"Η Τουρκία παίζει με την αγωνία συγγενών αγνοουμένων"

Είναι κοινή διαπίστωση όλων, και ειδικά των συγγενών που βιώνουν καθημερινά το μαρτύριο της αβεβαιότητας της τύχης των δικών τους, ότι η Τουρκία εξακολουθεί με απάνθρωπο τρόπο να παίζει με την αγωνία και τον πόνο των συγγενών αγνοουμένων, και να μην ανταποκρίνεται στις συνεχείς εκκλήσεις της πολιτισμένης ανθρωπότητας να επιδείξει ένα ανθρώπινο και ειρηνικό πρόσωπο και να συνεργαστεί επιτέλους ουσιαστικά για τη διαλεύκανση και της τελευταίας περίπτωσης των αγνοουμένων μας, δήλωσε ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου.

Σε χαιρετισμό του στην ετήσια Γενική Συνέλευση της Πανελλήνιας Επιτροπής Γονέων και Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας, στην Αθήνα, που διάβασε η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Επιτροπής Μαρία Καλμπουρτζή, ο κ. Φωτίου τόνισε ότι για άλλη μια χρονιά με λύπη διαπιστώνεται ότι παρά τις προσπάθειές δεν έγινε κατορθωτό, μέχρι σήμερα, να επιλυθεί έστω η ανθρωπιστική πτυχή της τραγωδίας των αγνοουμένων και των οικογενειών τους.

“Η Τουρκία όλως προκλητικά και απαράδεκτα συνεχίζει να προβάλλει εμπόδια στοχεύοντας, ουσιαστικά, στη συγκάλυψη των μεγάλων ενοχών της. Οι ευθύνες της κατοχικής δύναμης για τη δημιουργία και τη μη επίλυση της τραγωδίας των αγνοουμένων είναι τεράστιες και ασήκωτες όπως έχουν αποφανθεί το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθώς και η Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων του Συμβουλίου της Ευρώπης στη τελευταία συνεδρία της”, τόνισε ο κ. Φωτίου.

Ο Επίτροπος Προεδρίας εξέφρασε τον προβληματισμό και την ανησυχία του για τη δραματική μείωση του αριθμού των οστών αγνοουμένων που εντοπίζονται στα κατεχόμενα, καθώς από τις 1.510 δηλωθείσες και περιληφθείσες στον κατάλογο περιπτώσεις Ελληνοκυπρίων και Ελλαδιτών αγνοουμένων, εξακολουθούν να βρίσκονται σε εκκρεμότητα πέραν του 50%, όπως είπε. “Τραγικό είναι και το γεγονός ότι στις πλείστες των οικογενειών παραδίδονται για ταφή ένα μόνο ή μερικά οστά από τα λείψανα του αγαπημένου τους”, πρόσθεσε.

Ο κ. Φωτίου σημείωσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά επανεξετάζει τις δυνατότητες ώστε να βρεθούν τρόποι άσκησης περισσότερων πιέσεων της Τουρκίας για να υποχρεωθεί να συνεργαστεί ουσιαστικά και στα πλαίσια ανθρωπιστικών και ανθρώπινων παραμέτρων. Ανέφερε ότι είναι αναγκαίο η Τουρκία να αποδεχθεί την πρόσβαση ερευνητών στα αρχεία του τουρκικού στρατού και να προχωρήσει στην υπόδειξη των σημείων ομαδικών τάφων Ελληνοκυπρίων και Ελλαδιτών αγνοουμένων κατά την περίοδο Ιουλίου-Αυγούστου 1974, αλλά και στους τάφους που επανατάφησαν τα λείψανα που σκόπιμα μετακινήθηκαν από τον τουρκικό στρατό από τους πρωτογενείς χώρους ταφής.

Ακολούθως, ο Επίτροπος Προεδρίας σημείωσε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προέβη την προηγούμενη εβδομάδα σε προσωπική έκκληση προς όσους κατέχουν πληροφορίες για αγνοούμενους στις περιοχές που ελέγχει το κράτος, να τις δώσουν στον ίδιο με πλήρη εμπιστευτικότητα. Ταυτόχρονα, σημείωσε, πρόσφατα το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σχέδιο δράσης το οποίο συνομολογήθηκε σε συνεργασία με τα οργανωμένα σύνολα των συγγενών των αγνοουμένων, καθώς και με τα αρμόδια Υπουργεία και Υπηρεσίες. “Θέλω να ελπίζω και να πιστεύω ότι θα υπάρξει επιτέλους και από τουρκικής πλευράς η ίδια θέληση και ευαισθησία για να επέλθει ένα τέλος στο ανθρωπιστικό πρόβλημα της Κύπρου”, τόνισε ο κ. Φωτίου.

“Θεωρούμε εθνικό και ιστορικό μας χρέος, σε συνεργασία με εσάς και την Κυβέρνηση της Ελλάδας, να συνεχίσουμε με όλη την αποφασιστικότητα και υπευθυνότητα τις προσπάθειες μας για την διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων και τον τερματισμό του δράματος των συγγενών τους, όσες δυσκολίες και προβλήματα και αν υπάρχουν μπροστά μας”, κατέληξε στον χαιρετισμό του ο Επίτροπος Προεδρίας.

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 03:38

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.