Ύστατο χαίρε στο Δ. Χριστόφια – όλες οι διευθετήσεις

Το ύστατο χαίρε στον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, απευθύνει σήμερα η Κύπρος.

Στις πέντε το απόγευμα θα κηδευθεί δημοσία δαπάνη με τιμές εν ενεργεία Προέδρου της Δημοκρατίας, από τον Ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας στο Στρόβολο.
Στην κηδεία θα παραστούν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, με σύσσωμο το Υπουργικό Συμβούλιο και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας.
Νωρίτερα, ο κύριος Τσίπρας θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο Αναστασιάδη και θα υπογράψει το βιβλίο συλλυπητηρίων της Προεδρίας.
Θα παραστούν, ακόμη, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης και η επικεφαλής του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.
Θα παρίσταται επίσης, πολυμελής αντιπροσωπεία του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα, Δημήτρη Κουτσούμπα, εκπρόσωποι των κομμουνιστικών κομμάτων της Ρωσίας, της Πορτογαλίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας, καθώς και η Ευρωπαϊκή Αριστερά, η Αριστερά Γερμανίας, ο Σύριζα και το Δημοκρατικό Μέτωπο Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης.
Από Τουρκοκυπριακής πλευράς, παρόντες θα είναι ο εκπρόσωπος του Μουσταφά Ακκιντζί, Μπαρίς Μπουρτζιού και ο πρώην ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Σε ανώτατο επίπεδο θα εκπροσωπηθούν σχεδόν όλα τα τουρκοκυπριακά πολιτικά κόμματα και συνδικαλιστικές οργανώσεις.
Την εξόδιο ακολουθία θα τελέσει ο Μητροπολίτης Κύκκου και Τυλληρίας Νικηφόρος και επικήδειο εκ μέρους του λαϊκού κινήματος θα πει ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού.
Αντί κατάθεσης στεφάνων, θα γίνονται εισφορές στο Λαϊκό Δίκτυο Αλληλεγγύης και το Σωματείο Συναδελφικής Στήριξης.
Η οικογένεια του Δημήτρη Χριστόφια θα δεχθεί συλλυπητήρια από τις τέσσερις μέχρι και την έναρξη της νεκρώσιμου ακολουθίας από την πολιτική ηγεσία της Κύπρου, πολιτικές προσωπικότητες από το εξωτερικό και το διπλωματικό σώμα.

Η σημερινή ημέρα έχει κηρυχθεί δημόσια αργία στον Δημόσιο και Ημικρατικό τομέα και όλες οι επίσημες εκδηλώσεις της κυβέρνησης έχουν ακυρωθεί, ενώ δεν θα συνέλθουν ούτε κοινοβουλευτικές επιτροπές προς ένδειξη τιμής στον τέως Πρόεδρο.
Ο ιδιωτικός τομέας θα λειτουργήσει κανονικά, αλλά όπως ανακοίνωσαν οι εργοδότες, θα γίνουν ειδικές διευθετήσεις για όσους επιθυμούν να παραστούν στην κηδεία του τέως Προέδρου.

Από τις εννέα το πρωί μέχρι και τις τρεις το απόγευμα, η σορός του 6ου Προέδρου της Δημοκρατίας, θα εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα στο οίκημα της ΠΕΟ.
Όλοι οι δρόμοι γύρω από το οίκημα θα παραμείνουν κλειστοί.
Ακολούθως, η νεκρώσιμος πομπή θα κατευθυνθεί προς τον Ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας, μέσω των οδών Αρχέρμου-Διγενή Ακρίτα -Σπύρου Κυπριανού, Γρίβα Διγενή, Προδρόμου, Λεύκωνος, Βυζαντίου και Ελαιώνων. Τη σορό που θα βρίσκεται σε κιλίβαντα πυροβόλου όπλου, θα συνοδεύει η νεολαία της ΕΔΟΝ.
Κατά τη διάρκεια της νεκρώσιμης ακολουθίας θα κλείσουν για την κυκλοφορία η Λεωφόρος Ελαιώνων και οι οδοί Ιθάκης, Περδίου και Καστέλλας. Μετά την κηδεία, η πομπή με το φέρετρο θα διέλθει μέσω των οδών Ελαιώνων, Μακεδονιτίσσης, Λευκοθέου, Ηρώων και Μόρφου, προς το κοιμητήριο Έγκωμης. Κατά τη διάρκεια της ταφής, η οδός Μόρφου προς το Κοιμητήριο θα είναι κλειστή.
Βιβλίο συλλυπητηρίων θα είναι και σήμερα ανοικτό στα γραφεία του ΑΚΕΛ από τις εννέα μέχρι και τις 12 το μεσημέρι.

Το ΡΙΚ αναδιαμορφώνει σήμερα το ραδιοτηλεοπτικό του πρόγραμμα για να τιμήσει τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Το μεγαλύτερο μέρος της εκπομπής "Πρώτη Ενημέρωση" είναι ειδικά αφιερωμένη στον Δημήτρη Χριστόφια και θα παραταθεί έως τις 10 το πρωί.
Στη διάρκεια της, θα υπάρξει απευθείας σύνδεση με το οίκημα της ΠΕΟ, όπου η σορός του Δημήτρη Χριστόφια θα εκτίθεται στο κοινό για τον τελευταίο αποχαιρετισμό.
Η εκπομπή "Από Μέρα Σε Μέρα", από τις 11 και 30 μέχρι τις τρεις το απόγευμα, θα είναι επίσης αφιερωμένη στον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Από τις τρεις μέχρι τις επτά το απόγευμα, θα μεταδοθεί ειδική επικαιρική εκπομπή, η οποία θα καλύψει τη μεταφορά της σορού του Δημήτρη Χριστόφια από το οίκημα της ΠΕΟ στον Ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας, τα συλλυπητήρια, τη νεκρώσιμη ακολουθία και τη μεταφορά στο κοιμητήριο Έγκωμης για την ταφή.
Ειδικά αφιερώματα στον Δημήτρη Χριστόφια θα φιλοξενηθούν και στις ενημερωτικές ραδιοφωνικές εκπομπές του ΡΙΚ, «Πρωινό Δρομολόγιο»,και το «Κόσμος στη Μία».
Στις τρεις το απόγευμα το Τρίτο θα συνδεθεί με το ΡΙΚ-1 για αναμετάδοση της ειδικής εκπομπής και της νεκρώσιμης ακολουθίας.

Πηγή: ΡΙΚ, Ραδιόφωνο

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 02:57

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
18:00
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.