Κοινές οι προσδοκίες Κύπρου-Γεωργίας για επανένωση, λέει ο Πρόεδρος

Κύπρος και Γεωργία μοιράζονται κοινές προσδοκίες σε σχέση με την επανένωση τους, στη βάση των θεμελιωδών αρχών του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και της ανεξαρτησίας, κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Μιλώντας στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμή του η Πρόεδρος της Γεωργίας Σαλόμ Ζουραμπισχβίλι, στην Τιφλίδα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε την ομόλογό του ότι η Κύπρος θα συνεχίσει να υποστηρίζει σταθερά την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της, ως επίσης και την ανάγκη θετικής κατάληξης των Διεθνών Συζητήσεων της Γενεύης.

Εξέφρασε παράλληλα τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη και εκτίμηση του ίδιου προσωπικά, όσο και του κυπριακού λαού για τη θέση αρχών και τη στήριξη της Γεωργίας στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την επανένωση της Κύπρου.

«Προτεραιότητα μου δεν άλλη παρά η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για επίτευξη μίας βιώσιμης και, πρωτίστως, λειτουργικής λύσης, η οποία θα δημιουργεί ένα πραγματικά ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος, απαλλαγμένο από τις όποιες αναχρονιστικές εγγυήσεις και τη στρατιωτική παρουσία τρίτων χωρών» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χαρακτήρισε ιστορική την επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί στη Γεωργία, ενώ αναφερόμενος στις διαβουλεύσεις με την ομόλογό του και τον Πρωθυπουργό, είπε ότι «όχι μόνο επιβεβαίωσαν το άριστο των σχέσεων μεταξύ των χωρών και των λαών μας, αλλά και την κοινή δέσμευση για την περαιτέρω ενίσχυση και επέκταση της μεταξύ μας συνεργασίας, τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές επίπεδο».

Χαιρέτισε ακόμη την ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου συνεργασίας με την υπογραφή των Συμφωνιών και Μνημονίων Συνεργασίας στους τομείς της Υγείας και Γεωργίας, καθώς και της Ανταλλαγής και Προστασίας Διαβαθμισμένων Πληροφοριών.

Αναφέρθηκε ακολούθως στην πραγματοποίηση του επιχειρηματικού φόρουμ, την Πέμπτη, στην παρουσία του ιδίου αλλά και της Προέδρου της Γεωργίας, σημειώνοντας ότι είναι το πρώτο το οποίο θα λάβει χώρα μεταξύ των δύο χωρών. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο, το φόρουμ θα προσδώσει σημαντική δυναμική στην ενίσχυση και διεύρυνση των οικονομικών σχέσεων, ως ένας σημαντικός πυλώνας της ολοένα αναπτυσσόμενης συνεργασίας.

Αναφέρθηκε ακόμη στους ιστορικούς δεσμούς μεταξύ των δύο λαών σημειώνοντας τη δυναμική παρουσία της γεωργιανής κοινότητας της Κύπρου και τη θετική συνεισφορά της στην οικονομία, στην κοινωνία και τα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου.

Είναι για αυτό ακριβώς το λόγο που η Κυβέρνηση, σε συνεργασία με την Εκκλησία της Κύπρου, παραχώρησε δωρεάν γη στο Πατριαρχείο της Γεωργίας για την ανέγερση ορθόδοξου μοναστηριακού συγκροτήματος, το οποίο, μάλιστα, θα πρόκειται για το μεγαλύτερο μοναστήρι στην Ευρώπη, συμπλήρωσε.

Ακολούθως, αναφέρθηκε στον κοινό ευρωπαϊκό προσανατολισμό των δύο χωρών, ενώ σημείωσε ότι η Κύπρος, ως κράτος – μέλος της ΕΕ, υποστήριξε ένθερμα την έγκαιρη υπογραφή της Συμφωνίας Σύνδεσης και Ελευθέρων Συναλλαγών ΕΕ- Γεωργίας και τη δυνατότητα απελευθέρωσης των θεωρήσεων εισόδου στην ΕΕ για τους Γεωργιανούς πολίτες.

Ευχαριστώντας τέλος για τη θερμή φιλοξενία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την ελπίδα να ανταποδώσει τη φιλοξενία στην Κύπρο.

Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Γεωργίας Σαλόμ Ζουραμπισχβίλι, μιλώντας μέσω διερμηνέα, είπε, μεταξύ άλλων, ότι «η Μονή των Γεωργιανών στη Γιαλιά για την οποία οι Γεωργιανοί και οι Κύπριοι είμαστε τόσο περήφανοι, είναι σύμβολο της μεγάλης φιλίας μας».

Είπε ακόμα ότι «το επίπεδο συνεργασίας που υπάρχει ανάμεσα στα κράτη μας στο θέμα της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι απολύτως μοναδικό. Αυτή η φροντίδα ήταν ιστορικά αμοιβαία».

Πρόσθεσε ότι «είμαστε ιδιαίτερα ευγνώμονες για το ότι η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου και η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας παραχώρησαν στο Πατριαρχείο Γεωργίας πλήρη ιδιοκτησία, εντελώς δωρεάν, τα 13.000 τετραγωνικά μέτρα γης στην Αγία Μαρία της Κύπρου» λέγοντας ότι πρόκειται για ιστορικό γεγονός.

Η Πρόεδρος της Γεωργίας εξήρε επίσης την προσφορά του πρώην Προεδρικού Επιτρόπου αρμόδιου για Απόδημους και Παλιννοστούντες Γιώργου Ιακώβου για τη συμβολή του στην επίλυση του προβλήματος ανυδρίας στην περιοχή Τσάλκα της Γεωργίας και για το άνοιγμα ιατρικού ιδρύματος στην Τιφλίδα, σημειώνοντας ότι «αυτό ήταν μια ανεκτίμητη ανθρωπιστική δράση».

Τέλος, η Πρόεδρος της Γεωργίας ανέφερε ότι «η εξαίρετη σχέση των δύο χωρών και η γενναιόδωρη αλληλοϋποστήριξη τους θα συνεχιστεί και για τις επόμενες γενεές αφού έχει ένα πολύ ισχυρό υπόβαθρο».

Κατά τη διάρκεια του δείπνου τιμήθηκε μετά θάνατον ο Κύπριος επιχειρηματίας Φώτος Φωτιάδης, με το παράσημο Εξαίρετης Προσφοράς, το οποίο παρέλαβε η θυγατέρα του Ιλόνα Φωτιάδη.
Στο δείπνο παρευρέθηκε, επίσης, ο πρώην Πρόεδρος της Γεωργίας Giorgi Margvelashvili.

Πηγή: ΓΤΠ, ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 04:07

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.