Η συνεργασία και η ασφάλεια της περιοχής στη συνάντηση Συλλούρη – Σίσι

Η συνεργασία Κύπρου – Αιγύπτου αλλά και η συνεργασία των δύο χωρών με άλλες χώρες στην περιοχή σε τριμερές ή ακόμα και πενταμερές επίπεδο, καθώς και ζητήματα ασφάλειας της ευρύτερης περιοχής, ήταν ανάμεσα στα θέματα που συζήτησαν σε συνάντησή τους ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης και ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Abdel Fattah Al Sisi.

Σε δηλώσεις του μετά από τη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Αίγυπτο και απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τα αποτελέσματα της συνάντησης, ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι «συζητήσαμε τη γεωπολιτική κατάσταση της περιοχής».

Τα αποτελέσματα, είπε, «εδράζονται στη βάση των διμερών σχέσεων σε εκτελεστικό επίπεδο και σε επίπεδο Βουλής, των τριμερών σχέσεων και επίσης τον ενημέρωσα - και συμφώνησε - για την πενταμερή συνάντηση που θα έχουμε το πιο πιθανόν 12 – 13 Ιουνίου, στη Λευκωσία, στην οποία θα περιληφθεί πέραν της Αιγύπτου, της Ιορδανίας, της Ελλάδας και ο Πρόεδρος της Βουλής του Ιράκ».

Είναι κάτι, σημείωσε ο κ. Συλλούρης, με το οποίο «και συμφώνησε και στηρίζει».

Συνέχισε λέγοντας ότι «μιλήσαμε φυσικά και για τα θέματα, ιδιαίτερα ασφάλειας της ευρύτερης περιοχής, τα θέματα συνεργασίας και πώς οι δύο χώρες μας, σε συνεργασία και με άλλες χώρες, μπορούμε να αποτελέσουμε τη βάση για την ανάπτυξη και την ειρήνη στην περιοχή».

Σε ερώτηση ως προς το τι αποκόμισε από τις υπόλοιπες επαφές του στο Κάιρο, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι «θεωρώ ότι κτίζουμε, βάζουμε κι εμείς το χαλικάκι, σε μια συνεργασία, η οποία θα φέρει αποτελέσματα». Πρέπει, ανέφερε, «να κινηθούμε γρήγορα γιατί έχει και βάθος και ουσία και περιεχόμενο, όμως πρέπει να κινηθούμε όσο πιο γρήγορα γίνεται».

Σε ερώτηση για τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο αιγυπτιώτικος ελληνισμός στην ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, ο κ. Συλλούρης είπε ότι διαδραματίζει «ήδη το ρόλο του γιατί δημιουργεί το υπόβαθρό και τονίζει τη συνεργασία μεταξύ Αιγύπτου, Ελλάδας και Κύπρου». Επίσης, πρόσθεσε, «στον επιχειρηματικό τομέα οι Αιγυπτιώτες Έλληνες μπορούν να δραστηριοποιηθούν σε ένα περιβάλλον πολύ πιο φιλικό πλέον για τους ίδιους».

Ο Πρόεδρος της Βουλής έχει επίσης χωριστές συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό της Αιγύπτου Mostafa Madbouly και τον Υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Sameh Shoukry.

Τον κ. Συλλούρη συνοδεύει κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τους Βουλευτές, Γιώργο Λουκαΐδη, Ανδρέα Κυπριανού, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου και Κωστή Ευσταθίου, καθώς και ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Προσέλκυσης Επενδύσεων (CIPA), Μιχάλης Μιχαήλ.

Την αντιπροσωπεία συνοδεύουν ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Βουλής Σωκράτης Σωκράτους, η Διευθύντρια της Υπηρεσίας Διεθνών Σχέσεων Εύη Σταυρή – Χατζηγιάννη και η Λειτουργός Διεθνών Σχέσεων Έλενα Περσιάνη.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 04:00

Τελευταιες Ειδησεις

18 Απριλίου
Έκκληση OHE χρηματοδότησης $2,8 δισεκατομμυρίων για τη Γάζα
05:57
Πλήρως προσηλωμένο στη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού παραμένει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
05:49
Την επιβολή νέων κυρώσεων κατά του Ιράν αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση
05:40
Το Κατάρ επανεξετάζει τον ρόλο του ως μεσολαβητή μεταξύ Ισραήλ - Χαμάς
05:33
Αεροπορικές επιδρομές Ισραήλ εναντίον της Χεζμπολάχ στον Λίβανο
05:26
Τμήμα Μετεωρολογίας-1ο Δελτίο Καιρού 18/4/2024
05:21
17 Απριλίου
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίο Καιρού 17/4/2024
22:06
Τίτλοι Ειδήσεων: Tετάρτη 17 Απριλίου 2024
22:04
Η ΥΚΑΝ έχει στείλει 420 μαθητές σε θεραπευτικά προγράμματα απεξάρτησης
22:00
Νίκος Δένδιας: Έχει δρομολογηθεί anti-drone θόλος στο Αιγαίο, όπως του Ισραήλ
21:50
Παγκύπρια 24ωρη απεργία του Συνδέσμου Εργοληπτών Μηχανολογικών και Ηλεκτρολογικών Έργων- Καταδικάζει η ΟΕΒ
21:27
Κοινή επίσκεψη του Προέδρου Χριστοδουλίδη και της Προέδρου της Κομισιόν στο Λίβανο στις 2 Μαϊου
20:49
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.