Επιστολές Βρετανών βουλευτών σε Ά. Ντάνκαν για ΑΟΖ

Επιστολές από Βρετανούς βουλευτές με τις οποίες καλείται να ξεκαθαρίσει ότι το Λονδίνο αναγνωρίζει πλήρως την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της έχει δεχθεί ο υπουργός Ευρώπης σερ Άλαν Ντάνκαν.

Συντάκτες των επιστολών αυτών είναι μεταξύ άλλων οι Συντηρητικοί βουλευτές σερ Ρότζερ Γκέιλ και Τερέζα Βίλιερς, η οποία έχει υποβάλει και τέσσερις γραπτές ερωτήσεις προς το Foreign Office για το ζήτημα, αναμένοντας απαντήσεις εντός των επόμενων ημερών.
Επιστολή προς τον σερ Άλαν απηύθυνε και ο Εργατικός σκιώδης υπουργός Ειρήνης και Αφοπλισμού Φάμπιαν Χάμιλτον.
Ο κ. Χάμιλτον δηλώνει «σοκαρισμένος» από την απάντηση του υπουργού Ευρώπης στο ερώτημα περί της τουρκικής εισβολής στην ΑΟΖ της Κύπρου. Σχολιάζει ότι η αναφορά σε περιοχή αμφισβητούμενης κυριαρχίας «μοιάζει να υπονομεύει την κυριαρχία της Δημοκρατίας της Κύπρου να εξερευνά και να αξιοποιεί τους φυσικούς της πόρους».
Όπως σημειώνει ο κ. Χάμιλτον, «αν αυτό αληθεύει, αντιπροσωπεύει μία σημαντική αναστροφή στην πολιτική της βρετανικής κυβέρνησης».
Υπογραμμίζει παράλληλα την οργή της κοινότητας των Κυπρίων της Βρετανίας όπως αποτυπώνεται στην ανοιχτή επιστολή του προέδρου της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Η.Β. Χρίστου Καραολή.
«Αν δε ληφθεί άμεση δράση, τότε απειλείται ζημιά στη σχέση μας με τη Δημοκρατία της Κύπρου, έναν ισχυρό σύμμαχο στην Κοινοπολιτεία και στην ΕΕ», προειδοποιεί ο κ. Χάμιλτον, προσθέτοντας ότι το Εργατικό Κόμμα καταδίκασε ξεκάθαρα από την αρχή την παράνομη τουρκική εισβολή στην κυπριακή ΑΟΖ και κάλεσε την Τουρκία να αποχωρήσει.
«Η βρετανική κυβέρνηση θα έπρεπε να επικεντρώνεται στην αποκλιμάκωση των εντάσεων αναλαμβάνοντας δράση για να διασφαλιστεί ότι τα τουρκικά σκάφη θα φύγουν από την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, έτσι ώστε να μπορέσουν να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις και η Κύπρος επιτέλους να επανενωθεί», συμπληρώνει η επιστολή.
Ο κ. Χάμιλτον ζητά, τέλος, από τον σερ Άλαν Ντάνκαν να καταδικάσει ξεκάθαρα την παράνομη τουρκική εισβολή στην ΑΟΖ και να ξεκαθαρίσει εκτάκτως τη θέση της βρετανικής κυβέρνησης σχετικά με το ανεμπόδιστα δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να διενεργεί γεωτρήσεις σε ολόκληρη την ΑΟΖ της.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 03:40

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
13:00
Θέατρο αεροπορικών βομβαρδισμών παραμένει η Γάζα
12:52
Επιβραδύνθηκε η περιστροφή της Γης από το λιώσιμο των πάγων
12:33
Μέτρα στήριξης 35,3 εκατομμυρίων ευρώ ανακοίνωσε η κυβέρνηση (Βίντεο)
12:21
Ποινή φυλάκισης 2 ετών σε 25χρονο οδηγό για τροχαίο το 2020
12:13
Σε κρίσιμη κατάσταση το θύμα επίθεσης με μαχαίρι σε τρένο του Λονδίνου
11:45
Δεν παραδέχεται ενοχή ο 44χρονος οδηγός για το τετραπλό τροχαίο
11:30
Τμήμα Μετεωρολόγιας 2ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
11:17
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Προτεραιότητα της κυβέρνησης η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών
10:43
Προβλήματα στην εξεύρεση εξαρτημάτων για τα αυτοκίνητα
10:37
Πρόταση νόμου ΑΚΕΛ για την καθυστέρηση των προϋπολογισμών
09:57
Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν 4 drone των ανταρτών Χούθι
09:53
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.