Για ακόμη έξι μήνες η θητεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας, υιοθέτησε ομόφωνα το ψήφισμα 2483, με το οποίο ανανεώνεται για ακόμη έξι μήνες η θητεία της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Το υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του καλωσορίζει την υιοθέτηση του ψηφίσματος.
Κρίνεται ως σημαντικό το γεγονός ότι στο ψήφισμα επαναβεβαιώνονται όλα τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Κύπρο, καθώς και η βάση λύσης του Κυπριακού της δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.
Το υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει ως ιδιαίτερα σημαντική την αναφορά στην ανάγκη αποκατάστασης του στάτους κβο στα Στροβίλια στην προ της 30ης Ιουνίου 2000 κατάσταση, καθώς και την επιβεβαίωση του καθεστώτος των Βαρωσίων σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Οι αντιπρόσωποι των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας έλαβαν το λόγο μετά την ομόφωνη υιοθέτηση του ψηφίσματος για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και εξήγησαν την ψήφο τους, στέλνοντας  πολιτικά μηνύματα.
Ο Αμερικανός αντιπρόσωπος  Rodney Hunter, είπε πως με το ψήφισμα το Συμβούλιο Ασφαλείας στέλνει σημαντικό μήνυμα στα συναφή μέρη και τους ηγέτες των κοινοτήτων, πως πρέπει να εργαστούν με αίσθηση επείγοντος για να ξεκινήσουν ολοκληρωμένες διαπραγματεύσεις. Διαπραγματεύσεις, πρόσθεσε, οι οποίες θα εκπληρώσουν τις ελπίδες του κυπριακού λαού, να επανενωθεί η Κύπρος σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως τίθεται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Η εντολή, είπε ο Αμερικανός αντιπρόσωπος, καθιστά σαφές ότι οι ειρηνευτικές επιχειρήσεις πρέπει να υποστηρίζουν πολιτικές λύσεις και δεν μπορούν να υποκαθιστούν την ενεργή πολιτική διαδικασία.
Ο Rodney  Hunter εξέφρασε την απογοήτευση των Ηνωμένων Πολιτειών για την έλλειψη προόδου στα δύο χρόνια από την Διάσκεψη για την Κύπρο.
Ο Αμερικανός αντιπρόσωπος χαρακτήρισε το ψήφισμα ως ομόφωνη έκφραση της υποστήριξης το Συμβουλίου Ασφαλείας προς τους ηγέτες, για να αναλάβουν το αναγκαίο πολιτικό ρίσκο και να εμπλακούν ουσιαστικά με αίσθηση επείγοντος.

Το υφιστάμενο σύστημα εγγυήσεων ασφάλειας για την Κύπρο σε σημαντικό βαθμό κατέστη αναχρονιστικό, δήλωσε ο αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσίας Ντιμίτρι Πολιάνσκι, εκφράζοντας την υποστήριξη της χώρας του στο ψήφισμα για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Τα αποτελεσματικότερα μέτρα για την εξασφάλιση της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της ενοποιημένης Κύπρου, πρόσθεσε, θα είναι εκείνα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Σε τελική ανάλυση, είπε ο Ντμίτρι Πολιάνσκι, το Συμβούλιο οφείλει να εγκρίνει τις τελικές συμφωνίες στις οποίες θα καταλήξουν οι πλευρές.
Οι εξωτερικές παρεμβάσεις, οι επιβαλλόμενες έννοιες, η πίεση και οι τεχνητές προθεσμίες είναι απολύτως απαράδεκτες, πρόσθεσε.
Ο Ρώσος αντιπρόσωπος έστειλε επίσης μηνύματα σε σχέση με τα τεκταινόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο.  Κάλεσε εκείνους στους οποίους όπως είπε γεννιέται ο πειρασμός να παρασύρουν την Κύπρο σε γεωπολιτικά παιχνίδια προσπαθώντας να απομακρύνουν από την Ανατολική Μεσόγειο παραδοσιακούς παίκτες να σταματήσουν να το πράττουν.
Η τακτική αυτή, πρόσθεσε εγκυμονεί επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης σε αυτή την εξαιρετικά ευαίσθητη περιοχή και καθόλου δεν βοηθά στη διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος.

Σύνταξη: Αιμιλία Μιχαήλ
Πηγές: Αποστόλης Ζουπανιώτης, Θανάσης Αυγερινός

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 02:25

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Αυστηρές προειδοποιήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για οριζόντια μέτρα
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Τουλάχιστον 36 στρατιωτικοί νεκροί σε βομβαρδισμό του Ισραήλ στο Χαλέπι της Συρίας
05:57
Μονόωρη στάση εργασίας σήμερα για το προσωπικό του ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
05:53
Τμήμα Μετεωρολόγιας 1ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
05:35
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.