Επίσημα η παραίτηση του Ιωνά Νικολάου

Την παραίτησή του από τη θέση του Υπουργού Δικαιοσύνης, για λόγους πολιτικής ευθιξίας υπέβαλε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Ιωνάς Νικολάου.

Εξερχόμενος του Προεδρικού δήλωσε ότι η παραίτησή του έγινε δεκτή, γεγονός που τον ικανοποιεί πλήρως.
Ανέφερε ακόμη ότι εξήγησε στον πρόεδρο Αναστασιάδη τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτή την απόφαση ενώ τον ευχαρίστησε για την εμπιστοσύνη που επέδειξε στο πρόσωπό του.
Υπέβαλε την παραίτησή του, πρόσθεσε γιατί αυτό του επιβάλλει η συνείδηση και οι αρχές του.
Επεσήμανε ωστόσο ότι δεν έχει οποιαδήποτε ευθύνη για τους χειρισμούς των καταγγελιών και ούτε έτυχε ενημέρωσης για αυτές από την Αστυνομία.
Ανέφερε ακόμα ότι στους λόγους της παραίτησης περιλαμβάνεται και το στυγερό έγκλημα που συγκλόνισε ολόκληρη την κοινωνία και τα όσα γνωστοποιούνται αναφορικά με τους χειρισμούς και τις πιθανές παραλείψεις των αρμοδίων διωκτικών αρχών.
Σημείωσε δε πως οι συνεπακόλουθες προεκτάσεις του εγκλήματος αγγίζουν όχι μόνο την Αστυνομία αλλά και την ίδια την κοινωνία.
Η αστυνομία και τα μέλη της, είπε, είναι μέλη της ίδιας κοινωνίας γι αυτό και  η αναζήτηση των οποιοδήποτε ευθυνών αφορά όλους.
Ο κύριος Νικολάου εξέφρασε ακόμη την πρόθεσή του, σήμερα να αποταθεί με επιστολή του, προς την ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της αστυνομίας, ώστε στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της να διορίσει ανακριτή ή ομάδα  ανακριτών για τη διεξαγωγή έρευνας.
Εξέφρασε τη θέση πως είναι παντελώς άδικη η απόδοση ευθυνών στην κυβέρνηση και στον υπουργό για τον χειρισμό και τη διερεύνηση των καταγγελιών, όταν γνωρίζουν, σημείωσε, πως ο υπουργός δεν αναμειγνύεται και ούτε πρέπει να αναμειγνύεται  στον χειρισμό και τη διερεύνηση οποιονδήποτε καταγγελιών.
Κάλεσε επίσης την κοινή γνώμη να συνεχίσει να επιδεικνύει την αναγκαία εμπιστοσύνη στο Αστυνομικό Σώμα.
Ο Ιωνάς  Νικολάου απέφυγε να σχολιάσει κατά πόσο θα πρέπει να παραιτηθεί ο Αρχηγός της αστυνομίας.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης, σε γραπτή δήλωση, αναφέρει ότι είναι με  ιδιαίτερη λύπη που έχει αποδεχθεί την παραίτηση του Υπουργού Δικαιοσύνης, γιατί όπως υπογραμμίζει, αποστερείται των υπηρεσιών ενός εκ των στενότερων συνεργατών του, τον οποίο διέκρινε πάντοτε τον πολιτικό ήθος.
Ο Ιωνάς Νικολάου, προσθέτει, επιτέλεσε με ευσυνειδησία τα καθήκοντα του, ως Υπουργός και αφήνει πίσω του πολυσχιδές έργο, ειδικά στον τομέα των μεταρρυθμίσεων του δικαστικού και σωφρονιστικού συστήματος, αλλά και του αστυνομικού σώματος.  Παράλληλα, έχει συμβάλει καθοριστικά στην ετοιμασία σειράς μεταρρυθμιστικών νομοσχεδίων που δεν αφορούσαν το Υπουργείο του.
Ο Ιωνάς Νικολάου, αναφέρει ο πρόεδρος Αναστασιάδης, υποβάλλει την παραίτηση του σε μια στιγμή που βρίσκεται στην τελική της φάση η ολοκλήρωση της ριζοσπαστικής μεταρρύθμισης του συστήματος απονομής της δικαιοσύνης και ως εκ τούτου αποδεχόμενος την παραίτησή του, τον παρακάλεσε να παραμείνει στη θέση του για να φέρει ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου εντός των επόμενων ημερών το σύνολο των Νομοσχεδίων μεταρρύθμισης του συστήματος απονομής της δικαιοσύνης που αυτή τη στιγμή βρίσκεται για νομοτεχνική επεξεργασία στην Νομική Υπηρεσία.

Στο μεταξύ, συνάντηση με τον παραιτηθέντα υπουργό Δικαιοσύνης, Ιωνά Νικολάου και τον Αρχηγό Αστυνομίας, Ζαχαρία Χρυσοστόμου, θα έχει στις δέκα και τριάντα αύριο το πρωί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Ανακοινώνοντας τη συνάντηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, ανέφερε ότι λόγω των ισχυρισμών και των επικριτικών δημοσιευμάτων, η Κυβέρνηση δίδει σήμερα στη δημοσιότητα λεπτομερείς απαντήσεις που διαβιβάστηκαν μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών και του Υπουργείου Εργασίας σε διεθνή Μέσα Ενημέρωσης.

Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, μιλώντας το πρωί στο Τρίτο, ανέφερε ότι ο κύριος Νικολάου, ενήργησε καθ' υποχρέωση και όχι κατ' επιλογή. Εάν, πρόσθεσε, δεν ήταν προεκλογική περίοδος, ούτε καν θα περνούσε από το μυαλό του να κάμει τέτοιες αναφορές.
Ερωτηθείς σχετικά, απάντησε ότι δεν γνωρίζει εάν ο Υπουργός Δικαιοσύνης εξαναγκάστηκε να παραιτηθεί, χωρίς πάντως, να αποκλείει το ενδεχόμενο το όλο ζήτημα να έχει συζητηθεί στα ανώτερα δώματα του ΔΗΣΥ.
Ανέφερε, παράλληλα, ότι πέραν της παραίτησης του Υπουργού Δικαιοσύνης, πρέπει να παραιτηθεί και ο Αρχηγός Αστυνομίας.
Ο Αντρος Κυπριανού αναφέρθηκε και στις πληροφορίες που θέλουν τα δύο από τα τρία μέλη της ερευνητικής επιτροπής που όρισε ο Αρχηγός Αστυνομίας, να βρίσκονταν το 2016 σε θέσεις κλειδιά στο Αστυνομικό Σώμα.
Τα δύο αυτά άτομα, είπε, δεν έχουν την εξουσία να αναζητήσουν ενδεχόμενες ευθύνες του Αρχηγού της Αστυνομίας, ενώ διερωτήθηκε εάν θα διερευνήσουν τον εαυτό τους.
Εάν, είπε ο Γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, ήθελαν μία ανεξάρτητη έρευνα, θα έπρεπε να είχαν απευθυνθεί στο Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας.  

Για βαρύτατες ευθύνες της Αστυνομίας στο τρόπο που χειρίστηκε τις καταγγελίες, έκαμε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, Δημήτρης Δημητρίου. Μιλώντας στο Τρίτο, ανέφερε ότι έγινε λάθος εκτίμηση και αντιμετώπιση των καταγγελιών από το Αστυνομικό Σώματος.
Ο κύριος Δημητρίου απέρριψε τις αιχμές της αντιπολίτευσης ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης εξαναγκάστηκε να παραιτηθεί λόγω των επικείμενων Ευρωεκλογών, τονίζοντας πως τέτοιες αναφορές οδηγούν τους πολίτες να γυρίσουν την πλάτη στο πολιτικό σύστημα.
Κληθείς να σχολιάσει αποκαλύψεις των Μέσων Ενημέρωσης ότι τα δύο από τα τρία μέλη της Ερευνητικής Επιτροπής που όρισε ο Αρχηγός Αστυνομίας ενδεχομένως να εμπλέκονται στην σημερινή υπόθεση, ο κύριος Δημητρίου είπε ότι πρέπει όλοι να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, να αφήσουν την έρευνα να εξελιχθεί χωρίς παρεμβάσεις και πιέσεις και να μην προδικάζουν το αποτέλεσμα.
Για τη συνάντηση του Προέδρου του ΔΗΣΥ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κύριος Δημητρίου είπε ότι ήταν προγραμματισμένη.  

Επιβάλλεται η ανάληψη των πολιτικών ευθυνών δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος. Μιλώντας επίσης στο Τρίτο, ανέφερε ότι μετά τη σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, αναμένει ανακοινώσεις όσον αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα.
Ο κύριος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι είναι συγκλονισμένος και εξοργισμένος, όχι μόνο από τη φρικαλεότητα των εγκλημάτων, αλλά και από την αδιαφορία και ανεπάρκεια, όπως ανέφερε, που διαπιστώθηκε στις τάξεις της Αστυνομίας.
Εάν, τόνισε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, υπήρχε ο στοιχειώδης επαγγελματισμός, ίσως σήμερα να θρηνούσαμε λιγότερα θύματα.

Την ίδια ώρα, τη δική του πτυχή έδωσε σήμερα ο εργοδότης της Άσμιτα Κάτχα Ανού, από το Νεπάλ, το άψυχο σώμα της οποίας εντοπίστηκε σε πηγάδι στην Ορούντα.
Ο Νικόλας Παπακώστας σε τηλεφωνική παρέμβαση στην εκπομπή του ΡΙΚ "Πρώτη Ενημέρωση" ανέφερε ότι η εξαφάνιση της άτυχης γυναίκας, η οποία είναι ένα από τα θύματα του 35χρονου Ιλάρχου της Εθνικής Φρουράς, είχε καταγγελθεί στην Αστυνομία και, μάλιστα, όπως είπε, έδωσε και ο ίδιος κατάθεση τότε.
Ο κύριος Παπακώστας ανέφερε, ακόμη, ότι η Άσμιτα, μητέρα ενός παιδιού, δεν ήταν στον κατάλογο με τα ελλείποντα πρόσωπα.

Πηγή: ΡΙΚ, Ραδιόφωνο

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 03:54

Τελευταιες Ειδησεις

25 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
22:00
Το Ισραήλ προετοιμάζεται για τη στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα
21:36
Στο Ισραήλ αιγυπτιακή αντιπροσωπεία για επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα
21:27
Πύραυλο των Χούθι κατέρριψε βρετανικό πλοίο για πρώτη φορά από το 1991
21:17
Πρόεδρος: «Θετικό μήνυμα προς την Τουρκία στέλνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο»
20:53
Το Υπουργείο Παιδείας χαιρετίζει την ψήφιση Νέων Κανονισμών για Δημοτικά Σχολεία
20:15
Μεσανατολικό: Απελευθέρωση των ομήρων ζητούν από τη Χαμάς 18 χώρες
19:26
Οριστικοποιήθηκε το ψηφοδέλτιο για τις ευρωεκλογές -Αύριο η εκτύπωσή του...
18:53
Υποβλήθηκαν 2.323 υποψηφιότητες για τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση
18:39
Στις υπηρεσίες τους επιστρέφουν οι υπάλληλοι που συμπλήρωσαν έξι χρόνια απόσπασης
18:33
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 25/04/24
18:04
Βουλή: Με έντονες επικρίσεις εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ
17:59
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.