Κύπρος-Ελλάδα-Αρμενία συμφώνησαν να διευρύνουν και να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους

Κύπρος, Ελλάδα και Αρμενία συμφώνησαν να διευρύνουν και να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους, κατά τη διάρκεια της πρώτης τριμερούς συνάντησης σε επίπεδο Υπουργό Εξωτερικών, την Τρίτη στη Λευκωσία. 

Συμφώνησαν επίσης να ακολουθήσει διάσκεψη κορυφής μεταξύ των αρχηγών των τριών κρατών το επόμενο χρονικό διάστημα στην Αρμενία.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ανέφερε ότι στόχος της τριμερούς συνεργασίας μεταξύ των χωρών είναι η προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας μέσω του ενισχυμένου πολιτικού διαλόγου και της συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών.

"Η σημερινή συνάντηση αντικατοπτρίζει σαφώς την κοινή αποφασιστικότητα να διευρύνουμε και να εμβαθύνουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας και να αναπτύξουμε συνέργειες που θα ωφελήσουν τις χώρες και τους λαούς μας", ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι προς αυτή την κατεύθυνση, συμφώνησε να διερευνήσουν ευκαιρίες συνεργασίας σε διάφορους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως είναι η οικονομία, το εμπόριο, οι επενδύσεις, η γεωργία, η εκπαίδευση, η επιστήμη, η πληροφορική, η υγεία, η διαχείριση κρίσεων, ο πολιτισμός και ο τουρισμός.

«Ταυτόχρονα, συμφωνήσαμε να ενδυναμώσουμε τη συνεργασία μας στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών και διαφόρων πολυμερών φόρουμ, υπογραμμίζοντας τη σημασία που αποδίδουμε στον συντονισμό της δράσης της διασποράς μας σε σημαντικά κέντρα λήψης αποφάσεων παγκοσμίως», είπε.

Ανέφερε ακόμα ότι ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό καθώς και για τις κλιμακούμενες παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά παράβαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Δημοκρατίας και του Διεθνούς Δικαίου.

Επιπλέον, σημείωσε ότι αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τη διένεξη στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, καθώς και αναφορικά με την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και προέβησαν σε ανασκόπηση των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης και Αρμενίας.

Όσον αφορά τις σχέσεις ΕΕ-Αρμενίας, διαβεβαίωσαν τον Υπουργό Εξωτερικών της Αρμενίας για την αμέριστη υποστήριξή τους προς την ενίσχυση των σχέσεων ΕΕ-Αρμενίας, τόσο εντός του πλαισίου της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης και της Συμφωνίας Συνολικής και Ενισχυμένης Εταιρικής Σχέσης ΕΕ-Αρμενίας τον Νοέμβριο του 2017, όσο και πέρα από αυτό.

Πρόσθεσε ότι αναμένει πως η Συμφωνία Εταιρικής σχέσης θα επικυρωθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων τις προσεχείς εβδομάδες. Όπως είπε, η έναρξη της ισχύος της θα θέσει τις σχέσεις ΕΕ-Αρμενίας σε νέα βάση.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας Zohrab Mnatsakanyan, δήλωσε ότι η έναρξη αυτής της τριμερούς πλατφόρμας ήταν πολύ σημαντική και πολύ ελπιδοφόρα για την ενίσχυση της παραδοσιακής φιλίας που υπάρχει ανάμεσα στα τρία κράτη. Πρόσθεσε ότι μεταφράζουν αυτή την ιστορική φιλία σε συνεργασία προς όφελος των τριών κρατών και των λαών τους.

Τόνισε επίσης ότι οι στόχοι αυτής της συνεργασίας είναι η ειρήνη, η συνεργασία και η σταθερότητα για τις τρεις χώρες και την περιοχή.

Αναφερόμενος στην επέκταση της τριμερούς συνεργασίας, είπε ότι η Αρμενία προσβλέπει, στο εγγύς μέλλον, να υποδεχτεί την τριμερή σύνοδο κορυφής.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Κατρούγκαλος, δήλωσε ότι οι τρεις χώρες μοιράζονται τις ίδιες ιδέες, είναι χώρες ειρηνικές, οι οποίες πιστεύουν ότι το διεθνές δίκαιο και ο σεβασμός της πολυμέρειας αποτελεί τη βάση των διεθνών σχέσεων. Είπε επίσης ότι οι τρεις χώρες μοιράζονται και μια μακρά ιστορία. "Σχεδιάσαμε τη βελτίωση τόσο των οικονομικών όσο και των πολιτικών μας σχέσεων και το επόμενο βήμα θα είναι η τριμερής σύνοδος κορυφής των ηγετών των χωρών μας", ανέφερε.

Είπε επίσης ότι η Ελλάδα σκοπεύει να βοηθήσει την Αρμενία, στην ευρωπαϊκή της προοπτική. "Υποσχεθήκαμε στους ομολόγους μας από την Αρμενία ότι θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για το ταχύτερο δυνατόν αποτέλεσμα στις ευρωπαϊκές τους φιλοδοξίες", είπε, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα θα επικυρώσει τη συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Αρμενίας όσο πιο γρήγορα γίνεται, μετά τις εκλογές στη χώρα. Είπε επίσης ότι συμφώνησαν να προωθήσουν τις προσπάθειες για τη διεθνή αναγνώριση των γενοκτονιών των Αρμενίων και των Ελλήνων.

Αναφορικά με Κυπριακό επανέλαβε την ισχυρή υποστήριξη και αλληλεγγύη της Ελλάδας προς την Κύπρο, σε σχέση με τις πρόσφατες παραβιάσεις και προκλήσεις της Τουρκίας. Διαβεβαίωσε επίσης για την υποστήριξη της Ελλάδας στο επόμενο Συμβούλιο της ΕΕ. Σημείωσε τέλος ότι προσβλέπει σε ακόμα καλύτερες τριμερείς συναντήσεις στο μέλλον.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 03:18

Τελευταιες Ειδησεις

18 Απριλίου
Τριτοκοσμικές συνθήκες στο Νοσοκομείο Τρόοδους, καταγγέλλει ο Διευθυντής του
19:23
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίο Καιρού 18/4/2024
19:19
Μείωση της βροχόπτωσης στην Κύπρο τις επόμενες δεκαετίες
19:12
Στην 'Αγκυρα πλέον η ευθύνη ανταπόκρισης για επόμενο βήμα, λέει ο Κόμπος
19:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
18:00
Ανησυχία για τον θάνατο ανθρώπων, οι οποίοι είχαν προσβληθεί από τη γρίπη των πτηνών
17:53
Στις 13 Μαϊου η νέα συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, στην Άγκυρα
17:45
Διασπάθιση χρήματος και κατάχρηση εξουσίας διαπιστώνει η Ελεγκτική Υπηρεσία στο ΥΠΕΞ
17:40
Εξουσιοδότησαν ΣΕΚ-ΠΕΟ για σύμβαση, οι απεργοί στις εταιρείες ηλεκτρολογικών
17:35
Στην Κύπρο μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις των Αν. Πηγών Ενέργειας στην Ευρώπη
17:03
Η Άγκυρα δεν αποδέχεται τη διασύνδεση του Κυπριακού με τις ευρωτουρκικές σχέσεις
16:14
Η Ελλάδα χαιρέτισε τα συμπεράσματα της ΕΕ για τις ευρωτουρκικές σχέσεις
14:58
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.