Το θέμα των τουρκικών προκλήσεων έθεσε ο ΠτΔ στη MED7


Το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, έθεσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, κατά τη Σύνοδο των επτά μεσογειακών κρατών, μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη Μάλτα.

Μιλώντας μετά την ολοκλήρωση της συνόδου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι ενημέρωσε τους έξι ηγέτες για τις συνεχιζόμενες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, οι οποίες, όπως τόνισε, κλιμακώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, με πρωτοφανής παραβιάσεις του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου και του δικαίου της θάλασσας. Πρόκειται για συμπεριφορές οι οποίες είναι από όλους καταδικαστέες και άκρως αντίθετες ως προς τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Ευχαρίστησε παράλληλα τους ηγέτες για τη σταθερή στήριξή τους, σχετικά με το αναφέρετο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να ασκεί τα κυριαρχικά δικαιώματά της εντός της ΑΟΖ της και ιδιαίτερα για την ομόφωνη έκφραση απαρέσκειας και καταδίκης της παραβίασης του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας από την Τουρκία. Στόχος, επεσήμανε, είναι οι εταίροι μας να αξιοποιήσουν όλα τα διπλωματικά μέσα και την επιρροή, προκειμένου να τερματιστούν αμέσως οι έκνομες ενέργειες. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι ενημέρωσε και για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και ευχαρίστησε τους έξι ηγέτες για τη διαχρονική στάση αρχών που τηρούν, όσον αφορά την προσπάθεια για επίτευξη δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των βασικών αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ανέφερε, τέλος, ότι παρά τα όσα συμβαίνουν στην κυπριακή ΑΟΖ και τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, επαναδιατύπωσε την αποφασιστικότητα για δημιουργία των συνθηκών που θα επιτρέψουν, μέσα από τον διάλογο, να βρεθεί λύση στο πρόβλημα.

​Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως σημαντικό μέρος των συζητήσεων αναλώθηκε στις παραβατικές ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Τόνισε ότι οι Med Seven εξέφρασαν την πλήρη στήριξή τους, στον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Ο Αλέξης Τσίπρας, σημείωσε παράλληλα, ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφωνούν πως οι προκλήσεις της Τουρκίας εναντίον της Κύπρου και της Ελλάδας, δεν αποτελούν διμερή, αλλά Ευρω-τουρκικά ζητήματα. Χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντικά τα σαφή μηνύματα, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να λάβει συγκεκριμένα μέτρα κατά της Τουρκίας, εάν η τελευταία δεν τερματίσει τις παράνομες δραστηριότητές της, στην Ανατολική Μεσόγειο. Τόνισε, ακόμη, πως ο μόνος δρόμος επίλυσης των προβλημάτων είναι ο διάλογος και ανέφερε ότι η Ευρώπη στηρίζει την σταθερότητα στη Μεσόγειο. Ο Ελληνας Πρωθυπουργός επισήμανε την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου και έστειλε το μήνυμα ότι όποιος δεν το πράξει, θα πρέπει να γνωρίζει ότι θα υφίσταται συνέπειες. Την αμέριστη αλληλεγγύη των Ευρωπαίων ηγετών προς την Κυπριακή Δημοκρατία και την στήριξη στα κυριαρχικά της δικαιώματα, εξέφρασε και ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Επανέλαβε δε, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα επιδείξει αδυναμία έναντι της Τουρκίας.


Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε, είπε ότι η Κύπρος έχει το απόλυτο δικαίωμα να εφαρμόσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, διενεργώντας οποιαδήποτε δραστηριότητα θεωρεί ότι είναι προς όφελός της. Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, εξέφρασε την αλληλεγγύη της κυβέρνησής του, προς τη Λευκωσία για τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις. Από πλευράς του, ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα εξέφρασε την απόλυτη αλληλεγγύη της χώρας του προς την Κύπρο, η οποία πρόσθεσε, πρέπει να έχει τη δυνατότητα να εκμεταλλευθεί τους φυσικούς πόρους στην ΑΟΖ της. Σημείωσε ότι θα πρέπει να γίνει σεβαστό το διεθνές δίκαιο από την Τουρκία και τάχθηκε υπέρ της θέσης ότι συλλογικά η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να δείξει αλληλεγγύη προς τη Λευκωσία. Πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο, στο θέμα της κλιμακούμενης έντασης από πλευράς Τουρκίας, εξέφρασε και ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ.


Σύνταξη: Αντρέας Κωνσταντίνου

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 03:08

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Η ΔΗΠΑ χαιρετίζει το νέο πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας
14:40
ΕΔΕΚ: Το τρίτο πακέτο μέτρων προσφέρει σημαντική στήριξη σε ευάλωτες ομάδες
14:22
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.