Κυπριακό - στην τελευταία ευθεία για τους όρους

Νέο γύρο επαφών με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακκιντζί θα έχει σήμερα η απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Τζέην Χόλ Λούτ.

Στις εννέα και 15 θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στις 11 και 45 με τον Μουσταφά Ακκιντζί.
Η Τζέην Χολ Λουτ εφαρμόζει, για πρώτη φορά, μια διαδικασία εκ του σύνεγγυς διαβούλευσης, με στόχο να οριστικοποιηθούν οι όροι αναφοράς που θα ανοίξουν το δρόμο για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ, οι όροι αναφοράς φαίνεται ουσιαστικά να είναι συμφωνημένοι και ενδεχομένως εκείνο που εκκρεμεί, σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμόδιων πηγών, είναι το πράσινο φως της Άγκυρας προς τον Τουρκοκύπριο ηγέτη.
Η αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών κατέγραψε πλέον σε έγγραφο όσα άκουσε τις προηγούμενες μέρες από τις δύο πλευρές.
Πληροφορίες του ΡΙΚ αναφέρουν ότι το περιεχόμενο του εγγράφου δεν ξεπερνά τη μία σελίδα, και σε αυτό αναγράφεται μέχρι στιγμής, πως επιδιωκόμενος στόχος είναι η λύση με βάση τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Καταγράφονται, ακόμη, οι τρεις όροι αναφοράς σε επικεφαλίδες και χωρίς λεπτομέρειες. Συγκεκριμένα, οι όροι αυτοί είναι: η κοινή δήλωση Αναστασιάδη - Έρογλου του 2014 που αποτέλεσε τη βάση των συνομιλιών μέχρι το 2017, οι συγκλίσεις των συνομιλιών μέχρι και τη Διάσκεψη του Κραν Μοντανά και το πλαίσιο Γκουτέρες.
Στο έγγραφο θα περιληφθεί, επίσης, η έκκληση προς όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να συμβάλουν προς την κατεύθυνση της λύσης.
Η Τριμερής συνάντηση Γκουτέρες - Αναστασιάδη - Ακκιντζί, ενδεχομένως να μην γίνει τελικά στη Νέα Υόρκη, μετά το πέρας της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Σύμφωνα με πληροφορίες η Τζέην Χόλ Λούτ αναφέρθηκε σε δυσκολίες όσον αφορά το πρόγραμμα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Η συνάντηση ενδέχεται να μετακινηθεί κατά μία βδομάδα, στις αρχές Οκτωβρίου, και να λάβει χώρα είτε στη Νέα Υόρκη είτε σε ευρωπαϊκή πόλη.

Σύνταξη: Εύα Αργυρού
Πηγή: Στέλλα Μιχαήλ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 01:35

Τελευταιες Ειδησεις

25 Απριλίου
Οκτώ χρόνια φυλάκιση σε προπονητή για σεξουαλική κακοποίηση ανήλικων αθλητριών
15:21
Συνελήφθη επιχειρηματίας για την πυρκαγιά στην επαρχία Πάφου
15:00
Καμία ένσταση εναντίον υποψήφιων Ευρωβουλευτών
14:43
Μαρία Ζαχάροβα: Αν αναπτυχθούν πυρηνικά όπλα στην Πολωνία, θα αποτελέσουν θεμιτούς στόχους
14:34
Ρωσία: Εικοσιεξάχρονος καταδικάστηκε σε δέκα χρόνια κάθειρξης για "εσχάτη προδοσία"
13:57
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
13:00
Κατέρρευσε ο κυβερνητικός συνασπισμός του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας και των Πρασίνων
11:54
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 25/04/24
11:22
Επιχείρηση εναντίον του νοτίου Λιβάνου εξαπέλυσε το Ισραήλ
11:08
Αρχίζει ποινική διερεύνηση για στημένους αγώνες ποδοσφαίρου
10:47
Κατάρριψη μη επανδρωμένου αεροσκάφους από τη φρεγάτα Ύδρα
10:41
Αγανακτισμένος ο Υπουργός Οικονομικών για τις προτάσεις για τις πολλαπλές συντάξεις
09:36
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.