Εκτύπωση αυτής της σελίδας
%AM, %28 %308 %2019 %09:%Ιουν

ΥΠΕΞ: Δεν τίθεται θέμα επιλογής ανάμεσα σε ΗΠΑ - Ρωσία

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Αναμενόμενη χαρακτήρισε ο Νίκος Χριστοδουλίδης την έγκριση της ολομέλειας της Αμερικανικής Γερουσίας για άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων στη Λευκωσία.

Ο υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας στο Τρίτο, είπε πως επρόκειτο για ήδη γνωστή προσέγγιση.
Τόνισε πως η άρση του εμπάργκο έχει συμβολική σημασία καθώς όπως είπε το εμπάργκο όπλων είναι μια αναχρονιστική απόφαση που δεν συμβαδίζει με την τωρινή κατάσταση στις σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών- Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ανέφερε ότι το περιεχόμενο του νομοσχεδίου περιέχει θετικά στοιχεία τόσο για τις διμερείς σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών - Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και για την στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στην τριμερή συνεργασία Κυπριακής Δημοκρατίας - Ελλάδας- Ισραήλ ειδικά στα θέματα ενέργειας.
Ωστόσο, έκαμε λόγο για προβληματική σύνδεση της άρσης του εμπάργκο με θέματα ελλιμενισμού ρωσικών πλοίων
Ο κύριος Χριστοδουλίδης ανέφερε πως δια στόματος του Προέδρου της Δημοκρατίας εκφράστηκε η δυσαρέσκεια για την προβληματική αναφορά.
Είπε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει την ευκαιρία να εκφράσει τις θέσεις του για το νομοσχέδιο σε συνάντηση που θα έχει αύριο με Αμερικανούς βουλευτές, οι οποίοι θα βρίσκονται στην Κύπρο στο πλαίσιο επίσκεψης που πραγματοποιούν στην περιοχή.
Παράλληλα, ο κύριος Χριστοδουλίδης απορρίπτοντας τις επικρίσεις του ΑΚΕΛ, ανέφερε πως δεν τίθεται θέμα επιλογής ανάμεσα σε Ηνωμένες Πολιτείες και Ρωσία.
Η Κυπριακή Δημοκρατία, είπε, είναι κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο προσανατολισμός της είναι ευρωπαϊκός.

Σύνταξη: Μάριος Καραολής