Εκτύπωση αυτής της σελίδας
%AM, %05 %289 %2019 %08:%Ιουλ

Απάντηση της Λευκωσίας σε τουρκικές απειλές

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Στην πρόσφατη ομόφωνη απόφαση των 28 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 20 Ιουνίου, παραπέμπει η Κυβέρνηση, σε απάντηση στις προκλητικές δηλώσεις  του Προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και του υπουργού Εξωτερικών  Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σε γραπτή δήλωση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου τονίζει ότι η απόφαση αυτή και η τοποθέτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι καθαρή  και η κοινή θέση όλων είναι ότι η Τουρκία θα πρέπει να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως αναγνωρίζονται από όλη τη διεθνή κοινότητα.
Είναι με αυτό τον τρόπο, προσθέτει, που γίνονται σεβαστά και τα δικαιώματα όλων των Κυπρίων και δεν χρειάζεται να προστεθεί οτιδήποτε άλλο, ούτε να ακολουθηθεί τη ρητορική της έντασης και της σύγκρουσης που επιδιώκει η Τουρκία.
Σε ό,τι αφορά τους ισχυρισμούς Τσαβούσογλου και την αναφορά του σε συνομιλία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σχετικά με τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στο φυσικό αέριο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κύριος Προδρόμου τονίζει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν είπε ποτέ, ούτε λέει, ότι δεν είναι εξασφαλισμένα τα όσα αναλογικά δικαιούνται και οι Τουρκοκύπριοι, τουναντίον για το σκοπό αυτό έχει ήδη θεσπιστεί σχετική νομοθεσία.
Ο Πρόεδρος και η κυπριακή κυβέρνηση, καταλήγει, αναμένουν αντί των παραβιάσεων και των απειλών κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας να πρυτανεύσει λογική συνεννόησης, ώστε με τον τερματισμό της έντασης να καταστεί δυνατό να επαναρχίσουν και οι διαπραγματεύσεις.

Αφορμή για την απάντηση της Λευκωσίας ήταν οι νέες απειλές εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Άγκυρα, σε σχέση με την άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.
Ότι θα μιλήσουν στη γλώσσα που καταλαβαίνουν στη Μεσόγειο είχε δηλώσει ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ξεπερνώντας κάθε όριο προκλητικότητας απείλησε εμμέσως πλην σαφώς, την Κυπριακή Δημοκρατία με νέα εισβολή.

Σύνταξη: Εύα Αργυρού