Κύπρος – Σλοβενία: συντονισμός μικρών κρατών ΕΕ

Στην ανάγκη για περισσότερο συντονισμό μεταξύ των μικρών κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μια προσπάθεια εφαρμογής του κράτους δικαίου κατά τρόπο ομοιόμορφο και σταθερό, αλλά και προώθησης των συμφερόντων τους, συμφώνησαν ο Πρόεδροι των Κοινοβουλίων της Σλοβενίας και της Κύπρου, Ντέγιαν Ζίνταν και Δημήτρης Συλλούρης.

Ο κύριος Συλλούρης ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Σλοβενία, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της σλοβενικής Εθνοσυνέλευσης.   
Οι δύο Πρόεδροι συμφώνησαν στη δημιουργία ενός μηχανισμού για συντονισμό των μικρών κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης τόσο για προώθηση των συμφερόντων τους όσο και για την εφαρμογή του κράτους δικαίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Συμφωνήσαμε ότι πρέπει τα μικρά κράτη περισσότερο να συντονιστούμε και να οργανωθούμε, δηλαδή να ιδρύσουμε ένα μηχανισμό που θα μας συνδέσει έτσι ώστε να συνεργαστούμε πιο άμεσα στο μέλλον», ανέφερε, μιλώντας μέσω μεταφραστή, ο κύριος Ζίνταν σε κοινές δηλώσεις με τον Δημήτρη Συλλούρη.   Επεσήμανε πως τα μικρά κράτη πρέπει να συνεργάζονται μεταξύ τους και να καλλιεργούν φιλίες έτσι ώστε να καταφέρνουν να προωθούν τα συμφέροντά τους.   
Στην ατζέντα της συνάντησης τέθηκαν ζητήματα όπως η σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια και η επέκταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περιοχή, η συνεργασία μεταξύ των μικρών κρατών, το περιβάλλον και οι κλιματικές αλλαγές. 

IMG 0354f2504268bd406121365f1d248a65 V 

Ο κύριος Συλλούρης χαρακτήρισε ουσιαστική τη συζήτηση και τόνισε ότι μέσα από την ανάλυση των ζητημάτων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη αλλά και προβλημάτων που παρουσιάζονται σε συγκεκριμένες περιοχές κατέληξαν σε συγκεκριμένους τομείς συνεργασίας. Θα αναλάβουμε, είπε, μια διμερή πρωτοβουλία για συνεργασία των μικρών κρατών, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της εφαρμογής του κράτους δικαίου των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ένα τρόπο σταθερό και ομοιόμορφο χωρίς διπλοπροσωπίες ή ίσες αποστάσεις ή ατομικιστικές συμπεριφορές. Όπως εξήγησε ο Πρόεδρος της Βουλής, μια τέτοια συνεννόηση θα μπορεί να συμβάλει όχι μόνο σε ένα καλύτερο μέλλον της Ευρώπης, αλλά και στην αντιμετώπιση γενικότερων και παγκόσμιων ζητημάτων. Αναφέρθηκε ειδικότερα στην κλιματική αλλαγή, στους εμπορικούς πολέμους, οι οποίοι, όπως είπε, κτυπούν περισσότερο τα μικρά κράτη, παρά τους εμπλεκόμενους, τη διεύρυνση της Ευρώπης και στα ζητήματα που αφορούν την Μεσόγειο και τα Βαλκάνια.

IMG 0df652fc396c9c7837e1b4a878f49581 V

Νωρίτερα, αμέσως μετά την άφιξη και υποδοχή από τον Σλοβένο ομόλογό του, ο Πρόεδρος της Βουλής υπέγραψε το βιβλίο επισκεπτών της σλοβενικής Εθνοσυνέλευσης.   Εκφράζοντας ικανοποίηση για την πραγματοποίηση της επίσημης επίσκεψης στη Σλοβενία και στο Κοινοβούλιο της χώρας, ο κύριος Συλλούρης δήλωσε πεπεισμένος ότι η επίσκεψη θα προσδώσει ανανεωμένη ώθηση στην περαιτέρω ενίσχυση των ευρύτερα φιλικών σχέσεων.   «Δράττομαι της ευκαιρίας να επαναλάβω την εκτίμηση της Κύπρου για την στάση αρχών της Σλοβενίας σχετικά με τη λύση του κυπριακού προβλήματος και να ευχηθώ στον φίλο λαό της Σλοβενίας συνεχή πρόοδο και ευημερία», κατέληξε ο Πρόεδρος της Βουλής.   

Σύνταξη: Εύη Μουρούζη


Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 01:23

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Ποινή φυλάκισης 2 ετών σε 25χρονο οδηγό για τροχαίο το 2020
12:13
Σε κρίσιμη κατάσταση το θύμα επίθεσης με μαχαίρι σε τρένο του Λονδίνου
11:45
Δεν παραδέχεται ενοχή ο 44χρονος οδηγός για το τετραπλό τροχαίο
11:30
Τμήμα Μετεωρολόγιας 2ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
11:17
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Προτεραιότητα της κυβέρνησης η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών
10:43
Προβλήματα στην εξεύρεση εξαρτημάτων για τα αυτοκίνητα
10:37
Πρόταση νόμου ΑΚΕΛ για την καθυστέρηση των προϋπολογισμών
09:57
Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν 4 drone των ανταρτών Χούθι
09:53
Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κατέρριψαν 26 ρωσικά drone κατά τη διάρκεια της νύχτας
09:30
Ερωτοκρίτου: Συμπεριφορά που δεν χαρακτηρίζει συντεταγμένο κράτος η καθυστέρηση προϋπολογισμών
09:13
Ορέν Ανόλικ: Ο ναυτικός αποκλεισμός της Γάζας έχει αρθεί μόνο για την Κύπρο
08:57
Παραγωγική χαρακτήρισε τη συνάντηση του στο Ισραήλ με τον ομόλογο του ο υπουργός Ενέργειας
08:50
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.