλοϊρανικών παραστρατιωτικών δυνάμεων
05:40
Ελλάδα: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες επηρεάζουν περιοχές της χώρας
05:29
Τμήμα Μετεωρολογίας-1ο Δελτίου Καιρού 20/4/24
05:18
19 Απριλίου
Τουρίστες βρήκαν εκατοντάδες κροτίδες σε σακούλα σκουπιδιών
20:49
Αυξήθηκαν οι νεκροί τρεις μέρες μετά την καταιγίδα
20:42
Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν
20:35
Εκπρόσωπος Κομισιόν: Eνδείξεις για αποκλιμάκωση έντασης Ισραήλ- Ιράν
20:18
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.