Εκτύπωση αυτής της σελίδας
%PM, %13 %468 %2019 %13:%Μαϊ

Προσπάθειες αποφυγής τεχνητής έντασης

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Βάσει σχεδιασμού, με προληπτικά μέτρα και μέτρα αντίδρασης, ορισμένα εκ των οποίων έχουν ήδη ενεργοποιηθεί, προχωρεί η κυβέρνηση στην αντιμετώπιση των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε συνεργασία και με τους Ευρωπαίους εταίρους, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου. Ανέφερε ωστόσο ότι είναι σκόπιμο να μη δημοσιοποιούνται ακριβώς τί μέτρα λαμβάνονται.

Είπε ότι η αντίδραση ξεδιπλώνεται με διπλωματικά μέσα, με αποφυγή της τεχνητής έντασης που επιδιώκει η Τουρκία, η οποία θεωρεί ότι πειρατικά και αυθαίρετα μπορεί να εισέλθει στον ενεργειακό χάρτη και να αποσπάσει προς όφελός της ορισμένα πλεονεκτήματα.
Σε συνέντευξη στην ΕΡΤ, ο κύριος Προδρόμου τόνισε ότι η καλύτερη απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα είναι η συνέχιση του ενεργειακού προγράμματος της Κύπρου, μέσα από τις συνεργασίες που αναπτύσσονται με εταιρείες κολοσσούς και με κράτη της περιοχής, αλλά και ευρωπαϊκά. Εξέφρασε την ικανοποίηση της Λευκωσίας για τη στήριξη και τις ισχυρές τοποθετήσεις αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που καλούν την Άγκυρα να σταματήσει ις παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν είμαστε, πρόσθεσε, αισιόδοξοι ότι η Τουρκία θα συμπλεύσει με το διεθνές δίκαιο, είτε με εκκλήσεις είτε με μέτρα, αλλά εμείς ενεργοποιούμε όλα τα διεθνή ερείσματα που έχουμε.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι, με τα τουρκικά σκάφη να παραβιάζουν την κυπριακή ΑΟΖ, είναι κατανοητό ότι το κλίμα δεν είναι κατάλληλο για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό.

Σύνταξη: Σταυρούλα Στεργίδου