Άνοιξαν οι κάλπες για την ανάδειξη των 6 Ευρωβουλευτών

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών Κύπρος Κυπριανού ανακοίνωσε ότι άνοιξαν στις 07:00 οι κάλπες σε όλα τα εκλογικά κέντρα που λειτουργούν στην Κυπριακή Δημοκρατία και την Ελλάδα, και άρχισε η ψηφοφορία για την εκλογή των έξι αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.


 
Τις έξι έδρες της Κυπριακής Δημοκρατίας διεκδικούν 72 υποψήφιοι εκ των οποίων οι 69 υποψήφιοι διεκδικούν εκλογή μέσα από 13 συνδυασμούς. Οι τρεις διεκδικούν εκλογή ως ανεξάρτητοι υποψήφιοι. Ανάμεσα στους υποψηφίους περιλαμβάνονται και εννέα Τουρκοκύπριοι, πολίτες της Δημοκρατίας.
 
Η ψηφοφορία θα συνεχιστεί μέχρι τις 12:00 και μετά από διακοπή μιας ώρας θα επαναρχίσει στις 13:00 και θα λήξει στις 18:00. Η καταμέτρηση των ψήφων θα γίνει στα εκλογικά κέντρα αμέσως μετά το κλείσιμο των καλπών και τα αποτελέσματα και συνακόλουθα η ανακήρυξη των εκλεγέντων Ευρωβουλευτών χρονοθετήθηκε τα μεσάνυχτα.
 
Ο προεδρεύων υπάλληλος κάθε εκλογικού κέντρου μπορεί, αν παραστεί ανάγκη, να παρατείνει τις ώρες ψηφοφορίας το αργότερο μέχρι τα μεσάνυκτα, αν υπάρχει μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων έξω από το εκλογικό κέντρο, που περιμένουν για να ψηφίσουν.
 
Οι κάλπη στο Βέλγιο θα ανοίξει στις 08:00 τοπική ώρα, όπως και οι κάλπες στον Ηνωμένο Βασίλειο. Στο Βέλγιο η κάλπη θα κλείσει στις 17:00, με  διάλειμμα από τις 12:00 μέχρι τις 13:00. Στο Ηνωμένο Βασίλειο οι κάλπες θα κλείσουν στις 16:00 με διάλειμμά από τις 12:00 μέχρι τις 12:30.
 
Σύμφωνα με τον Γενικό Έφορο, στις εκλογές αυτές έχει δικαίωμα ψήφου ο μεγαλύτερος αριθμός εκλογέων, που ανέρχονται στις 641.181 και δύνανται να ψηφίσουν σε 1.095 εκλογικά κέντρα.
 
Από τις 641.181, εκλογείς οι 549.011 είναι Ελληνοκύπριοι, οι 81.611 είναι Τουρκοκύπριοι και 10.559 κοινοτικοί εκλογείς.
 
Από τα 1.095 εκλογικά κέντρα, τα 50 είναι ειδικά εκλογικά κέντρα, στα οποία θα ψηφίζουν οι Τουρκοκύπριοι εκλογείς με διεύθυνση σε περιοχές μη ελεγχόμενες από το κράτος.
 
Οι Τουρκοκύπριοι εκλογείς και οι εκλογείς από κράτη μέλη της ΕΕ που διαμένουν στις ελεύθερες περιοχές έχουν κατανεμηθεί σε εκλογικά κέντρα με βάση τη διεύθυνση εγγραφής τους στον εκλογικό κατάλογο.
 
Οι κοινοτικοί εκλογείς θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν το έγγραφο, το οποίο υπέβαλαν για να εγγραφούν στον εκλογικό κατάλογο.
  
Οι εγκλωβισμένοι πολίτες της Επαρχίας Κερύνειας θα μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στο Γυμνάσιο Αγίου Δομετίου, Κέντρο Δ, ενώ αυτοί της Επαρχίας Αμμοχώστου στο Γυμνάσιο Δερύνειας, Κέντρο Στ’.  Όσοι εγκλωβισμένοι βρίσκονται στους οικείους τους στις ελεύθερες περιοχές, μπορούν να ζητήσουν και να τους δοθεί ειδική εξουσιοδότηση για να ψηφίσουν στο εκλογικό κέντρο της περιοχής όπου θα βρίσκονται. Οι εγκλωβισμένοι μπορούν να ψηφίσουν με οποιοδήποτε έγγραφο της Κυπριακής Δημοκρατίας, που φέρει τη φωτογραφία τους.
 
Ειδικές διευθετήσεις έγιναν σε εκλογικά κέντρα που είναι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι με κινητικά προβλήματα.
 
Στη Λευκωσία δικαίωμα ψήφου έχουν 217.649 εκλογείς, τη Λεμεσό 154.496, τη Λάρνακα  95.099, την Πάφο 54.288 και την Αμμόχωστο 32.652, ενώ στα εκλογικά κέντρα του εξωτερικού έχουν κατανεμηθεί 6.135 εκλογείς.
 
Ο κάθε εκλογέας μπορεί να τοποθετήσει «+» ή «χ» ή «√»  στο μεγάλο τετράγωνο που βρίσκεται κάτω από τη στήλη του συνδυασμού της εκλογής του, ή στο τετραγωνάκι που βρίσκεται δίπλα από το όνομα ενός από τους ανεξάρτητους υποψηφίους, αν επιλέξει να ψηφίσει ανεξάρτητο υποψήφιο. Επιπρόσθετα, ο εκλογέας έχει τη δυνατότητα να τοποθετήσει μέχρι δύο σταυρούς προτίμησης. Δεν είναι υποχρεωμένος να χρησιμοποιήσει όλους τους σταυρούς προτίμησης.
  
Στα εκλογικά κέντρα θα εργαστούν 309 άνεργοι πτυχιούχοι σε σύνολο 7.000 ατόμων που θα εργαστούν για τις εκλογές, δημόσιοι  υπάλληλοι, αστυνομικοί και προσωπικό από άλλες υπηρεσίες, οι οποίοι θα καλύψουν όλες τις φάσεις της εκλογικής διαδικασίας, δηλαδή την ψηφοφορία στα εκλογικά κέντρα, τη διαλογή και καταμέτρηση των ψήφων, την φρούρηση, την ασφαλή μεταφορά των καλπών, την έκδοση των εκλογικών αποτελεσμάτων και την ανακήρυξη των νέων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
 
Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΡΑΓ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 03:34

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.