Εκτύπωση αυτής της σελίδας
%PM, %04 %751 %2019 %20:%Ιουν

Εντατικοποίηση διαβημάτων ΚΔ προς ΗΕ για Δένεια

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η Κυπριακή Δημοκρατία διαβίβασε εκ νέου τις θέσεις της στην ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) και εντατικοποίησε τα διαβήματα της προς αυτήν, σε σχέση με τα πρόσφατα περιστατικά παρενόχλησης Ελληνοκύπριων γεωργών από δυνάμεις του τουρκικού κατοχικού στρατού στην περιοχή της Δένειας, δήλωσε στο ΚΥΠΕ αρμόδια πηγή, ερωτηθείσα για τη συνάντηση λειτουργών της Διεύθυνσης Κυπριακού του Υπουργείου Εξωτερικών με αξιωματούχους της ειρηνευτικής δύναμης που πραγματοποιήθηκε στη μια μετά το μεσημέρι στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Διαβιβάσαμε τις θέσεις μας στα ΗΕ και εντατικοποιήσαμε τα διαβήματα μας, με δεδομένο ότι έχει επιβεβαιωθεί η παραβίαση του στάτους κβο από τον τουρκικό στρατό, είπε η ίδια πηγή στο ΚΥΠΕ, σημειώνοντας πως "είμαστε σε επικοινωνία με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ" για το θέμα αυτό.

Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Αλίμ Σιντίκ, είπε πως η ειρηνευτική δύναμη των ΗΕ έχει τακτικές επαφές με τις δυο πλευρές στο νησί για συζήτηση των θεμάτων που σχετίζονται με τη νεκρή ζώνη.

Ενωρίτερα σήμερα πραγματοποιήθηκε και συνάντηση των λειτουργών του Υπουργείου Εξωτερικών με τον κοινοτάρχη Δένειας, Χριστάκη Παναγιώτου.

Ο κ. Παναγιώτου δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως κατά τη συνάντηση έγινε λεπτομερής ενημέρωση για τα όσα συνέβησαν στη νεκρή ζώνη. «Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει κάνει διαβήματα στα Ηνωμένα `Εθνη, γιατί πραγματικά έγινε παραβίαση του στάτους κβο από τον τουρκικό στρατό", ανέφερε, σημειώνοντας πως το άλλο θέμα που τίθεται επίσης είναι "το τί θα γίνει με αυτά που έχουν θερίσει, που έχουν κλέψει» αυτοί που εισήλθαν στη νεκρή ζώνη από τα κατεχόμενα.

Ο κ. Παναγιώτου είπε πως αναμένει ενημέρωση για τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων του Υπουργείου Εξωτερικών με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Σημείωσε ακόμη πως θεωρεί πως αυτοί που θέρισαν τα χωράφια δεν είναι Τ/κ αλλά έποικοι. Πρόσθεσε πως από το μεσημέρι του Σαββάτου οι Τούρκοι έχουν αποτραβηχτεί πιο μέσα και θερίζουν χωράφια που είναι τουρκοκρατούμενα.

Σημείωσε ακόμη πως οι Ε/κ γεωργοί δεν βρίσκονται τώρα στην περιοχή όπου σημειώθηκαν τα γεγονότα, προσθέτοντας πως "όταν θα ξαναπάνε εκεί οι Ε/κ γεωργοί θα ενημερώσουμε τα ΗΕ".

Πρόσθεσε πως "μας είχαν ζητήσει και τα ΗΕ και η δική μας πλευρά να είμαστε προσεκτικοί και να περιμένουμε λίγο. Αναμένουμε τα αποτελέσματα της συνάντησης με τα ΗΕ. Το ότι οι Τούρκοι έχουν επέμβει στη νεκρή ζώνη αυτό είναι ξεκάθαρο, το έχουν παραδεχθεί τα Ηνωμένα `Εθνη", σημείωσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ