Έλληνας ΥΠΕΘΑΜ:Κορυφαίο πολιτικό θέμα για την Ελλάδα το Κυπριακό

Τη θέση ότι το Κυπριακό αποτελεί κορυφαίο πολιτικό θέμα για την Ελλάδα, η οποία στέκεται με προσήλωση στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπογράμμισε ο Έλληνας Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, κατά την ενημέρωση που πραγματοποίησε σήμερα στους βουλευτές της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής των Ελλήνων.

Αναφορικά με τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε ότι η Ελλάδα παρακολουθεί στενά και συντονίζει «μέσω των διπλωματικών καναλιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης τη λήψη μέτρων κατά της Τουρκίας για όλες τις παράνομες δραστηριότητες που κάνει στην κυπριακή ΑΟΖ».

Πιο συγκεκριμένα όσον αφορά τις παράνομες τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Έλληνας Υπουργός Εθνικής Άμυνας επισήμανε ότι λαμβάνει χώρα εκ μέρους του «μια συστηματική ενημέρωση των πρέσβεων που συναντώ κατ` ιδίαν».

«Έχω συναντήσει στο υπουργείο 12 πρέσβεις χωρών από την ευρύτερη περιοχή, καθώς και σημαντικά στελέχη στις δομές των Υπουργείων Άμυνας άλλων χωρών. Σκοπός είναι η εντατική ενημέρωση και αυτό γίνεται συνεχώς και διαρκώς για την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας. Η Ελλάδα είναι ο σταθερός και αξιόπιστος σύμμαχος που εμφανίζεται πλέον ως καθαρός πάροχος ασφαλείας και ως σταθεροποιητικός παράγων. Αυτές οι θέσεις μας γίνονται εύκολα αποδεκτές από κάθε συνομιλητή, δηλαδή αναγνωρίζουν το ρόλο της Ελλάδας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αναβάθμιση της χώρας», ανέφερε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Παράλληλα, ανέδειξε την αποτρεπτική ισχύ της Ελλάδας, υπογραμμίζοντας ότι οποιοσδήποτε αποπειραθεί να καταπατήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας θα υποστεί μεγαλύτερο κόστος από το επιδιωκόμενο όφελος μιας τέτοιας ενέργειας.

«Ο κύριος στόχος του Υπουργείου Άμυνας είναι η ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας. Δεν συμφέρει σε κανέναν να σκεφτεί οποιαδήποτε επιβολή εναντίον κυριαρχικών μας συμφερόντων γιατί το κόστος που θα υποστεί θα είναι πάντα μεγαλύτερο από το όποιο όφελος σκοπεύει να προσπορίσει. Αυτή είναι η έννοια της αποτροπής. Ισχυρή αποτρεπτική ισχύς και εμπέδωση ασφαλείας στη χώρα και τους πολίτες. Υπάρχει ετοιμότητα και αξιόμαχο στις Ένοπλες Δυνάμεις», επισήμανε ο Έλληνας Υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Όσον αφορά το ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία μπορούν και οφείλουν να συνεργαστούν σε τομείς αμοιβαία επωφελείς, τονίζοντας ωστόσο ότι υπάρχει ακόμη δουλειά που πρέπει να γίνει σε αυτή την κατεύθυνση.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλούσι Ακάρ, ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι συμφώνησαν στην ανάγκη διατήρησης ανοικτών διαύλων επικοινωνίας ακόμα και σε περιόδους έντασης.

«Παίζουν ρόλο και οι ενδείξεις καλής συμπεριφοράς εκατέρωθεν. Προχθές είχα επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Τούρκο ομόλογό μου, ο οποίος με διαβεβαίωσε πως σκοπός τους είναι με όλη τους την καρδιά να συνομιλούν μαζί μας για να βρούμε λύσεις. Τον διαβεβαίωσα ότι αυτός είναι και ο δικός μας στόχος, αλλά έχουμε και μια δουλειά να κάνουμε. Και η δουλειά μας είναι να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια της πατρίδας μέσω της αποτρεπτικής παρουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων», σημείωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Παράλληλα, ανέφερε ότι ο ίδιος και ο κ. Ακάρ συμφώνησαν να συναντηθούν για πρώτη από κοντά στην προσεχή συνεδρίαση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, στο τέλος Οκτωβρίου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 01:13

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Η ΔΗΠΑ χαιρετίζει το νέο πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας
14:40
ΕΔΕΚ: Το τρίτο πακέτο μέτρων προσφέρει σημαντική στήριξη σε ευάλωτες ομάδες
14:22
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.